Neden Bir Domain Adresine İhtiyacınız Var?
27.06.2024 11:10 207 Görüntülendi

Neden Bir Domain Adresine İhtiyacınız Var?

Bir işletme sahibiyseniz, çevrimiçi bir varlığa sahip olmanın önemini hafife almamanız gerekir. Çünkü web siteniz genellikle potansiyel müşterilerinizle aranızdaki ilk temas noktasıdır, bu nedenle iyi bir izlenim bırakmanız şarttır.

Web sitenizin temel unsurlarından biri de alan adınızdır. Basitçe ifade etmek gerekirse, alan adı, müşterilerinizin web sitenizi bulmak için tarayıcılarına yazacakları adrestir.

Peki alan adı tam olarak nedir?

Domain Nedir?

Neden Bir Domain Adresine İhtiyacınız Var? - Atak DomainDomain yani alan adları, internetin önemli bir parçasıdır ve genellikle insanların bir web sitesine erişmek için web tarayıcılarına yazdıkları şeydir. 

Örneğin, atakdomain.com Atak Domain web sitesinin alan adıdır. 

Alan adını web sitenizin açık adresi gibi düşünebilirsiniz. İşletmenizin, müşterilerin sizi ziyaret etmek için kullandığı fiziksel bir adresi olduğu gibi çevrimiçi mağazanızın da müşterilerinizin ona erişmesine yardımcı olan bir alan adı vardır.

Bir web sitesinin gerçek adresi karmaşık bir sayısal IP adresidir. Örneğin, google.com'un IP adresi 172.217.3.196'dır. Bu tür sayı dizileri bilgisayarlar için harikadır, ancak insan dostu değildir. İşte bu noktada alan adları devreye girer, sayısal IP adreslerine bağlanarak ihtiyacınız olan web sitesini bulmanızı kolaylaştırır.

Domain Nasıl Çalışır?

Her web sitesinin iki ana unsuru vardır: domain ve web hosting sunucusu. Tüm domainler kendi IP adresleriyle bağlantılıdır ve web sitelerini barındıran belirli web sunucularına işaret eder.

Bir web tarayıcısına bir alan adı yazdığınızda DNS sunucuları bir istek alır. DNS sunucuları söz konusu alan adıyla ilişkili sunucuları arar ve isteğinizi bu sunuculara yönlendirir. "İsim sunucuları (name server)" web hosting şirketi tarafından kontrol edilir. İlgili IP'yi bulduktan sonra isteği, belirli web sitesinin dosyalarını barındıran web sunucusuna gönderir. IP, web sunucusu tarafından tüm bağlı dosyaları bulmak ve hepsini tarayıcıya geri iletmek için kullanılır. Bu işlemler 3 saniyeden daha kısa bir sürede tamamlanır. 

Alan Adı Neden Önemlidir?

Bir alan adına sahip olmanın işletmeniz için gerekli olmasının birkaç nedeni vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

  • Müşterilerin işletmenizi çevrimiçi ortamda bulmasına yardımcı olur. Bir alan adı, müşterilerin web sitenizi hatırlamasını ve aramasını kolaylaştırır.
  • Markanızı tanımlar. Bir alan adı markanızı destekleyerek müşterilerin kim olduğunuzu ve ne sattığınızı bilmesini sağlayabilir. Benzersiz bir alan adı, adınızın ürününüzle ilişkilendirilmesine yardımcı olur.
  • SEO'nuzu optimize etmenize yardımcı olur. Arama motoru optimizasyonu, aramalar sırasında sıralamanıza yardımcı olmak için anahtar kelimelere dayanır. İşletmenizle ilgili bir anahtar kelime içeren bir alan adına sahip olmak bu noktada faydalı olabilir.
  • Bir alan adı sitenizin daha profesyonel görünmesine de yardımcı olabilir. İnsanlar kendi alan adınızın olduğunu gördüklerinde (Blogger gibi ücretsiz bir hizmet kullanmak yerine), bu sizi daha güvenilir ve inandırıcı gösterir. 

Neden Bir Domain Adresine İhtiyacınız Var?

Neden Bir Domain Adresine İhtiyacınız Var? - Atak DomainBir alan adına sahip olmanın önemli olmasının çeşitli nedenleri vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

 

1. Markalaşma

Bir domain, marka bilinirliği ve güvenilirliği oluşturmaya yardımcı olabilecek benzersiz ve akılda kalıcı bir web adresi sağlar. İşletmeniz veya kişisel markanız için profesyonel bir web sitesi kurmanıza olanak tanır.

2. Kontrol

Kendi alan adınıza sahip olmak, web siteniz ve web sitenizin ziyaretçilere nasıl görüneceği üzerinde tam kontrol sahibi olmanızı sağlar. Üçüncü taraf bir platform tarafından kısıtlanmadan web sitenizi özelleştirebilir ve istediğiniz içeriği oluşturabilirsiniz.

3. Arama motoru optimizasyonu (SEO)

Kendi alan adınızın olması, web sitenizin arama motoru sıralamalarında görünürlüğünü artırabilir. Google gibi arama motorları, kendi alan adlarına sahip web sitelerini jenerik alan adlarına sahip olanlara tercih etme eğilimindedir. 

4. E-posta adresleri

Bir alan adı, işiniz veya kişisel kullanımınız için özel e-posta adresleri oluşturmanıza da olanak tanır. Bu size daha profesyonel bir imaj kazandırabilir ve iletişimlerinizi daha etkili bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilir.

5. Güvenilirlik

Bir domain, web sitenize profesyonel ve güvenilir bir görünüm kazandırır. İşletmenizin veya kişisel markanızın çevrimiçi ortamda güvenilir ve meşru bir işletme olarak kurulmasına yardımcı olabilir.

6. Koruma

Kendi alan adınıza sahip olmak size web siteniz üzerinde yasal sahiplik sağlar ve markanızı rakipler tarafından ele geçirilmekten koruyabilir.

7.  Esneklik

Kendi alan adınızla, web adresinizi veya kitlenizi kaybetmeden web sitenizi farklı bir hosting sağlayıcısına taşıyabilir veya yeniden tasarlayabilirsiniz.

8. Gelecek güvencesi

Bir alan adına sahip olmak, web sitenizin geleceğine yapılan bir yatırımdır. İnternet büyümeye ve gelişmeye devam ettikçe, kendi alan adınızın olması web sitenizin güncel ve erişilebilir kalmasını sağlar.

9. Sahiplik

Kendi alan adınıza sahip olmak size web sitenizi kendi ihtiyaçlarınıza ve hedef kitlenizin ihtiyaçlarına göre oluşturma ve yönetme özgürlüğü verir.

10. Rekabet avantajı

Kendi alan adınızın olması, sektörünüzde kendi web adresine sahip olmayan diğer işletmeler veya bireyler karşısında size rekabet avantajı sağlayabilir. Kalabalığın arasından sıyrılmanıza ve web sitenize daha fazla ziyaretçi çekmenize yardımcı olabilir.

Domain Seçimi İçin İpuçları

Neden Bir Domain Adresine İhtiyacınız Var? - Atak Domainİyi olan tüm alan adları zaten alınmış gibi göründüğünde veya yaratıcı bir yeteneğiniz olmadığını hissettiğinizde bir işletme alan adı oluşturmak zor olabilir. Bu noktada daha fazla dikkat ve ziyaretçi çekecek bir isim seçmenize yardımcı olacak ipuçlarımıza göz atabilirsiniz:

1. Benzersiz ve Markalaşabilir Kalın

Alan adınızın benzersiz olmasını, fakat yine de markanızla uyumlu olmasını istersiniz. Bu yüzden alan adınızı işletmenizin adı haline getirebilirsiniz. İşletmenizin adı ABC Photography ise www.abcphotography.com gibi bir alan adı seçebilirsiniz. 

Hangi seçeneklerin mevcut olduğunu görmek istiyorsanız, Atak Domain’in Domain Sorgulama aracı gibi çevrimiçi kaynakları kullanabilirsiniz.

Ancak, bir alan adının kullanılabilir olması, başka birinin bu ad üzerinde hak iddia edemeyeceği anlamına gelmez. Bu yüzden ticari marka araştırması yaparak tüm haklarınızın korunduğundan emin olun.

2. Anahtar Kelimeler

Alan adınızda işinizle ilgili anahtar kelimeler veya terminolojileri kullanın. Arama motorları, işletmenizin ne hakkında olduğunu bulmak için alan adınızdaki anahtar kelimeleri kullanır. Bu noktada herhangi bir kombinasyonun ilginizi çekip çekmediğini görmek için bir alan adı oluşturucu kullanabilirsiniz.

3. Kısa ve Basit Tutun

İnsanlar uzun bir web adresini hatırlamaz. Bu yüzden alan adınızı kısa tutun ve sayılardan, kısa çizgilerden, alt çizgilerden veya herhangi bir noktalama işaretinden kaçının.

4. Yeni Uzantıları Denemeye Açık Olun

En yaygın ve popüler uzantı olduğu için ".com" uzantısına sahip olmanız harika olur. Ancak .com mevcut değilse, panik yapmayın ve popülerliği artan diğer seçenekler arasında bir seçim yapın.

Popüler örnekler arasında; .net, .biz, .org, .info, .co, .site , .icu ve hatta .us (bu ABD merkezli kuruluşlar için ayrılmış olsa da) bulunmaktadır.

Kaçınılması Gereken Domain Hataları

Aşağıdaki listede kaçınmanız gereken domain hatalarından bazılarını bulabilirsiniz:

1. Domain değiştirme

Bir alan adı ne kadar uzun süre aktif kalırsa, arama motorları nezdinde o kadar fazla "otoriteye" sahip olur. (Markanızı değiştirmeniz istisnadır).

Bu yüzden bir alan adına karar verdiğinizde, ona bağlı kalın. Bir alan adı ne kadar uzun süre aktif kalırsa, o kadar fazla meşruiyet ve otoriteye sahip olur. Bu, arama motorlarındaki sıralamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, alan adınıza zaten aşina olan herkes için netlik sağlar. Bunun tek istisnası, markanızı büyük ölçüde değiştirmenizdir. İşletmenizin misyonunu veya adını değiştirirseniz, işletmenize yeni bir başlangıç yapmanıza yardımcı olması için yeni bir alan adı isteyebilirsiniz.

2. Yalnızca bir alt alan adı kullanın 

Alt alan adı, alan adınızın abc.squarespace.com gibi başka bir adın öneki olarak gösterilmesidir. Bu, web hosting sağlayıcılarının düşük maliyetli ve ücretsiz katmanlarında yaygındır, bu yüzden önerilmez. Bir alt alan adına sahip olmak otoritenize zarar verir ve web sitenizin profesyonel görünmemesine neden olur.

3. Çok uzun bir alan adı seçmek

Kısa ve akılda kalıcı bir alan adı artık eskisinden daha az gereklidir. Bugünlerde çoğu kullanıcı web adreslerini manuel olarak yazmaz. Bununla birlikte, daha kısa bir alan adı hala daha pazarlanabilir ve kullanışlıdır. Sonuç olarak, aşırı uzun bir alan adına sahip olmanın hiçbir avantajı yoktur, bu nedenle alan adınızı kısa ve öz tutun.

Domain Nasıl Kaydedilir?

Neden Bir Domain Adresine İhtiyacınız Var? - Atak Domain

Bir domain kaydettirmek kulağa teknik ve karmaşık gelebilir, ancak aslında karmaşık değildir. 

Aşağıdaki basit adımları takip ederek bir domain kaydettirmeniz mümkündür:

  • Güçlü bir alan adı seçin (ancak birkaç alternatifi de hazır bulundurun).
  • Bir alan adı uzantısına, diğer adıyla TLD'ye (üst düzey alan adları) karar verin. Çevrimiçi adresinizin sonunda ne olmasını istiyorsunuz: .net, .biz, .org veya .com? Seçtiğiniz TLD, müşterinin işletmeniz hakkındaki algısını etkileyebilir, bu nedenle akıllıca bir seçim yapın.
  • Kullanılabilirliği kontrol edin. Atak Domain gibi güvenilir bir alan adı sağlayıcısına gidin ve domain sorgulama yaparak alan adının müsaitlik durumunu kontrol edin. 
  • Alan adını satın alın ve kaydedin. Alan adınızı kesinleştirdikten sonra, başka kimsenin kullanamaması için alan adı kaydınızı gerçekleştirin. Çoğu alan adı kayıt şirketi bir seferde 10 yıllığına bir ad kaydetmenize izin verir, ancak daha kısa bir süre taahhüt etmek istiyorsanız, adı bir ila üç yıllığına kaydetmeyi tercih edebilirsiniz (yenilemeyi unutmayın).
  • Alan adını doğrulayın, e-posta adresinize bağlayın ve tüm sosyal medya sitelerini ve ilgili marka sayfalarını güncelleyin. Tüm platformlarda benzer isimler, uyumlu bir marka oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

En Çok Sorulan Sorular

1. Domain ile subdomain arasındaki fark nedir?

Bir alan adı kayıt kuruluşundan satın aldığınız web adresi, abc.com gibi bir alan adıdır. Alt alan adı, alan adının sahibi tarafından yapılabilen bir alan adının parçasıdır (örneğin, blog.abc.com).

2. İşletmem için nasıl bir alan adı alabilirim?

Atak Domain gibi bir alan adı kayıt kuruluşu aracılığıyla bir alan adı satın alabilirsiniz. 

3. İyi bir işletme alan adı nasıl olmalıdır?

Genel olarak, en iyi işletme alan adları kısa ve hatırlanması kolay olanlardır. Alan adınız işletmenizi hemen tanımlamalıdır. Bir işletme için en iyi alan adı, sektörünüz, konumunuz ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır.

Domain Satın All!