DNS Nedir Kısaca : DNS, Domain Name System’in kısaltılmış şeklidir. Türkçe karşılığı ise Alan İsimlendirme Sistemi olarak bilinir. Yani internetin telefon rehberi diyebiliriz. Kolay hatırlanan isimleri (isimkayit.com) IP adreslerine çevirir (185.92.0.250)
Ağ üzerinden gelen alan adı veya IP numarası ile ilgili sorgulamalara yanıt vermektir. Bu amaç için çok yaygın olarak “Berkeley Internet Name Domain (BIND)” yazılımı kullanılmaktadır. Siz bir siteye erişmek istediğinizde, DNS sayesinde hangi site nerede, hangi IP hangi bilgisayara ait olduğu belirlenir ve istediğiniz yere erişirsiniz.!
Reverse DNS bir diğer adıyla PTR kaydıdır. Tüm domain adreslerinde bulunmaktadır ve genel olarak e-posta iletişiminde kullanılır. Güvenlik nedeniyle gereklidir.
Adres (A) kaydı, host adını bir IP adresine yönlendirir. Örneğin, bilgisayarim.domainadiniz.com adresinin direkt olarak sizin ana bilgisayarınıza (ip adresi 111.111.111.111 olsun) yönlendirilmesini istiyorsanız, şunun gibi bir kayıt girmeniz gerekir: atakdomain.com. A 111.111.111.111
En çok kullanılan kayıt türü denilebilir. Alan adınıza bağlı bir alt alan adının hangi IP adresine yönlendirileceği bilgisini içerir. Örnek olarak alan adınıza bağlı “www” alt alan adının, web sitenizin barındırıldığı sunucu IP adresine yönlendirilmesinde kullanılır.
MX (Mail Exchanger) kaydı, e-posta adresinize gelen maillerin, e-posta hesabınızın yer aldığı sunucuya yönlendirilmesi görevini üstlenen, alan adınızla ilişkilendirilmiş bir DNS kaydı türüdür. Bu noktada eğer ki alan adınıza bağlı birden fazla mail sunucusu kullanımınız varsa, MX kayıtlarını 0, 5, 10, 20 vb. değerler ile önceliklendirerek birden fazla kayıt oluşturabilirsiniz.
Nameserver (NS), alan adınızın sorgulanmasında kullanılacak olan isim sunucularıdır. Nameserver (NS) adresleri karşılarındaki IP adreslerine göre sorgulama yapar ve o ip adresi hangi sunucu ise o sunucuyu bulur. NS kayıtları, alan adları için, geçerli sunucu isimlerini belirlemeyi sağlar.
CNAME, bir bilgisayarın, bir veya daha fazla host adı tarafından bilinmesini sağlar. Öncelikli olarak bir A kaydı mutlaka olmalıdır ki bu resmi bir isim olmalı. Örneğin: atakdomain.com A 111.111.111.111 CNAME’i kullanarak, diğer host adlarını bir resmi (A kaydı) adrese yönlendirebilirsiniz.
Örneğin: atakdomain.net. CNAME atakdomain.com. atakdomain.org. CNAME atakdomain.com. atakdomain.biz. CNAME atakdomain.com.
TXT kayıtları, alanınız dışındaki kaynaklar hakkında metin biçiminde bilgiler içeren bir Alan Adı Sistemi (DNS) kaydı türüdür. Bu kayıtlar, alan ayarlarınıza eklenir. Txt Kaydı özel amaçlı bir kayıt türüdür.İsme ip adresinden eşleme yapmaktadır. Bir host için birden fazla TXT kaydı olabilir.
Ip adresinden isme eşleşme yapan kayıttır. Yani 111.111.1.1 li ip'ye sahip makinenin ismi nedir sorusuna DNS server PTR kayıtlarına bakarak cevap verir. Sadece Reverse Lookup Zone da kullanılabilir. Kısacası, PTR kaydı A kaydının ters bir versiyonu gibidir. A kaydı, etki alanı adını bir IP adresine eşler. PTR ise IP adresini bir ana makine adına eşler.
Pointer (imleç) kaydı, aramaları tersine çevirmek için kullanılır. PTR kaydı, sadece web siteniz kendi IP’sine sahipse etkili olur.
Sertifika Yetkilisi Yetkilendirme (CAA) DNS Kaynak Kaydı, DNS etki alanı adı sahibinin bir veya daha fazla Sertifika belirtmesine olanak tanır.
SOA(start of authority) Kaydı, Bir DNS Server’ın o zone dan (bölgeden) sorumlu olduğunu belirleyen kayıttır.
Özel bir servisin hangi IP üzerinden verildiğini tutan kayıt olarak, bu kayıt ile o servise yönlendirme yapılabilir. Internel DNS kayıtlarında Active Directory bu kaydı kullanarak LDAP ve Kerberos servislerine ulaşır. Dışarda da kullanılan bir özel servis için yönlendirme yapılabilir.
AAAA kaydı aynı A kaydındaki görevi yerine getirir, ancak sunucu adresini IPv6 formatında belirtir.
Tüm alan adları name server (NS) bilgisi barındırmak zorundadır. Bu bilgiler tüm alan adları için açık ve ulaşılabilirdir. NS bilgileri üzerinden alan adının yayın yaptığı sunucunun ip adresine ulaşılabilir. Ulaşılan IP adresi üzerinden IP Trace sorgulamaları ve Ping servisleri gibi ilgili sunucunun anons edeceği tüm bilgilere erişim mümkündür.
Herhangi bir alan adı için NS bilgilerinin değişimi ilgili alan adının DNS yönetim ekranından gerçekleştirilebilir ancak alan adı uzantısı kurtarma periyodunda ya da alan adı statüsü “on hold” durumuna alınmış ise NS değişimi mümkün değildir. İstisnai bir durum da olsa .TEL uzantısı gibi spesifik kullanım amacı ile servis veren alan adlarında özel NS tanımlamak mümkün değildir.
NS (name server) tanımlanacak alan adının yönetim paneli üzerinden DNS ya da NS yönetimi bölümü gidilerek alan adına istek gönderildiğinde yanıt vermesi istenen isim sunucularına ait bilgiler kaydedilmek sureti ile NS (name server) oluşturulması mümkündür.
NS sorgulama yalnızca alan adının adreslendiği sunucu veya ip adresine bağlı bilgileri sağlarken, Whois sorgulama alan adına ait tüm kontak ve kayıt bilgilerini sunmaktadır.
DNS olarak da bilinen Alan Adı Sistemi, İnternet'in önemli bir bileşenidir. DNS, bir alan adının bir IP adresine çözümlenmesidir. Nasıl çalıştığını bilmeyenler için, temel bilgileri öğrenmek için okumaya devam edin.
DNS çözümleyici, DNS aramasındaki ilk duraktır ve ilk isteği yapan istemciyle ilgilenmekten sorumludur. Çözümleyici, nihai olarak bir URL'nin gerekli IP adresine çevrilmesine yol açan sorgu dizisini başlatır.
İhtiyacınız olan her anda yanınızdayız!