Ülke kodu üst düzey alan, ccTLD veya uluslararası domain üç tür TLD'den biridir. Bir ccTLD, belirli bir coğrafi konumu temsil eder ve arama motorlarına ve kullanıcılara hangi ülke veya bölgede bulunduğunuzu göstermenin en etkili yoludur.
308 tane uluslararası domain vardır. ICANN, uluslararası domainleri düzenlemekten ve yönetmekten sorumludur. ICANN, aslında internette bulunan tüm TLD'leri kontrol eder ve çeşitli TLD'leri diğer kuruluşlara dağıtır. Örneğin, VeriSign tüm .com ve .net alan adlarını kontrol eder.
Karşılaşacağınız her ülke kodu üst düzey alan adı iki harften oluşur. Kullanılan ilk harf her zaman ülke adının ilk harfidir, ancak ikinci harf mevcut ccTLD'lerle çakışmaması için rastgele seçilir. Bu harfler, 1974 ISO-3166 standardı kullanılarak bir ülkeye atanır ve bir ülkenin yerel adını kullanır. Örneğin, Almanya'nın ccTLD'si Almanya için .ge yerine Almanya için .de'dir.
Bir ccTLD ülke veya bölgeye özgü iken, bir gTLD geneldir. Genel üst düzey domain ülkeye özgü değildir, gTLD'ye örnek olarak .com veya .net verilebilir. Ancak, ikisi de ICANN tarafından kontrol edilir ve düzenlenir.
Evet, aynı site için birden çok ccTLD kaydedebilirsiniz. Birçok uluslararası site, hedefledikleri ülkeye bağlı olarak biraz farklı web sitelerine ve içeriğe sahip olacaktır, bu nedenle, her biri farklı bir ccTLD'ye sahip birden çok alan adı kaydettirmek yararlıdır. Örneğin, Çin'deki müşterileri hedeflemek isteyebilirsiniz, bu durumda ana alan adınızın yanı sıra bir .cn alan adını uzantısı da satın almanız gerekir.
Örneğin, bir .eu ccTLD kaydedecekseniz, ya Avrupa Birliği içinde yaşamanız ya da işletmenizin orada olması gerekir. Ancak, bir .cc alan adı kaydı söz konusu olduğunda, herhangi bir gereklilik yoktur ve hemen hemen herkes bu alan adını kaydettirebilir. Gereksinimler hangi ülke kodu üst düzey alan adını seçtiğinize bağlı olarak değişecektir.
VeriSign Domain Name Industry Brief’e göre, 30 Eylül 2022 itibarıyla en popüler on ccTLD aşağıdaki şekildedir:
.cn ayrıca yaklaşık 18 milyon alan kaydına sahiptir, bu da ccTLD'lerin hem kullanıcılar hem de arama motorları için ne kadar önemli hale geldiğini göstermektedir.
Uluslararası domain, hem kullanıcıları hem de arama motorlarını doğru yöne yönlendirir. Örneğin, alan adınıza .tr eklenmesi, web sitenizdeki içeriğin özellikle Türkiye’de yaşayan insanları hedeflediğini gösterir. Bu, kullanıcıların doğru bölgesel sayfaya yönlendirilebileceği anlamına gelir.
COM, herhangi bir kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerindeki kullanıcılar tarafından kaydedilebilir. ccTLD alan adları genellikle alan adını kaydeden kişinin yerel bir adrese sahip olmasını veya o ülkenin vatandaşı olmasını gerektirir.