SSL sertifikası, bir web sayfasının alan adında onaylama gerçekleştirerek, sayfanın güvenli işaret almasını sağlayan sertifika sistemidir.
CSR terimi İngilizce açılımı ile “Certificate Signing Request” ve Türkçe karşılığı olarak “Sertifika İmzalama Talebi” anlamına gelen bir terimdir. Yetkili bir kuruluştan SSL sertifikası talep edebilmeniz için domain, kuruluş adı, şehir, bölge, ülke, iletişim e-postası ve sertifika tarihi gibi bilgileri içerecek şekilde hazırlanması gereken dijital belgedir.
Temel olarak SSL sertifikaları sayfanızın kapasitesine, kullanım türüne ve hedeflediğiniz kitleye bağlı olarak değişen yapılar ile tercih edilebilir. En standart sertifikadan başlamak üzere daha kompleks bir sertifikaya ilerleyecek şekilde sayılması gerekirse;
• DV (Domain Validation-Alan Adı Doğrulaması) sertifikaları, genellikle bloglar ve sosyal sayfalar için alan adı doğrulama işlemi gerçekleştirir. En temel sertifika çeşidi olarak kabul görmektedir.
• OV (Organization Validation-Kuruluş Doğrulaması) SSL sertifikaları ise yine temel bir çeşit olarak genellikle işletmeler ve sivil toplum kuruluşları tarafından seçilirken, hem alan adının sahipliğini hem de kuruluşu doğrulama açısından kullanılır.
• EV( Extended Validation-Genişletilmiş Doğrulama) SSL sertifikaları yine işletmeler ve kuruluşlar için seçilmek ile birlikte alan adı sahipliği ve kuruluş doğrulaması sağlar. URL yanında güvenlik kilidi görüntüsü sağlarken, şirket adının yeşil görünmesini sağlar ve çoğu zaman e-ticaret siteleri ya da finans kurumları tarafından seçilmektedir.
• Wildcard SSL sertifikaları ana alan adı ile birlikte alt etki alanları yani subdomainler için de geçerli doğrulama sağlar.
• Multidomain SSL sertifikaları ise birden fazla web sayfası için kullanılabilecek yapısıyla seçilen ve hem alan adında hem de alt alan adlarında doğrulama sağlayan sertifika çeşididir.
Bir web sayfasında SSL sertifikası bulunup bulunmadığını anlamak açısından size sunulan bu aracı kullanmanız vasıtasıyla sadece birkaç saniye içerisinde istediğiniz sonucu elde edebilirsiniz. Eğer sorguladığınız alan adı bir SSL sertifikasına sahip ise bu site güvenli işareti ile karşılaşırken, sertifika ile ilgili genel bilgileri, sunucu bilgisini ve doğrulama süreç bilgilerini elde edebilirsiniz. Sorgulama sonucunda sayfanın belirli bir tarihe kadar sertifika ile güven altına alınmış olduğu, sertifika bulunmadığı için güvenli konuda bulunmadığı ya da sertifikanın geçersiz olması nedeniyle güvenli konumda olmadığı ifadeleri görülebilir.
Sorgulama işlemi sonucunda SSL sertifikası ve alan adı hakkında belirli bilgiler elde edilebilir. Bu bilgiler çerçevesinde;
• SSL sertifikasının doğrulama çeşidi,
• Sertifikanın kullanım tarihi,
• IP ve alan adı sunucusu,
• SSL sertifikası için yetkili kuruluş, verilen imza ve hangi algoritmaya sahip olduğu,
• Sertifikanın anahtar kök uzunluğu öğrenilebilir.
İhtiyacınız olan her anda yanınızdayız!