Web siteniz HTML dosyaları, resimler, videolar, flash dosyaları, veri tabanları vb. dosyalardan oluşur. Ayrıca e-posta hesapları, erişim günlükleri ve yüklü programlar veya komut dosyalarını da içerebilir. Web sitenizin sahip olduğu tüm bu içerik, siteniz için gerekli olan depolama alanının ne kadar olması gerektiğini belirler ve bir hosting hizmet sağlayıcısının bunları barındırması gerekir.
Peki depolama alanımı belirledikten sonra sınırsız depolama alanı sağlayan bir hosting planı mı tercih etmeliyim diye soruyorsanız, eğer web sitenizde çok büyük video dosyaları yoksa, sınırsız depolama ihtiyacınız olmayabilir.
İhtiyacınız olmasa da, fiyatlarıyla sizi cezbedecek sınırsız web hosting planlarına sahip birçok web hosting sağlayıcı vardır. Bu noktada web sitenizin depolama gereksinimlerini belirlemek ve ihtiyacınıza uygun bir hosting planı satın almak, sitenizin performansı ve maliyet verimliliği açısından kritik bir adım olacaktır.
Sınırsız disk alanı olarak da tanımlanan sınırsız depolama, hosting sağlayıcınız tarafından ekstra ücret ödemenize gerek kalmadan web sitenize istediğiniz kadar içerik ve sayfa eklemenize olanak tanıyan bir konsepttir. Fakat tanım bu şekilde olsa da, hemen hemen tüm durumlarda, sınırsız hosting hizmeti sunan sağlayıcıların bunu adil kullanım temelinde yaptığını bilmeniz gerekir. Çünkü depolama alanı maliyetlidir ve tek bir hesap için ''sonsuz'' miktarda depolama alanı sağlamanın mümkün olmadığı belirli senaryolar vardır.
Örneğin, bir video paylaşım siteniz varsa ve yüzlerce gigabayt alana ihtiyaç duyuyorsanız, sınırsız paylaşımlı hosting sizin için uygun olmaz.
Bu iki terminoloji oldukça kafa karıştırıcı olsa da, anlaşılması oldukça kolay iki terimdir.
Depolama yani disk alanı, web siteniz için gerekli olan depolama alanı miktarıdır. Web hosting sağlayıcıları tarafından farklı şekillerde sunulan bu alanlar, tercihinize göre özel sunucuda, paylaşımlı sunucuda veya sanal özel sunucuyu (VPS) da olabilir.
Bant genişliği ise, web sitesi üzerinden tek seferde aktarılan veri miktarını ifade eder. Disk alanı gereksiniminin yalnızca web sitesi sahibinin bakış açısına dayandığı bir kullanıcı özelliğine sahiptir.
Web sitenizi Windows işletim sistemi üzerinde oluşturursanız, web siteniz için tüm veriler sisteminizin sabit disk alanında depolanır.
Sayfanızı oluşturmaya henüz başlamadıysanız, kaplayacağı disk alanı miktarını tahmin etmeniz gerekir. HTML dosyaları web sitenizin temel programlama dosyalarıdır. HTML dosyasının optimum boyutu 25 - 30 KB'tan fazla olmaz, bu nedenle web sitenizde yüz sayfa varsa, boyut 2,5 ila 3 MB'a çıkar. Her biri 12 KB olan bazı resim dosyalarını da eklediğinizi varsayalım ve sayıları 30 olsun, bu resim dosyaları, web sitenizin alanına 3,6 MB daha katkıda bulunur. CSS, JavaScript dosyaları ve e-posta hesapları için de 5 MB daha eklerseniz, gelecekteki ölçeklendirme seçeneklerini göz önünde bulundurduktan sonra 13 MB web sitesi alanına sahip olmanız gerekir.
Yukarıdaki örnek bir tahmin çalışmasıydı. Bu yüzden disk alanını tahmin etmeden veya hesaplamadan önce web sitenizin temellerini anlamak için aşağıdaki sorular yanıtlamanız gerekir:
Web siteleri öncelikle aşağıdaki şekilde kategorize edilir:
HTML, metin dosyaları ve statik içeriğe sahip basit web siteleri
Görüntü dosyaları, ses video dosyaları ve programlama dilindeki komut dosyaları ile dinamik içeriğe sahip web siteleri
Kişisel blog türü web siteleri
E-ticaret web siteleri
Yalnızca müzik veya videolar için olan web siteleri
Web sayfanızın yaklaşık boyutu hakkında aşağı yukarı bir fikir sahibi olmak, web sitenizi tasarlarken iyi bir fikirdir. Bu yüzden web sitenize ne koymayı planladığınızı bilin. Sadece metin mi yoksa metin ve resim kombinasyonu mu olacağına karar verin. Web sitenizin sayfa yapısını anlayın.
Tamamen geliştirilmiş web sitenizin tam boyutunu öğrenmek için web tarayıcınızda web sitesi klasörünü kontrol edebilir ve boyutun özelliklere giderek kontrol edilmesini sağlayabilirsiniz.
Ayrıca web sayfasının boyutuna karar verirken web sitenizin gelecekteki ölçeklendirme gereksinimini göz önünde bulundurun.
Web siteleri, basit bir blog veya statik bir web sitesi olması amaçlanıyorsa basit metin dosyaları içerebilir. Basit metin dosyaları söz konusu olduğunda, web sitenizin sayfa boyutu nispeten küçük olabilir. Web sitesi metin dosyaları ve görseller içeriyorsa, görsellerin yüksek kalitede olup olmadığını değerlendirmeniz gerekir. Çünkü yüksek kaliteli resimlere ve videolara sahip olmak için gerekli olan web hosting planı gereksinimi, basit metin dosyalarına sahip web sitesinden tamamen farklıdır.
Bugün, minimum alan gereksinimi olan bir web sitesi barındırıyor olabilirsiniz, ancak yakın gelecekte işinizi büyütme stratejiniz olabilir. Bu yüzden depolama alanının sınırını tahmin ederken, gelecekteki ölçeklendirme seçeneklerini de göz önünde bulundurmak gerekir. Aksi takdirde, öncekini bırakarak yeni bir hosting planına geçmeniz gerekebilir.
Bu noktada web sayfanızın boyutunu 4-5 kat ile çarpmak, web sitenizin gelecekteki ihtiyacını tahmin etmek için temel bir kural olarak kullanılabilir.
Web site depolama alanı gereksiniminizi etkileyen iki faktör vardır:
Sınırsız depolama, ekstra ücret ödemeden istediğiniz kadar veri depolamanıza olanak tanıyan bir web hosting planını ifade eder. Ancak, bu genellikle sunucu kaynaklarına dayalı pratik sınırlar getirebilen ''adil kullanım'' politikalarına tabidir.
Bazı hosting sağlayıcılar sınırsız depolama alanı reklamı yapsa da, bu gerçekten sınırsız değildir. Sağlayıcılar genellikle herhangi bir kullanıcının sunucu kaynaklarını tekeline almasını önlemek için kısıtlamalar uygular, bu da diğerlerinin performansını düşürebilir.
Çoğu web sitesi 1 GB'tan fazla depolama alanına ihtiyaç duymaz, tipik blog siteleri bu alan ortalama 700-800 MB civarındadır. Çok sayıda resim veya video içerenler gibi daha fazla medya açısından zengin siteler için en az 10 GB depolama alanı önerilir.
Depolama gereksinimleri aşağıdaki birkaç faktöre bağlıdır:
Hızlı büyüme öngörüyorsanız veya çok sayıda medya dosyası (videolar veya yüksek çözünürlüklü resimler gibi) barındırmayı düşünüyorsanız, sınırsız depolama planı sizin için faydalı olabilir. Bu, depolama sınırlarını aşma endişesi olmadan esneklik sağlar.
Sınırsız planlar cazip görünse de, bant genişliği kısıtlamaları veya sitenizin aşırı kaynak kullanması durumunda performans sorunları gibi gizli sınırlamalarla birlikte gelebilir. Bu yüzden bir hosting planı satın almadan önce hosting sağlayıcısının sözleşmesindeki detayları okumak çok önemlidir.
Evet, sınırlı depolama alanı sunan bir planla başlamak genellikle yeni web siteleri veya portföyler için yeterlidir. Daha sonra ihtiyaçlarınız arttıkça depolama alanınızda yükseltme yapabilirsiniz.
Depolama ihtiyaçlarınızı tahmin etmek için aşağıdaki ipuçlarını uygulayabilirsiniz:
Bu size ne kadar alana ihtiyaç duyabileceğiniz konusunda daha net bir fikir verecektir.
Depolama sınırınıza yaklaştığınız takdirde, birçok hosting sağlayıcısı planınızı kolayca yükseltmenize veya ihtiyaç duyduğunuzda ek depolama alanı eklemenize olanak tanır.
Birçok hosting sağlayıcısı sınırsız alana ihtiyaç duymayan kullanıcılar için (daha küçük siteler veya kişisel portföyler) daha uygun maliyetli ve yeterli depolama alanına sahip planlar sunar.