Web hosting, müşteriye web sitelerini veya web uygulamalarını internet üzerinde barındırabilecekleri dijital alan sağlayan çevrimiçi bir hizmettir. Bir web hosting sağlayıcısı, bir web sitesinin dosyalarını depolaması için bir sunucuda yer ayırır. Bu dosyalar resimler, videolar, CSS, HTML ve çok daha fazlasını içerebilir.
Çevrimiçi işlevselliğin önemli bir parçası olan web hosting, çevrimiçi içeriğe göz atmamıza ve içerik paylaşmamıza olanak tanır. Web hosting olmadan, internetteki diğer kişiler tarafından sağlanan içeriğe erişemezsiniz. Bugün mevcut olan her web sitesi bir sunucuda barındırılmaktadır.
Web sitenizi kendi başınıza yönetmek cazip gelse de, bu, pek çok zorlukla birlikte gelir. Bir web sitesini bağımsız olarak barındırmaya karar verirseniz, göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:
Özetle, bağımsız web hosting basit bir çaba değildir ve ciddi bir zaman ve para yatırımı gerektirir.
Web hosting hizmet sağlayıcılarının devreye girdiği yer burasıdır. Web hosting şirketleri, web sitelerine hizmet vermek için optimize edilmiş süper güçlü bilgisayarlardan (sunuculardan) oluşan istikrarlı bir altyapı sağlama konusunda uzmanlaşmıştır. Donanım sağlamanın yanı sıra web sitesi barındırmanın çeşitli zorluklarını ve aksaklıklarını karşılayacak teknik uzmanlığa da sahiptir. Hosting sağlayıcınız sitenizi her zaman çevrimiçi tutmanın tüm teknik yönlerini ele alırken siz web sitenizin içeriğini oluşturmaya odaklanabilirsiniz.
Gerçek ürün dışında web hosting sağlayıcılarının teknik destek sağlayan bir ekibe sahip olduğuna dikkat etmek de önemlidir. Bu profesyoneller, zorluklarla karşılaştığınızda size yardımcı olacaktır.
Çalışma süresi, hız ve güvenlik, web sitenizin başarısı için kritik olan kullanıcı deneyimi ve SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) sıralaması için kriterlerdir. Bu nedenle, en uygun web hosting sağlayıcısını seçmek, web sitenizin sıralamalarda üst sıralarda almasını sağlar.
Bir web hosting şirketi, web siteniz için bir alan sağlamanın yanı sıra çevrimiçi etkinliklerinizi yönetmenize ve daha verimli hale getirmenize yardımcı olabilecek bir dizi özellik ve araç da sunar. Bu tür özellikler aşağıdakileri içerir:
Özetlemek gerekirse, doğru web hosting hizmetini seçmek, web sitenizin performansı, güvenilirliği ve ölçeklenebilirliği için çok önemlidir.
Web hosting, web sitesi dosya ve verileriniz için bir sunucuda alan sağlayarak çalışır. Sunucu, web sitenize dünya çapında hizmet verebilecek, barındırmaya adanmış bir bilgisayardır. Birisi web sitenizin URL'sini yazdığında veya bir bağlantı açtığında, tarayıcıları web sitenizin barındırıldığı sunucuya bir istek gönderir. Sunucu isteği işler ve web sitesi dosyalarınızı ziyaretçinin tarayıcısına geri gönderir. Ardından, tarayıcı bu dosyaları ziyaretçinin gördüğü web sayfasına dönüştürür.
Web hosting, web sitelerine dünyanın herhangi bir yerinden erişilmesini sağlayan karmaşık bir sunucu ve altyapı ağı içerir. Web sitenizin barındırıldığı sunucu, yüksek hızlı bir veri merkezi aracılığıyla dünya çapında ağa bağlanarak güvenilir ve güvenli erişim sağlar.
Donanıma ek olarak, çoğu web hosting şirketi, web sitenizin performansını artırmak için yazılım hizmet ve araçları sağlar. Bunlar arasında site oluşturucular, e-ticaret çözümleri, e-posta barındırma, önbelleğe alma araçları vb.
Web hosting şirketleri genellikle çeşitli ihtiyaç ve bütçelere uygun farklı web hosting planları sunar. Bunlar, paylaşımlı hosting, sanal özel sunucular (VPS), özel sunucular, bulut barındırma vb. içerir.
Web hosting sağlayıcıların neler sunduğuna bakmaya başladığınızda, çok çeşitli farklı hosting türleri göreceksiniz. Her türün kendi artıları ve eksileri vardır ve seçiminiz teknik bilginize, bütçenize ve web sitenizin amacına bağlıdır.
Aşağıda, yaygın olarak kullanılan hosting planı türlerini bulabilirsiniz:
Paylaşımlı hosting, birden çok web sitesinin tek bir sunucuyu ve CPU, RAM ve disk alanı gibi sunucu kaynaklarını paylaştığı bir web hosting türüdür. Paylaşımlı hosting sunucuları önceden yapılandırılmış olduğundan teknik bilgiye sahip olmanıza gerek yoktur. Bu uygun maliyetli seçenek, sınırlı bir bütçenizin olduğu ve web sitenizin önemli miktarda sunucu kaynağı gerektirmediği yeni başlayanlar veya küçük bloglar için en uygundur.
Atak Domain, ihtiyaçlarınız için doğru planı seçebilmeniz için çok çeşitli paylaşımlı hosting planları sunar.
Avantajlar
Dezavantajlar
VPS (Virtual Private Server) hosting, tek bir fiziksel sunucunun birden çok sanal sunucuya bölündüğü bir web hosting türüdür. Her VPS, kendi kaynakları ve işletim sistemi ile donatılmıştır ve paylaşımlı barındırmaya göre daha fazla kontrol ve esneklik sağlar. Daha yüksek trafiğe veya yoğun kaynak kullanan uygulamalara sahip büyüyen web siteleri için iyi bir seçimdir.
Avantajlar
Dezavantajlar
Cloud hosting, esnek ve istikrarlı bir hosting çözümü sağlayan, bir ağda birbirine bağlı birden çok sunucudan oluşur. Kaynaklar anında eklenebildiği veya çıkarılabildiği için isteğe bağlı ölçeklenebilirliği kolaylaştırır.
Bulut barındırma, daha iyi çalışma süresi ve performans sağlar; web sitenizin kaynakları azalmaya başladığında daha fazlasını ekleyebilirsiniz. Bu tür hosting, bir çevrimiçi mağazayı veya çok fazla trafik çeken daha büyük bir işletme web sitesini yönetiyorsanız uygundur.
Avantajlar
Dezavantajlar
Dedicated server hosting, tek bir web sitesinin veya hosting hesabının tüm fiziksel sunucuyu kullandığı bir hosting türüdür. Dedicated hosting ile web siteniz en yüksek düzeyde kontrol, performans ve güvenliğe sahiptir.
Büyük ölçekli web siteleri veya yüksek trafik ve kaynak tüketimi oluşturan uygulamalar için iyi bir seçimdir. Ancak, aynı zamanda en pahalı hosting seçeneğidir. Ek olarak, sunucu yapılandırmasından siz sorumlu olduğunuz için teknik destek sınırlıdır.
Avantajlar
Dezavantajlar
Managed hosting, web hosting şirketi bakım, güvenlik ve yazılım güncellemeleri dahil olmak üzere tüm sunucu yönetimini üstlenir. Teknik yönlerden çok web sitesi içeriğine odaklanmayı tercih eden yeni başlayanlar veya web sitesi sahipleri için uygundur.
Avantajlar
Dezavantajlar
WordPress, en popüler içerik yönetim sistemidir (CMS) ve birçok hosting sağlayıcısı, geniş kullanıcı tabanını barındırmak için çabalar. WordPress hosting, WordPress web siteleri için özel olarak tasarlanmıştır.
Genellikle önceden yüklenmiş WordPress yazılımı, otomatik güncellemeler, WordPress yönetim araçları ve WordPress ile ilgili görev ve sorunlar için özel destek içerir.
Avantajlar
Dezavantajlar
Bir web hosting hizmeti seçerken, en iyi sağlayıcıyı seçmek için birkaç faktörü göz önünde bulundurmak önemlidir. Doğal olarak, paranızın karşılığını en iyi şekilde almak istediğiniz için fiyat en kritik faktörlerden biridir. Bu nedenle bütçenizi planlamalı ve web sitenizin hangi ekstra özelliklere ihtiyacı olduğuna karar vermelisiniz. Bazı hosting sağlayıcıları, standart fiyatlarına ek özellikler dahil ederken, diğerleri bunlar için ayrıca ücret alır.
Aşağıda web hosting şirketinizi seçerken aramanız gereken en önemli ipuçlarını bulabilirsiniz:
Ziyaretçiler sitenize istedikleri zaman erişemedikçe sitenizin ne kadar iyi olduğunun bir önemi yoktur. Bu nedenle, genellikle %99,9 veya daha yüksek, yüksek çalışma süresi garantisi veren web hosting sağlayıcısı aramanız gerekir.
Çalışma süresi, web sitenizin çevrimiçi olarak erişilebilir olduğu yıllık süredir. Yüksek çalışma süresi, web sitenizin her zaman ziyaretçiler tarafından kullanılabilir olmasını sağlar, bu da sitenizin başarısı için çok önemlidir.
Atak Domain’de, sunucularımızı ortalama %99,99 çalışma süresiyle çalışır durumda tutan yük dengeleme, özel güvenlik duvarı ve DDoS koruması gibi çeşitli mekanizmalara sahip gelişmiş bir altyapı kullanılır.
Müşteri geri bildirimi, bir web hosting hizmetinin iyi bir hizmet sunup sunmadığını anlamanın en etkili yollarından biridir. Kullanıcı incelemelerini okuyarak, bir web hosting sağlayıcısının hızı, güvenilirliği ve müşteri hizmetleri hakkında dürüst fikirler bulabilirsiniz.
Bir web hosting şirketinin mevcut müşterilerinin ne düşündüğünü öğrenebileceğiniz çok sayıda kullanıcı inceleme web sitesi vardır. Bu bilgi size ne bekleyeceğiniz konusunda net bir fikir verecektir.
Depolama alanı, web sitesi dosyalarınızı, veri tabanınızı ve içeriğinizi depolamak için bir web sunucusunda ayrılan disk alanı miktarıdır. Bu noktada web sitenizi depolamak ve yeni içerik için biraz boş alana sahip olmak için yeterli disk alanı sağlayan bir web hosting sağlayıcısı aramanız gerekir.
Web siteniz mevcut planınızı aşarsa, web hosting hesabınızı kolayca yükseltebilmeniz de önemlidir.
Web sitesi hızı, kullanıcı deneyimi ve arama motoru optimizasyonu (SEO) için kritik öneme sahiptir. Core Web Vitals’in kullanıma sunulmasından bu yana hız, sayfanızın Google'daki sıralamasında belirleyici bir faktör olmuştur. Öte yandan, kullanıcılar yüklenmeyen sayfaları 2 saniyeden daha kısa sürede terk etme eğilimindedir.
Bu nedenle, hızlı ve kararlı yükleme süreleri ve TTFB (İlk Bayt Süresi) sağlayan bir web hosting sağlayıcıs seçmelisiniz. Bu noktada sunucu önbelleğe alma ve içerik dağıtım ağı (CDN) gibi hız optimizasyonu özellikleri sağlayan bir web hosting sağlayıcı arayın.
Hiçbir web sitesi teknik sorunlardan muaf değildir ve bunlar her an gerçekleşebilir. Hosting sağlayıcınız acil bir durumda zamanında yanıt verebilmelidir. Bu yüzden canlı sohbet, telefon desteği ve e-posta gibi birden çok destek kanalında 7/24 destek sunan bir sağlayıcı seçin.
Sezgisel bir kontrol paneli, teknik uzmanlığınız olmasa bile web sitenizi ve hosting hesabınızı yönetmeyi kolaylaştırır. Hosting planınızın tüm hizmetlerini ve özelliklerini verimli bir şekilde kullanmanızı sağlar. Bir web hosting sağlayıcısı, tek tıklamayla kurulum, dosya yöneticisi, FTP hesapları, e-posta yönetimi, önbelleğe alma seçenekleri vb. özelliklere sahip kullanıcı dostu bir kontrol paneli sunmalıdır.
Web sitesi güvenliği, web sitenizi bilgisayar korsanlığı, kötü amaçlı yazılım ve siber saldırılar gibi çevrimiçi tehditlerden korumak için kritik öneme sahiptir. Bir web hosting sağlayıcısı, SSL sertifikaları, güvenlik duvarları ve düzenli yedeklemeler gibi sağlam güvenlik özelliklerine sahip olmalıdır.
Web siteniz büyüdükçe, gerekirse hosting kaynaklarınızı ölçeklendirebilmeniz çok önemlidir. İyi bir web hosting sağlayıcısı, hızlı bir şekilde yükseltilebilen veya düşürülebilen esnek ve ölçeklenebilir hosting planları sunmalıdır.
Temel web sitesi hosting dışında, birçok sağlayıcı e-posta, alan adı barındırma, SSL sertifikaları, özel IP adresleri vb. ek hizmetler sunar. Bazıları bu tür özellikleri standart planlarına dahil ederken, diğerleri ek ödeme gerektirir.
Bu yüzden .çevrimiçi işletmenizin neye ihtiyacı olduğunu ve farklı web barındırıcılarının barındırma paketlerinde neler sunduğunu inceleyin. Bir sunucunun fiyatı diğerlerinden daha yüksek olsa da, içerdiği özellikler fiyat farkını telafi edebilir.
Web dosyalarınızı barındırmak için bir web hosting sunucusuna ihtiyacınız vardır. Ancak web sayfalarınızın ziyaretçiler tarafından kolayca erişilebilir olması için bir alan adına da ihtiyacınız vardır.
Halihazırda bir alan adı kaydı yapmadıysanız, alan adı kaydı ve yönetimi hizmetleri sunan bir hosting sağlayıcısı arayın. Web sitesiyle ilgili tüm hizmetleri tek bir yerden yönetmek pratiktir ve sizi çok fazla bakım yükünden kurtarır.
Atak Domain, tüm müşteriler için alan adı kaydı ve yönetim hizmetleri sunar.
Web hosting ve alan adı, web sitenizi çalıştırmanın temel bileşenleridir. Ancak farklı amaçlara hizmet eder.
Bir alan adı, web sitenizin web adresidir. İnternet kullanıcılarının web sitenizi bulmasını ve ziyaret etmesini sağlayan benzersiz bir tanımlayıcıdır. Alan adı, web sitenizin verilerini içermez. Yalnızca web sitenizin adresi ve sahip ayrıntılarıyla ilgili idari bilgileri tutar. Örneğin, google.com bir alan adıdır.
Öte yandan, web hosting, web dosyalarınızın ve verilerinizin bulunduğu fiziksel web sunucularında alan sağlar. Temel olarak, bir web hosting hizmeti satın alarak, web sitenizi çevrimiçi olarak erişilebilir kılan bir web sunucusunda yer kiralarsınız.
Basit bir benzetme yapmak gerekirse, alan adı ev adresiniz, web hosting ise fiziksel binadır. Başkalarının web sitenizi bulması için bir alan adına ve web sitenizi barındırmak için web hostinge ihtiyacınız var.
Bazı web hosting sağlayıcıları, hizmetlerinin bir parçası olarak alan adı kaydı sunarken, alan adını bir alan adı kayıt kuruluşundan ayrı olarak da satın alabilirsiniz. Yalnızca bir alan adına sahip olmanın web sitenizi internette erişilebilir kılmadığını unutmayın. Alan adı, web sitesi dosyalarınızı depolayan bir web hosting sunucusuna bağlanmalıdır.