Ücretsiz SSL seçenekleri, küçük işletmeler ve kişisel blog’lar için temel güvenlik sağlar. Ancak, çevrimiçi mağazalar ve en üst düzey güvenlik isteyen web siteleri, ücretli SSL sertifikalarına ihtiyaç duyar. Çünkü ücretli SSL, daha fazla özellik sunar ve müşterilerin siteye daha fazla güvenmesini sağlar. SSL seçiminiz, sitenizin güvenliğini ve insanların onu nasıl gördüğünü etkiler. Bu yüzden aralarındaki farkları bilmeniz çok önemlidir.
SSL sertifikası veya Secure Sockets Layer sertifikası, bir web sitesinin kimliğini doğrulayan ve web sunucusu ile tarayıcı arasında şifreli bir bağlantı kuran dijital bir sertifikadır. Bu şifreleme, ikisi arasında iletilen tüm verilerin güvenli ve gizli kalmasını sağlayarak kötü niyetli tarafların müdahalesine karşı koruma sağlar. SSL sertifikaları, çevrimiçi işlemleri güvence altına almak, kredi kartı bilgileri gibi hassas bilgileri korumak ve kullanıcıların bir web sitesine olan güvenini artırmak için gereklidir. Bir web sitesi SSL sertifikası ile güvence altına alındığında, genellikle adres çubuğunda bağlantının güvenli olduğunu gösteren bir asma kilit simgesi görüntülenir.
SSL sertifikası aşağıdaki çeşitli nedenlerden dolayı gereklidir:
Genel olarak, bir SSL sertifikasına sahip olmak, günümüzün dijital ortamında güvenlik ve uyumluluğu sürdürmek için hayati önem taşır.
Ücretsiz SSL sertifikaları, herhangi bir ücret ödemenize gerek kalmadan web siteleri için şifreleme sağlayan dijital sertifikalardır. Başvuru sahibinin sadece kimliğini doğrulayan, ancak kapsamlı kimlik doğrulaması sunmayan Domain Validation (DV) sertifikaları şeklinde mevcuttur. Let's Encrypt gibi ücretsiz SSL sertifikaları genellikle 30 ila 90 gün gibi kısa bir geçerlilik süresine sahiptir ve sık sık manuel yenileme gerektirir. Ücretli seçenekler gibi güçlü şifreleme sağlarken, garantiler, özel müşteri desteği ve güvenilirliği artıran güven mühürleri gibi ek özelliklerden yoksundur.
Ücretsiz SSL sertifikaları genellikle kişisel web siteleri veya bloglar için uygundur, ancak özellikle hassas işlemlerle uğraşan veya kullanıcılardan daha yüksek güven seviyeleri gerektiren işletmeler için ideal olmayabilir.
Ücretsiz SSL yalnızca alan adı doğrulama (DV) ile sınırlıdır. Bu, web sitesi ziyaretçilerinden veri toplamaya ihtiyaç duymayan küçük web siteleri ve bloglar için idealdir. Bu web siteleri yalnızca temel düzeyde kimlik doğrulaması gerektirir.
Ücretsiz SSL sertifikaları, finansal veri toplamayan temel blog web siteleri için uygundur, ancak işletmeler için ideal değildir. Özel işletme sahipleri ve web sitesi sahipleri, meşruiyetlerini kanıtlamak için bunun yerine Organization Validated veya Extended Validation sertifikalarını tercih etmelidir.
Bir sertifika yetkilisi tarafından verilen temel bir ücretsiz SSL sertifikası 30-90 güne kadar kullanılabilir. Bu süre sonunda web sitesi sahiplerinin sertifikaları yenilemesi gerekir.
Sertifika ücretsiz olduğu için kullanıcılar sorun çıktığında teknik destek bekleyemez. SSL ile ilgili sorunların nasıl çözüleceğine dair rehberlik sağlamak için diğer ücretsiz SSL kullanıcılarının bir araya geldiği forumlara bakmaları gerekir.
Tüm SSL sertifikaları eşit şekilde oluşturulmamıştır. Açık kaynak SSL sertifika sağlayıcıları bunları ücretsiz olarak sunduğundan, kullanıcılar uygun şifreleme ve koruma güvencesine sahip değildir. Geçmişte ücretsiz SSL sertifikalarının büyük siber güvenlik sorunları yaşadığı durumlar olmuştur.
Bu seçenekte garanti yoktur. Web sitesinde veri ihlalleri ve siber saldırılar meydana geldiğinde, sorumluluk tamamen site sahibindedir.
Ücretli SSL sertifikaları, bir web sunucusu ile tarayıcı arasında güvenli ve şifrelenmiş bağlantılar sağlayan ve iletim sırasında hassas verilerin korunmasına olanak tanıyan dijital sertifikalardır.
Genellikle yalnızca temel alan adı doğrulaması sunan ve daha kısa geçerlilik sürelerine (genellikle 30 ila 90 gün) sahip olan ücretsiz SSL sertifikalarının aksine ücretli SSL sertifikaları bir ila iki yıl geçerli olabilir ve Domain Validated (DV), Organization Validated (OV) ve Extended Validation (EV) dahil olmak üzere çeşitli doğrulama düzeyleriyle birlikte gelir. Bu sertifikalar genellikle sertifika ile ilgili arızalardan kaynaklanan mali kayıpları karşılayabilecek garantiler ve titiz inceleme süreçleri sayesinde daha fazla müşteri güveni sağlar. Ayrıca Sertifika Yetkililerinden (CA'lar) teknik desteğe erişim gibi ek avantajlar içerir.
Genel olarak, hem ücretsiz hem de ücretli SSL sertifikaları şifreleme sağlarken, ücretli seçenekler genellikle hassas bilgileri işleyen veya çevrimiçi ortamda daha fazla güvenilirlik sağlamak isteyen işletmeler için tercih edilir.
Ücretli SSL'lerin üç seçeneği vardır: Domain Validated (DV), Organization Validated (OV) ve Extended Validated (EV). Bunların her birinin farklı kimlik doğrulama düzeyleri vardır ve Extended Validated SSL'si en güçlüsü olarak kabul edilir. Üç popüler SSL sertifikası türünün yanı sıra kullanıcılar tam kapsamlı bir koruma sağlayan bir sertifika çözümü olan Wildcard SSL’i de satın alabilirler.
Sertifika yetkilileri, ücretli SSL sertifikalarının (OV ve EV) meşru ve güvenilir bir kişiye gittiğinden emin olmak için yoğun bir doğrulama süreci yürütür.
Ücretli SSL sertifikaları yalnızca 27 aya kadar geçerlidir. Bu yüzden bileşenlerinin güncel ve endüstri standartlarına uygun olduğundan emin olmak için her geçerlilik süresinden sonra yenilenmelidir.
Bir kullanıcının ücretli bir SSL sertifikasına yatırdığı para, sertifika yetkililerinden kayda değer bir teknik destek ile birlikte gelir.
Ücretli SSL sertifikaları DV, OV, EV ve çok daha fazlası olmak üzere farklı varyantlara sahiptir. Seviyeye bağlı olarak, bu sertifikalar işletmenin adını, ülkesini ve şehrini gösterebilir. Ayrıca, web sitesi ziyaretçileri sertifikanın hangi CA tarafından verildiğini görebilir. Web sitesi ziyaretçilerinin hala şüpheleri varsa, daha fazla ayrıntı için CA/B Forum'un üye listesini ziyaret edebilirler.
Ücretsiz SSL Sertifikası |
Ücretli SSL Sertifikası |
|
Tanım |
Ücretsiz olarak mevcuttur, hiçbir ücret ödemenize gerek yoktur. |
Geçerliliğine bağlı olarak üç aylık, yıllık veya ömür boyu ödemeli ücretlerle mevcuttur. |
Destek |
Bunları sağlayan işletmeler tarafından herhangi bir kurulum desteği sağlanmamaktadır. |
Ücretli sertifikalar, sertifikayı veren otorite tarafından doğrudan teknik desteğe sahiptir. |
Garanti |
Ücretsiz sertifikalar, kimlik doğrulama sürecindeki kusurlardan dolayı herhangi bir sorun yaşanması durumunda hiçbir garanti sağlamaz. |
Ücretsiz sertifikalar, sigorta gibi bir garanti sağlar ve sertifikanın kötüye kullanılmasına yol açabilecek herhangi bir hasara karşı tazminat öder. Sertifika garantisi 5000 ila 1 milyon dolar arasında değişmektedir. |
Fiyatlandırma |
Ücretsiz sertifikalar yalnızca Domain validation (DV) SSL için şifreleme özellikleri sağlar. |
Domain validation (DV), Organization Validation (OV) ve Extended Validation (EV) sertifikaları için fiyat aralığı farklılık göstermektedir. |
Sunucu Uyumluluğu |
Ücretsiz SSL sertifikaları bazen uyumlu olmayabilir, çünkü birkaç sunucuyla sınırlıdır. |
Ücretli sertifikalar Apache, MS Exchange ve cPanel gibi büyük sunucularla uyumludur. |
Güven Düzeyi |
Ücretsiz sertifikalar yalnızca web tarayıcısında ''https://'' ve yeşil asma kilit işareti ve yalnızca domain doğrulama (DV) sertifikası özellikleri sağlar. |
Ücretli SSL sertifikalarında yeşil asma kilit işareti, URL'de https://, işletme adı için yeşil çubuk; sertifikada ise işletme/kurum adı, site mührü vb. gibi güven sinyalleri bulunur. |
Süre |
Ücretsiz sertifikaların geçerlilik süresi genellikle 30 gün veya 3 aydır. |
Ücretli sertifikalar genellikle bir veya iki yıla kadar geçerlidir. |
Siber Güvenlik Yönetimi |
Ücretsiz sertifikalar yalnızca şifreleme özelliği sağlar. |
Ücretli sertifikalar, özellikle premium sertifikalar aşağıdakiler gibi siber güvenlik özellikleri sunar: Web güvenlik araçları Zarar görebilirlik değerlendirmeleri CT kayıt taraması Blok listesi kontrolü Kötü amaçlı yazılım taraması PCI uyumluluğu için tarama |
Özellikler |
Sertifika türünü seçmek mümkün değildir. Tüm tarayıcılar tarafından desteklenmez. Otomatik yenileme yoktur. PCI uyumluluğu yoktur. |
Otomatik yenilemeyi destekler. Sertifika türünü seçebilirsiniz. Premium sertifikalar PCI uyumluluğu sağlar. SEO sıralamasını iyileştirir. |
Ücretsiz SSL sertifikaları yalnızca Domain Validation (DV) seçeneğiyle birlikte gelir. DV sertifikaları yalnızca temel düzeyde kimlik doğrulama sağlamak için kullanılır. Genellikle küçük web siteleri ve bloglar gibi platformlar için uygundur. Ücretsiz SSL sertifikalarında Organization Validation (OV) ve Extended Validation (EV) sertifikaları için hüküm yoktur. Ücretli SSL sertifikaları ise işletme web sitelerini korumak için gerekli olan OV ve EV seçenekleriyle birlikte gelir.
Ücretsiz bir sertifika vermeden önce CA web sitesi sahibinin kimliği dışında hiçbir şeyi doğrulamaz. Ücretli SSL sertifikalarında, sertifika site sahibine verilmeden önce web sitesi sahibinin kimliğinin doğrulanması zorunludur. OV ve EV sertifikalarında ise, işletmenin detaylı şekilde doğrulanması sertifika yetkilisi (CA) tarafından gerçekleştirilir.
Popüler sertifika yetkilileri tarafından sağlanan ücretsiz SSL sertifikaları 30-90 gün boyunca kullanılabilirdir. Yani web sitesi sahibinin sertifikayı her 30-90 günde bir yenilemesi gerekir. Ücretli sertifikalar ise 1-3 yıllık gibi daha kapsamlı sürelerde geçerli olur.
Sertifika yetkilileri (CA'lar) ve ücretli sertifikaların satıcıları, müşterilerine 7/24 destek sağlar. Bu müşteriler, sohbet, e-posta veya arama yolu ile istedikleri destek türünü seçebilir. Öte yandan, ücretsiz CA'lar müşterilerine herhangi bir destek sağlamaz, çünkü bunu karşılayamazlar. Ücretsiz SSL ile ilgili bir sorunla ilgili yardıma ihtiyacınız varsa, problemi çözmek için bir sürü eski forum gönderisini incelemeniz gerekir.
Ücretsiz sertifikalar yalnızca alan adı düzeyinde doğrulamaya yardımcı olur. OV ve EV sertifikaları almak istiyorsanız, ücretli SSL sertifikalarını almaktan başka seçeneğiniz yoktur. OV ve EV sertifikaları, yeşil adres çubuğu ve daha iyi site mühürleri gibi görsel göstergelerle birlikte gelir. Fakat ücretsiz SSL sertifikaları bu tür ayrıcalıklar sunmaz.
Ücretsiz bir SSL sertifikasıyla, CA tarafında bir sorun çıkarsa garanti sunulmaz. Ücretli SSL sertifikalarında bu sorun yoktur çünkü 10 bin ile 1,75 milyon arasında ödeme yapan garantilerle desteklenir.
SSL sertifikası, internet üzerinden iletilen verileri şifreleyerek bir web sunucusu ile bir tarayıcı arasındaki bağlantıyı güvence altına alır.
Ücretsiz SSL sertifikaları ücretli olanlara benzer güçlü şifreleme kullanır, ancak kapsamlı kimlik doğrulaması yoktur ve bu da güven düzeylerini etkileyebilir.
Let's Encrypt veya ZeroSSL gibi sağlayıcılardan otomatik süreçlerle veya web hosting sağlayıcınız aracılığıyla ücretsiz SSL sertifikaları alabilirsiniz.
Ücretsiz SSL, hassas verileri işlemeyen kişisel bloglar, portföyler veya küçük işletme siteleri için uygundur.
Ücretli SSL, e-ticaret siteleri veya kredi kartı bilgileri veya kişisel veriler gibi hassas bilgilerle ilgilenen herhangi bir web sitesi için önerilir.
Ücretsiz bir SSL sertifikasının süresi dolarsa, kullanıcılar sitenize erişmeye çalışırken uyarılar görür ve bu da potansiyel olarak güven sorunlarına neden olabilir.
Evet, istediğiniz zaman yükseltebilirsiniz. Birçok hosting sağlayıcısı bu geçişi sorunsuz bir şekilde kolaylaştırır.
Genellikle müşteri destekleri bulunmaz. Ücretsiz sertifikalar yardım için topluluk forumlarına güvenir.
Görsel olarak bir fark yoktur. Her iki tür de tarayıcılarda güvenli bir bağlantıyı belirten aynı asma kilit simgesini görüntüler.
Hassas verileri işleyen veya daha yüksek güven seviyeleri gerektiren işletmeler için gelişmiş doğrulama ve destek özellikleri nedeniyle ücretli bir sertifikaya yatırım yapmak önerilir.