Subdomain Nedir ve Nasıl Oluşturulur?
29.04.2019 16:25 29.274 Görüntülendi

Subdomain Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

Domain; alan adı anlamına gelir ve web sitenizin internetteki adı ile adresini temsil eder. Bir web sitesindeki farklı içerik alanları için oluşturulan web adresleri ise subdomain olarak adlandırılır. Alt alan adı (alt domain/alt etki alanı) anlamına gelen subdomain; Google gibi arama motorları tarafından ana domainin uzantısı olarak algılanır ve sadece ana domaine bağlı olarak açılabilir. Domain olmadan subdomain tek başına bir şey ifade etmez; domain satın almadan subdomain de satın alamaz ve web adresleri oluşturamazsınız. Subdomainler, ana domain altında farklı ya da aynı name server’larda barındırılan alt alan adlarıdır. Ana domain (root domain), bir web sitesinin asıl adıdır. Ürün, hizmet ve servisler için ana domaine bağlı fakat ayrı olarak oluşturulmuş web adresleri ise subdomaindir.  Ana domain ile subdomain örneklerini aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

Subdomain Neden Kullanılır?

Domain sahipleri oluşturdukları web sitesinde farklı hizmetler sunmak istediklerinde ekstra domain satın almak yerine subdomain kullanarak ana domaine bağlı web adresleri oluşturabilirler. Peki subdomain kullanmanın nedenleri ve avantajları nelerdir?

  • Arama motorları subdomainleri tekil web sitesi olarak algılar, bu da web sitelerinin trafiğini arttırmaya yardımcı olur.
  • Domain satın alındığında hosting firmalarının çoğu ücretsiz subdomain hizmeti sunar.
  • Subdomainlerin eklenmesi, düzenlenmesi ve yönetimi kolaydır.
  • Ana sitenin arama motoru sıralaması yüksekse, subdomainlerin indekslenmesi de hızlı olur.
  • Subdomainler için yapılan yüklemeler ana siteyi etkilemediği için yazılım ve eklenti uyuşmazlıkları yaşanmaz.
  • Ana siteden bağımsız olarak subdomainler için farklı temalar kurulabilir.
  • Subdomainlerin tek bir hizmeti temsil etmesi, arama motorları ve tanıtım açısından avantaj sağlar. (Örnek: mail.google.com)
  • Subdomainler ile markanın ürün, hizmet ve servislerine dair farkındalık artar.
  • Subdomainler ile belli bir hedef kitle, pazar segmenti ya da ülke hedeflenebilir.

  • Ana site bilgilendirme amaçlı kullanılırken, subdomain üzerinden ürün ve servislerin satışı gerçekleştirilebilir.
  • Arama motoru sıralamasında pek de önemi olmayan fakat okuyuculara fayda sağlayan linklemeler yapılabilir.
  • Ana sitede denenmek istenen yeni fikirler subdomain üzerinden yapılabilir. Böylelikle asıl web sitesi etkilenmez.
  • Satış, destek, blog (haberler), mail ve mentorlük faaliyetleri subdomainler üzerinden gerçekleştirilebilir. Bu sayede farklı hizmetler için özel bir web adresi oluşturulmuş olur.
  • Farklı dil seçeneklerinde yönetim kolaylığı sağlar.
  • Her subdomain için farklı stratejiler geliştirilebilir.
  • Her subdomaine ayrı bir IP adresi tanımlanabilir.
  • Subdomain adreslerinde yayınlanan içeriklerle, ana site üzerinde A/B testi yapılabilir.
  • Subdomainler dijital dünyadaki online varlığı güçlendirir.

Subdomain mi Subfolder mı? Hangisi Daha Avantajlı?

Subdomain; root domainin (ana domain) URL yapısında domain adınızdan önce yer alan bölümdür. atakdomain.com ana domain iken, blog.atakdomain.com URL’sindeki blog kısmı subdomaini ifade eder. Subdomain, ana domaine bağlı alt alan adıdır. Alt klasör anlamına gelen subfolder (subdirectory); ana domain adresinden sonra gelen alt klösürdür. atakdomain.com ana domaindir. atakdomain.com/blog URL yapısındaki TLD uzantısı olan .com bölümünden sonra gelen blog kısmı ise bir subfolderdır. Arama motorları subdomainleri yeni bir web sitesi gibi algılarken, subfolderlar web sitesinin bir uzantısı olarak görülür. Aynı subdomainler gibi ana domain altında sınırsız subfolder oluşturulabilir. Subfolder, ana domain üzerinde yapılandırılan web sitesinde yer alan bilgilerin kategorilendirildiği alt dizinlerdir. Subdomain ile subfolder örneklerini aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

SEO (Search Engine Optimization: Arama Motoru Optimizasyonu) açısından ele alındığında subfolder kullanmanın farklı avantajları vardır.

  • Subdomain için girdiğiniz içerikler ana domainde yer alan içeriklerden daha güncel olabilir, bu da ikisi arasında rekabete sebep olur. Subfolder ile tek bir sitenin optimizasyonuna odaklanabilirsiniz.
  • Sunduğunuz ürün ve hizmetlere odaklanan bir bloğunuz varsa, ziyaretçileriniz bloğunuz ve ürün/servis sayfalarınız arasında daha hızlı geçişler yapabilirler.
  • Google Analytics gibi performans araçlarını kullanırken subdomainlerde olduğu gibi 2 farklı veriye bakmak yerine, tüm sitenize dair performans verilerini toplayabilirsiniz.
  • Ana domain üzerinden tüm kodlama işlemlerini daha kolay yapabilirsiniz.
  • Web sitenizin dizin içeriği güçlendikçe ana sayfanız da güçlenir.

Subdomain ya da subfolder seçiminde web sitenizin ihtiyaçlarına göre karar verebilirsiniz. Bu konuda internette araştırma yaptığınız takdirde farklı görüşlerle karşılaşırsınız. Web sitesine blog ekleme konusunda, uzmanların genel görüşü subfolder kullanmaktan yanadır. Eğer bloğunuz ana sitenizden farklı içeriklere sahipse ya da reklamlara daha fazla yer verecekseniz, o zaman subdomain kullanmanız daha doğru olacaktır. Fakat bir e-ticaret siteniz varsa ürünlerinizi subdomain ile sunmanız konumlandırma ve yönetim açısından daha faydalı olacaktır.

Subdomainlerde Google Analytics benzeri araçlarla performans ölçümü daha zor iken, subfolder ile tek bir yerden tüm veriye ulaşabilirsiniz. Subfolderlarda tüm içeriği tek bir yerden düzenleyebilir, yeni tasarım ve eklentileri kolaylıkla deneyebilirsiniz. Subdomainlerde ise, bu işlemleri ayrı ayrı yapmanız gerekir. Bazı kullanıcılar için bu işlem vakit kaybı olarak görülerek dezavantaj oluşturur. Öte yandan bu durumun en önemli avantajı, subdomainler için yaptığınız değişikliklerin ana domainde yer alan web sitenizi etkilememesidir.

Kullanıcı deneyimi ve kolaylığı açısından subfolderlar daha avantajlıdır. Subdomainler ise, marka farkındalığına ve markanın online varlığına katkı sağlarlar. Google’da Kıdemli Web Yöneticileri Eğilimler Analisti olan John Mueller, subdomain ile subfolder kullanımının SEO açısından farkı olmadığını dile getirse de, subdomainde yer alan bir web adresinin ana siteye taşınmasında sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Fakat böyle bir amacınız yoksa, bu durum problem olmayacaktır. Subdomain oluşturmak için ek hosting hizmeti de satın almış olmanız gerekir. Domain satın aldığınızda alt alan adlarını kapsayan hosting paketi almazsanız subdomain oluşturamazsınız. Fakat günümüzde domain satın aldığınızda, birçok hosting firması subfolderlar için paket hizmet sunmaktadırlar. Web sitenizin tasarım, geliştirme ve yönetiminde uygulamak istediklerinize göre subdomain ya da subfolder seçebilirsiniz. Önemli olan hedeflerinizi doğru belirlemek, marka ve firmanız için bu doğrultuda adım atmaktır. 

cPanel’de Subdomain Nasıl Açılır?

Subdomainler alt alan adları olduğu için yapmanız gereken ilk adım ana domaininizin bağlı olduğu sunucunun kontrol paneline (cPanel) giriş yapmaktır. Sonrasında aşağıdaki adımları sırasıyla izleyerek cPanel’de kolaylıkla subdomain açabilirsiniz.

  • cPanel adresine giriş yapın.
  • Etki Alanları/Domains bölümünde yer alan Alt Etki Alanları/Subdomains linkine tıklayın.
  • Karşınıza çıkan sayfadaki Create a Subdomain/Create/Oluştur bölümünü doldurmaya başlayın.
  • Subdomain/Alt Etki Alanı bölümüne oluşturmak istediğiniz subdomaini yazın. (Örnek: blog)
  • Domain/Etki Alanı bölümüne ana domain adınızı yazın. (Örnek: atakdomain.com)
  • Document Root/Belge Kök Dizini bölümüne subdomaine bağlı dosyalarınızın dosya yöneticisinde yer almasını istediğiniz dizini yazın. (Örnek: blog.atakdomain.com)
  • Create/Oluştur butonuna tıklayarak işlemi tamamlayın. Subdomain oluşturduktan sonra 2 – 24 saat içerisinde global sunuculara yansıyacaktır.
  • Subdomain oluştururken farklı bir web sitesine yönlendirme yapmak istiyorsanız, Bir Alt Etki Alanını Değiştir bölümünde yer alan Yeniden Yönlendirmeyi Yönet bağlantısına tıklayın. Gelen ekrana yönlendirilecek adres bilgisini girerek kaydedin.
  • İşlem tamamlandığında FTP klasörü otomatik olarak açılacaktır.
  • FTP adresinize giriş yaparak subdomain klasörünüze içeriklerinizi yüklemeye başlayabilirsiniz.

Hemen Domain Sorgula!