Subdomain Nedir ve Nasıl Oluşturulur?
29.04.2019 16:25 30.219 Görüntülendi

Subdomain Nedir ve Nasıl Oluşturulur?

Bir alan adı kayıt şirketinden markanız için domain kaydı yapmak, çevrimiçi ortamda başarılı bir işletme kurmanın en kolay adımıdır. Asıl sorun, web sitenizi işletmenizin büyümesine uyum sağlayacak şekilde genişletmek istediğinizde ve başlangıçta düşündüğünüzden daha fazla bölüm (örneğin blog veya mağaza) oluşturmanız gerektiğini fark ettiğinizde ortaya çıkar. Ancak, bu noktada çoğu insanın yaptığı en yaygın hata, web sitesindeki içeriğin bir kısmını veya tamamını silmek ve sıfırdan yeniden tasarlamaktır.

Subdomain tam olarak burada devreye girer. Subdomain ile yeni bir alan adı veya hosting hizmeti satın almadan sitenizin her yeni bölümünü farklı bir varlık olarak ele alabilirsiniz.

Peki subdomain nedir?

Subdomain Nedir?  

Subdomain Nedir? - Atak DomainSubdomain yani alt alan adı, bir web sitesinin alan adına eklenen ve bilgileri ana web sitesinden farklı bölümlere ayırmaya ve düzenlemeye yardımcı olan ekstra bir bölümdür. Temel olarak aynı ana alan adı altında işlev gören sitenizin farklı bir bölümüdür.

Subdomain oluşturma gereksinimlerinden biri birincil alan adıdır. Birincil alan adı olmayan bir domain için alt alan adı oluşturmanın bir yöntemi yoktur.

Alternatif olarak, birincil alan adınız abc.com ise, buna blog.abc.com gibi bir alt alan adı ekleyebilirsiniz.

Subdomain’ler, aynı alan adı altında yeni bir site oluşturmanıza olanak tanır. Ayrıca, sahip olduğunuz her alan adı için, planınız buna izin veriyorsa, genellikle sınırsız sayıda subdomain oluşturma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Subdomain ile ilgili detayları anlattıktan sonra bir sonraki bölümde subdomain nasıl açılır sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

Subdomain Nasıl Açılır?

Subdomain Nasıl Açılır? - Atak Domain

Subdomain oluşturmak için öncelikle Atak Domain gibi güvenilir bir alan adı kayıt şirketinden kendi alan adınızı kaydetmeniz gerekir. Alan adını kaydettikten sonra hosting hesabınıza giriş yaparak ya da Cpanel üzerinden subdomain’inizi açabilirsiniz.

Cpanel Subdomain Ekleme (Adım Adım) 

Cpanel subdomain ekleme adımları aşağıdakileri içermektedir:

  • Alt alan adınızı oluşturmaya başlamak için cPanel'inize giriş yapın.
  • Domains bölümünde subdomains (Alt Alan Adlarına) linkine tıklayın.
  • Karşınıza açılan sayfadaki Create a Subdomain (Oluştur) kısmını doldurun.
  • Subdomain bölümüne oluşturmak istediğiniz subdomaini (blog, mağaza vb.) yazın. 
  • Domain kısmınıza ana alan adınızı (sirketadi.com) yazın. 
  • Document Root (Belge Kök Dizini) kısmında alt alan adına bağlı dosyalarınızın dosya yöneticisinde yer almasını istediğiniz dizini yazın. (Örnek: blog.sirketadi.com)
  • Create (Oluştur) butonuna tıklayarak işlemi tamamlayın. 

Bu adımı tamamladıktan sonra yeni bir alt alan adı oluşturma işlemi tamamlanmış olacak.

Hosting Paneli Üzerinden Subdomain Ekleme

Subdomain Ücretli mi?  

Subdomain Ücretli mi?   - Atak Domain

Subdomain ücretli mi yoksa ücretsiz mi sorusunun cevabı, hosting planınıza bağlıdır. Planınız ücretsiz alt alan adları oluşturmanıza izin vermiyorsa, alt alan adları için ödeme yapmanız gerekir. Ancak hosting planınıza alt alan adları dahilse, bunları ücretsiz olarak oluşturabilirsiniz.

Örneğin, Atak Domain paylaşımlı hosting planı yalnızca ... alt alan adı oluşturmanıza imkan tanırken; kurumsal hosting planı ise ... alt alan adı oluşturmanıza yardımcı olur. Bu sınırları aştığınızda, her alt alan adı için ödeme yapmanız gerekir.

Subdomain Sınırı var mı? 

Subdomain sınırı var mı sorusunun cevabını arıyorsanız, alan adınızla oluşturabileceğiniz subdomain sayısı alan adı kayıt şirketinize bağlıdır. Atak Domain ile ….. 

Subdomain SEO Etkisi Nedir?

Bir subdomain, Google'ın gözünde tamamen ayrı bir web sitesi olarak değerlendirilir. Bu nedenle, kullandığınız her subdomain için benzersiz bir otorite yaratabilirsiniz.

Subdomain seo etkisi aşağıdakileri içermektedir:

1. Subdomain’ler URL'ye Anahtar Kelimeler Ekleyebilir

Bazen belirli anahtar kelimeleri ana URL'nize yerleştirmeniz mantıklı olmaz. Ancak, alt alan adlarının yardımıyla, alan adınıza sıralaması zor anahtar kelimeler ekleme şansınız olur. Belirli durumlarda, bu genel sıralamanız için çok faydalı olabilir.

2. Subdomain’ler Kullanıcı Deneyimini (UX) İyileştirir

Siteniz kafa karıştırıcı veya gezinmesi zorsa, o zaman zayıf bir kullanıcı deneyimi sağlıyorsunuz demektir. Bu tür kullanıcı deneyimleri, insanların web sitenizde daha az zaman geçirmesine yol açar, bu da yüksek bir hemen çıkma oranına ve daha düşük SEO sıralamasına yol açar.

3.Subdomain’ler Niş Yetkinizi Artırmanıza Yardımcı Olur

Niş pazarlarda sıralama çok daha az zaman ve enerji alır. Daha küçük pazarlar oluşturarak oluşturduğunuz otorite, genel olarak ana alan adı otoritenizi güçlendirmenize yardımcı olacaktır.

Subdomain mi, Subdirectory mi Daha İyi?

Subdomain subdirectory’e (alt dizin) çok benzerdir, ancak bazı farklılıkları vardır. Subdomain farklı bir alan adı gibi davranırken, subdirectory alan adınızın içindeki bir klasör gibidir.

Örnek

Subdomain: destek.sirketadi.com

Subdirectory: sirketadi.com/destek

Subdomain subdirectory arasındaki fark budur.

Subdomain, farklı rollere ve bölgelere sahip çok sayıda hedef kitleye sahip köklü bir işletmeyseniz ve ayrıca büyük bir iş gücünüz varsa, daha iyi bir seçim olabilir.

Küçük veya orta ölçekli bir işletmeyseniz ve az sayıda personeliniz varsa veya tüm verilerinizi tek bir yerde görmek istiyorsanız, subdirectory oluşturmak sizin için en iyi seçenek olacaktır. 

Hemen Domain Sorgula!