Spam Mail Nedir? Nasıl Engellenir?
09.10.2024 14:29 104 Görüntülendi

Spam Mail Nedir? Nasıl Engellenir?

Spam e-posta, gönderdiğiniz mesajı almayı kabul etmeyen bir alıcıya gönderilen istenmeyen mesajlardır. Genellikle toplu e-posta olarak gönderilir ve reklam veya kötü amaçlı içerik içerirler. Spam e-postaların gelen kutunuza düşmesini engellemenin doğrudan bir çözümü yoktur, ancak bu mesajları azaltmanızın yolları vardor. 

Spam Mail Nedir?

Spam Mail Nedir? Nasıl Engellenir? - Atak DomainSpam mail ya da spam e-posta, bunları almayı kabul etmeyen kişilere gönderilen istenmeyen mesajlardır.

E-posta spam'i, reklam veya kimlik avı amacıyla çok sayıda alıcıya talep edilmeden gönderilir. Spam mesajlar genellikle e-postaları otomatik olarak oluşturan ve gönderen yazılımlar tarafından toplu olarak gönderilir. 

Örneğin, 100.000 TL kazandığınızı bildiren bir e-posta aldığınızı varsayalım. Ödemeyi almak için tek yapmanız gerekenin bir hesaba banka havalesi ücreti olarak bir miktar para yatırmak olduğu söylenirse, bu büyük olasılıkla sizi dolandırmak için yapılmış bir numaradır.

En Yaygın E-posta Spam Türleri 

Aşağıdaki en yaygın e-posta spam türlerinin bir listesini bulabilirsiniz:

1. Ticari reklam 

Reklam verenden ücret karşılığında ticari ürün veya hizmetleri tanıtan mesajlar. Bu spam türü, benzer içeriğe sahip web sitelerine bağlantılar veya ilgi alanlarınızla doğrudan ilgili olmayan ürün ve hizmetler için teklifler içerebilir.

2. Kötü amaçlı yazılım/virüs

Virüsler sisteminize bulaşmak ve kişisel bilgilerinizi çalmak için tasarlanmış kötü amaçlı programlardır; kötü amaçlı yazılım genellikle doğrudan kullanıcı etkileşimi olmadan bilgisayar sistemlerine zarar vermek için tasarlanmış programları ifade eder (virüsler gibi).

3. Ödül spam'i

Bu tür spam, piyango gibi bir ödül kazandığınızı iddia eder ve sizden banka hesap numaranız gibi kişisel bilgilerinizi vermenizi ister.

4. Hisse senedi spam'i

Hisse senedi veya diğer yatırım fırsatları ile ilgilidir. Spam gönderenler kesinlik içeren veya diğer yatırım fırsatlarını tanıtan e-postalar gönderir.

5. Pump-and-dump spam

Spam gönderenin bir hisse senedinin fiyatını yükseltmek için yanlış veya yanıltıcı ifadelerle hisse senedini tanıttığı ve daha sonra hisse senedini daha yüksek bir fiyattan sattığı bir tür hisse senedi spam'idir.

6. Oltalama 

Dolandırıcılık amaçlı mesajlar, suçluların kendi amaçları doğrultusunda kullanabilmeleri için kendiniz veya finansal hesaplarınız hakkında özel bilgileri açıklamanız için sizi kandırmak üzere tasarlanmıştır.

Spam e-posta kullanıcıları için bir sorundur, çünkü gelen kutularını istenmeyen mesajlarla doldurabilir ve alakasız bilgilerle karıştırabilir. 

Spam gönderenler genellikle aynı anda binlerce veya milyonlarca e-posta göndermek için otomatik programlar (bot olarak adlandırılır) kullanır. Bu, söz konusu şirketten herhangi bir posta listesine veya promosyona kaydolmamış olsanız bile bazı e-postaların gelen kutunuza düşebileceği anlamına gelir.

E-postada Spam Klasörü Nedir?

E-posta spam'i istenmeyen e-postaları tanımlayan bir terimdir; bu e-postaların gittiği klasöre spam klasörü denir. E-posta spam klasörü, Outlook, Gmail vb. gibi e-posta istemci yazılımları tarafından otomatik olarak bu klasöre taşınan tüm istenmeyen e-postaları depolar.

E-posta spam filtresi, gelen kutunuzdaki spam e-postaları filtrelemeye ve spam klasörüne taşımaya yardımcı olan bir yazılımdır. Spam e-postaları gerçek olanlardan ayırmak için anahtar kelimeler, gönderenin adresi, konu satırı vb. gibi çeşitli filtreler kullanır.

Spam E-postaları Yanıtladığınızda Ne Olur?

Spam e-postaları yanıtlamak, gönderene e-posta adresinizin aktif olduğunu doğrulayabileceğinden ve bu da gelecekte daha fazla spam almanıza neden olabileceğinden genellikle önerilmez. Ayrıca, spam e-postaları yanıtlamak bilgisayarınızı kötü amaçlı yazılım veya virüs riski altına sokabilir.

Spam e-postalara yanıt verdiğinizde, farklı başka bazı durumlar da ortaya çıkabilir:

  • Spam gönderen kişi, benzer konu satırları ve gövde metinleriyle daha fazla önemsiz posta gönderir.
  • Spam gönderen kişi filtreleri ve engelleme listelerini aşmak için daha karmaşık yöntemler kullanır (Yahoo adresleri yerine Gmail adreslerinden mesaj göndermek gibi).
  • Diğer spam göndericileri de orijinal spam göndericisine benzer konu satırları ve gövde metinleri kullanmaya başlar, çünkü insanların e-postayı açıp içindeki bağlantılara tıklamasını sağlayacak kadar işe yaradığını bilir.
  • İstenmeyen mesajların hacmi, günde bir ya da iki parça önemsiz posta alan herkes için bunaltıcı hale gelene kadar artar.

Spam ve İstenmeyen E-postanın Tehlikeli midir?

Spam Mail Nedir? Nasıl Engellenir? - Atak DomainSpam ve gereksiz e-postaların tehlikeleri, yüksek işletme maliyetlerinden tüketici kimlik hırsızlığına kadar uzanmaktadır.

Bilinmeyen göndericilerden gelen e-postalarda neye tıkladığınız konusunda dikkatli olmadığınızı varsayalım. Bu durumda, bilgisayarınıza parolalar, banka hesap numaraları ve kredi kartı numaraları gibi kişisel bilgileri çalabilecek kötü amaçlı yazılımlar veya virüsler bulaşabilir.

Hatta kendinizi meşru şirketlerden geliyormuş gibi görünen ancak sizi bilgisayar korsanlarının kişisel bilgilerinizi çalmaya çalıştığı kötü niyetli bir web sitesine yönlendiren kötü niyetli bağlantılar içeren kimlik avı e-postaları alırken bulabilirsiniz.

Spam E-posta ile Nasıl Mücadele Edilir?

E-posta spam'i, kötü amaçlı yazılım yaymak, kişisel bilgileri çalmak ve kimlik avı dolandırıcılığı yapmak için kullanılabildiğinden, önemli bir e-posta güvenliği sorunu olabilir. Spam gönderenler spam filtrelerini atlatmak için genellikle metin yerine resim veya ele geçirilmiş gerçek adresler kullanmak gibi çeşitli taktikler kullanır.

Fakat e-posta spam'lerini en aza indirmek için atabileceğiniz adımlar vardır. Spam ile mücadele etmek ve e-posta güvenliğini korumak için birkaç farklı yöntem kullanılır. Bunlar aşağıdakileri içerir:

1. Alan adınızı DMARC ile koruyun

DMARC (Domain-based Message Authentication Reporting & Conformance), alan adınızı kimlik avı ve sahtecilik saldırılarına karşı korumaya yardımcı olan bir e-posta kimlik doğrulama sistemidir. Bunu, alan adınızdan geldiğini iddia eden e-posta iletilerinin kaynağını doğrulayarak yapar. Aksi takdirde protokol, alıcı sunucuya hiçbir işlem yapmaması, spam e-postaları reddetmesi veya karantinaya alması için talimatlar verebilir.

DMARC, e-postaların gerçekliğini doğrulamak için iki yerleşik yöntem olan SPF ve DKIM'i kullanarak e-posta kimlik doğrulamasını geliştiren bir güvenlik protokolüdür. 

2. E-postanızı herkesle paylaşmayın

E-posta adresinizi birine verirseniz, size spam göndermek için kullanabilir. Bu şekilde spam almaktan kaçınmak için adresinizi yalnızca iyi tanıdığınız ve güvendiğiniz kişilerle paylaşın.

4. Spam E-posta Adreslerini Engelleyin

Belirli adreslerin size e-posta göndermesini engellemenize olanak tanıyan bir e-posta hizmeti kullanın. Örneğin, birisi size her gün belirli bir adresten spam gönderiyorsa, bu adresi engellenenler listenize ekleyin, böylece gelen kutunuzda bir daha görünmez.

Gmail'de Spam E-postaları Engelleme Adımları

  • Gmail > Gelen Kutusu'nu açın. 
  • Spam eposta’yı açın.
  • Sağ üst köşedeki alt alta üç noktanın olduğu öğeye tıklayın.
  • [Gönderen] adlı gönderini engelle öğesine tıklayın.

Outlook'ta Spam E-postaları Engelleme Adımları

  • Engellemek istediğiniz mesajları veya gönderenleri seçin.
  • Sağ üst köşedeki araç çubuğundan Önemsiz > Engelle (veya Spam > Engelle) öğesini seçin.
  • Tamam'ı seçin.

5. Mesajları inceleyin

Mesajları açmadan veya içindeki bağlantılara tıklamadan önce dikkatlice inceleyin. Bir e-posta’nın yazım hataları içerdiğini veya iyi İngilizce konuşamayan biri tarafından yazılmış gibi göründüğünü varsayalım. Bu durumda, kişisel bilgilerinizi vermeniz veya bilgisayarınıza zarar verebilecek bağlantılara tıklamanız (örneğin, fidye yazılımı yükleyerek) için sizi kandırmaya çalışan bir dolandırıcı olabilir.

6. Güvenilir bir e-posta sağlayıcısı seçin

Atak Domain gibi kurumsal e-posta sağlayıcıları, gelişmiş güvenlik özellikleri, spam filtreleri, veri şifreleme ve kullanıcı dostu yönetim panelleri ile iletişiminizi güvenli ve sorunsuz hale getirir.

Atak Domain tarafından sunulan Kurumsal E-Posta paketleri, alan adınıza özel e-posta adresleri oluşturarak prestijinizi artırmanıza olanak tanır. İşletmenizin kimliğini yansıtan özel e-posta adresleri, profesyonellik düzeyini artırır ve müşterilerinizle güvenilir bir iletişim kurmanızı sağlar. 

Atak Domain tarafından sunulan Kurumsal E-Posta paketlerini incelemek isterseniz, linke tıklayabilir ve alan adınıza özel e-posta ile prestijinizi artırabilirsiniz. 

Sonuç olarak spam e-posta ile başa çıkmanın en iyi yolu, ilk etapta gelen kutunuza gelmesini önlemektir. Bu yüzden kişisel bilgilerinizi web üzerindeki herhangi bir yerdeki formlar aracılığıyla gönderme konusunda her zaman dikkatli olun ve e-posta almak istemediğiniz mevcut posta listelerinden kendinizi düzenli olarak çıkardığınızdan emin olun.

En Çok Sorulan Sorulan

Spam Mail Nedir? Nasıl Engellenir? - Atak Domain

1. Spam gönderenler e-posta adresimi nasıl ele geçiriyor?

Spam gönderenler e-posta adreslerini elde etmek için veri ihlalleri, web sitesi kazıma ve kimlik avı gibi çeşitli taktikler kullanır. Ayrıca listeleri satın alabilir veya rastgele adresler oluşturabilirler.

2. Spam e-postaları engellemek mi yoksa sadece silmek mi daha iyidir?

Genellikle spam e-postaları engellemek, aynı göndericiden gelecek e-postaları önlemek için onları silmekten daha etkili bir yoldur. Bununla birlikte, yeni göndericilerden gelen spam e-postaları önlemek için bunları engellemek yerine bildirmek daha yararlıdır. E-posta sağlayıcıları spam filtrelerini geliştirmek için geri bildirimlerinizi kullanır, bu nedenle spam bildirerek gelecekte daha fazla spam'in gelen kutularına ulaşmasını önlemeye yardımcı olabilir.

3. Neden aniden bu kadar çok spam e-posta alıyorum?

  • E-posta listeleri: E-posta adresiniz bir veri ihlali, kötü amaçlı bir web sitesi veya e-posta adreslerini satan ya da paylaşan biri tarafından bir spam listesine eklenmiş olabilir.
  • Veri ihlalleri: Kullandığınız bir hizmet veri ihlaline uğrarsa, e-posta adresiniz ve muhtemelen diğer kişisel bilgileriniz spam gönderenlerin eline geçebilir.
  • Kimlik avı: Yakın zamanda bir kimlik avı dolandırıcılığının hedefi olduysanız, bilgisayar korsanı e-posta adresinizi başkalarına spam dağıtmak için kullanıyor olabilir.
  • Herkese açık ifşa: E-posta adresiniz forumlarda, sosyal medyada veya web sitelerinde herkese açık olarak yayınlanırsa, spam gönderenler bu adresi alıp size istenmeyen e-posta’lar göndermeye başlayabilir.
  • Abonelikler: Belirli web sitelerine, haber bültenlerine veya çevrimiçi hizmetlere abone olduğunuzda, e-posta adresinizi üçüncü taraflara satabilirler.
  • Geçici dalgalanmalar: Bazen, rastgele bir dağılım veya spam kampanyalarındaki ani bir artış nedeniyle spam'de geçici bir artış yaşayabilirsiniz.

4. Spam e-postaları kalıcı olarak nasıl durdurabilirim?

Spam gönderenler taktiklerini sürekli olarak değiştirdikleri için ne yazık ki spam e-postaları kalıcı olarak durdurmak zorlu bir iştir. 

E-Posta Satın Al!