PHP Nedir?
11.09.2020 17:37 6.346 Görüntülendi

PHP Nedir?

PHP Nedir - Atak Domain HostingPHP ilk olarak 1995’te piyasaya sürüldü. Grönlandlı Rasmus Lerdorf, PHP’nin geliştiricisi olarak kabul edilir. Bu arada, komut dosyası dilinin farklı sürümleri yayınlandı.

Sürüm PHP 7.1, 2016’nın sonundan beri mevcuttur ve bir PHP lisansı altında özgür yazılım olarak kullanılabilir. Veri tabanlarının güçlü desteğine ek olarak, PHP, diğer şeylerin yanı sıra, birçok farklı işlev kütüphanesinin mevcudiyeti ve İnternet protokollerinin entegrasyonu ile karakterize edilir.

Komut dosyası dili, dünya çapında web siteleri ve web uygulamaları oluşturmak için en popüler ve yaygın olarak kullanılan programlama dili haline gelmiştir. WordPress veya Joomla gibi çok sayıda içerik yönetim sistemi ve mağaza sistemleri PHP tabanlıdır. Kural olarak, web sunucuları PHP’yi müşterilerine standart bir kurulum olarak sunar.

PHP, örneğin Javascript’in aksine sunucuda çalıştırılan ve bu nedenle çağıran tarayıcının kontrolü altında olmayan çok yönlü bir betik dilidir. Sık kullanılan uygulama alanları arasında forumlar, form işleme, editoryal sistemler, konuk kitapları ve arama motorları bulunur. Yüzlerce PHP betiği bu ve diğer uygulama alanları için halihazırda internette ücretsiz olarak mevcuttur. PHP ile ayrıca, ör. B. MySQL veri tabanlarını sorgulamak nispeten kolaydır ve böylece web sitelerini dinamik olarak içerikle doldurur.

Web’de aynı amaç için sıklıkla kullanılan başka bir komut dosyası dili, ör. B. Perl. Bununla birlikte, PHP yaklaşımında bundan farklıdır, çünkü PHP ile betik kodunuzu HTML sayfalarınıza yerleştirebilir ve böylece tasarım ve programlamayı büyük ölçüde birbirinden ayırabilirsiniz. Perl’de olduğu gibi, betik kodunun kendisi sunucuda yürütülür ve tarayıcıya iletilmez. Görüntüleyicinin tarayıcı sürümü bu nedenle alakalı değildir.

PHP kodu basitçe bir HTML sayfasına entegre edilmiştir. Bunu yapmak için, PHP kodu karakter dizisinin arasına yerleştirilir. PHP komutları genellikle PHP alanı içinde noktalı virgülle sonlandırılır.

Elbette web sitenizi bir grafik HTML düzenleyicide de oluşturabilir ve ardından PHP kodunu HTML modunda (varsa) veya bir metin düzenleyicide ekleyebilirsiniz. Dosyayı “.html” yerine “.php” veya “.php4” ile kaydetmezsiniz, böylece sunucu burada bir PHP betiğinin çalıştırılması gerektiğini hemen anlar. Ardından, PHP komut dosyası içeren web sitesini normal web siteleri gibi FTP aracılığıyla sunucuya yükleyin.

PHP, web sunucularını kontrol etmek için kullanılan bir bilgisayar dilidir. PHP lisansı altında özgür yazılım olarak dağıtılmaktadır. PHP kısaltması Kişisel Ana Sayfa Araçları anlamına gelir ve ayrıca Hypertext Preprocessor anlamına da atanır.

Bu bir betik dilidir; Kendisiyle kodlanan ve basit metin dosyaları olarak kaydedilen programlar, çağrıldıklarında web sunucusu tarafından makine koduna dönüştürülür ve ikincisi “varsayılan olarak” çalışır. Bu bakımdan, PHP programları büyük ölçüde platformdan bağımsızdır ve farklı donanım sistemlerinde çalıştırılabilir.

İlk PHP yorumlayıcısı, PHP’nin mucidi olarak kabul edilen Rasmus Lerdorf tarafından 1995 yılında geliştirilmiştir. O zamanlar, C programlama dilinde geliştirilmiş ve bir toplu işlem dosyasından çağrılan gevşek bir program koleksiyonuydu. Temel amaç, web formlarından basit bir şekilde girdi almak, işlemek ve çıktı dosyalarıyla karıştırmaktı. HTML dosyalarına gömülü olan PHP kodu, statik web sitelerini tarih ve saat gibi dinamik bilgilerle tamamladı veya örneğin, sipariş onay sayfalarındaki sipariş formlarından kullanıcıların girişlerine karıştırıldı.

Bugün PHP modern anlamlara sahiptir ve birçok işletim sistemi için hazır kurulum paketlerinde mevcuttur. Bundan, şimdi sürüm 7’de bulunan kapsamlı bir nesne yönelimli programlama dili ortaya çıktı.

PHP altyapısı, İnternet üzerindeki tüm web sunucularının tahmini %82’sine kurulur. PHP ile geliştirilen 200 milyondan fazla uygulama ve web sitesi çevrimiçidir. 5 milyondan fazla yazılım geliştiricisi programlama dilini kullanıyor.

PHP sadece söz dizimsel-biçimsel bir programlama dili olarak değil, aynı zamanda teknik-stratejik bir platform olarak görülmelidir. Çünkü bugün PHP hakkında konuştuğumuzda, sadece tipik PHP sözdizimini değil, aynı zamanda:

  • Birçok sistem için mevcut olan hazır PHP kurulum paketleri (yığınları),
  • Basit, kısmen simbiyotik veri tabanı bağlantısı ve yönetimi,
  • Ticari web sunucuları tarafından yaygın kullanım, küresel altyapı,
  • Çeşitli programlama kitaplıkları mevcuttur,
  • İyi test edilmiş açık kaynaklı çözümleri kullanma imkânı,
  • Profesyonel IDE ve geliştirme araçlarıyla bağlantı kurmak,
  • Zengin bilgi.

PHP Nasıl Çalışır?

PHP Nasıl Çalışır - Atak Domain Hosting

PHP betik dili sunucu tabanlıdır. JavaScript gibi dillerin aksine, kaynak kodu web tarayıcısına gönderilmez, ancak web sunucusundaki bir yorumlayıcı tarafından doğrudan işlenir.

Web sunucusu genellikle yorumlayıcının sonucunu ziyaretçinin tarayıcısına HTML belgeleri biçiminde gönderir. PHP ayrıca grafikler veya PDF belgeleri gibi başka dosya türleri de oluşturabilir.

PHP ile çeşitli veri tabanlarına erişim imkânı, çok katmanlı bilgilerin HTML belgelerinin oluşturulmasına dahil edilmesini sağlar. Sunucunun yorumlayıcısının bir PHP betiği her çağrıldığında hareket etmesi gerektiğinden, PHP tabanlı bir web sitesi genellikle sunucuyu statik bir HTML sürümünden daha fazla yükler.

Sunucu yükünü azaltmak için çeşitli önbellek teknikleri kullanılır. Bunlar, bir arabellekte önceden işlenmiş bilgileri tutar ve bir sonraki çağrıldığında işlemi hızlandırır. Bu teknolojilerden biri, çok kapsamlı komut dosyalarıyla yürütme hızının önemli ölçüde artırılabildiği bayt kodu önbelleğe alma adı verilen teknolojidir.

Bir web sitesinin kullanıcı tarafından detaylı olarak çağrılması süreci

Bir web sitesi görüntülenecekse, müşteri web tarayıcısı ile .php uzantılı bir dosya ister. Web sunucusu yazılımı bu dosyayı yükler ve .php uzantısı nedeniyle sunucunun PHP yorumlayıcısına iletir. PHP yorumlayıcısı kaynak metni yorumlayabilir ve komut dosyasında bulunan komutlardan bir HTML dosyası oluşturur. Belirli koşullar altında, bu amaçla bağlantılı bir veri tabanındaki bilgileri de kullanır.

Yorumlayıcı, oluşturulan HTML belgesini web sunucusu yazılımına döndürür. Bu, HTML dosyasını müşterinin tarayıcısına gönderir. Web tarayıcısı HTML belgesini analiz edip işler ve sonucu tarayıcı penceresinde bilgi olarak çıkarır.

PHP’nin Avantajları

PHP’nin yaygın kullanımı ve popülaritesi nedeniyle, betik dili hemen hemen tüm web sunucularında mevcuttur ve geniş bir geliştirici topluluğu vardır. Bu, çok çeşitli gereksinimleri uygulamada maksimum esneklik sağlar. Ek olarak, bireysel sağlayıcılara bağımlılık yoktur. Gerçek PHP betikleri saf metin dosyalarından oluşur ve uyarlanması ve bakımı kolaydır.