Paylaşımlı Hosting vs VPS Sunucu
09.10.2024 15:25 99 Görüntülendi

Paylaşımlı Hosting vs VPS Sunucu

Paylaşımlı hosting ve VPS, web sitesi sahiplerinin en çok tercih ettiği iki popüler hosting çözümüdür. Her iki seçenek de çeşitli avantajlar sunarken, sitenizin ihtiyaçlarına uygun doğru kararı vermek, performans, güvenlik ve esneklik açısından büyük bir fark yaratabilir. İster yeni bir site kuruyor olun, ister daha fazla kontrol ve özelleştirme gerektiren bir projeye sahip olun, VPS ve paylaşımlı hosting arasındaki farkları anlamak, dijital varlığınızı bir üst seviyeye taşımak için kritik bir adımdır.

Paylaşımlı Hosting vs VPS Sunucu - Atak Domain

Paylaşımlı Hosting Nedir?

Paylaşımlı hosting yani shared hosting, müşterilerin sunucu kaynaklarını paylaştığı bir hosting hizmetidir. Yani sunucu kaynakları aynı sunucu alanındaki diğer kullanıcılarla paylaşılır. Bu kaynaklar işlemci, bellek, depolama, bant genişliği, yazılım vb. çok daha fazla özelliği kapsar. 

Paylaşımlı hosting de, ortak kontrol paneli cPanel ya da Plesk'tir. Bu kontrol panelleri sizin veya geliştiricilerinizin web sitenizi yönetmesine izin verir.

Sunucuların yönetimi ise, diğer tüm teknik görevlerle birlikte hosting sağlayıcı tarafından yönetilir. 

VPS Sunucu Nedir?

Sanal Özel Sunucu veya VPS (Virtual Private Server), birden fazla kullanıcının tek bir donanım parçasını (sunucu) paylaştığı, sunucunun, hosting sağlayıcısından satın aldığınız kaynak miktarına ve özelliklere göre bölündüğü bir hosting türüdür. 

Hosting sağlayıcı sunucuyu, sunucunun kaynaklarını her bir müşterisi için ayrı bölümlere ayırmasına olanak tanıyan bir tür yazılım olan hipervizör ile yönetir. Bu bölümlere farklı işletim sistemleri yüklenebilir, farklı depolama türlerine (yani HDD vs SSD) erişim verilebilir ve farklı performans seviyelerinde ayrı CPU'lar tarafından çalıştırılabilir.

Paylaşımlı hosting hesaplarından daha pahalı olabilir, ancak size hareket ve işlev için daha fazla alan sağlar.

Paylaşımlı Hosting vs VPS Hosting Arasındaki Farklar

Paylaşımlı Hosting vs VPS Sunucu - Atak Domain

Paylaşımlı ve VPS sunucu arasındaki seçim, işletmenizin ihtiyaçları, bütçesi ve teknik gereksinimleri dahil olmak üzere aşağıdaki çeşitli faktörlere bağlıdır.

1. Maliyet

Paylaşımlı hosting genellikle VPS sunucudan daha ucuzdur, çünkü kaynaklar aynı sunucuda birden fazla kullanıcı arasında paylaşılır. Öte yandan bir VPS özel kaynaklar sunduğu için daha pahalıdır.

Maliyet büyük bir sorunsa, paylaşımlı hosting ile başlayabilir ve sitenizin trafiği arttığında ve paylaşımlı planı aştığınızda VPS'ye geçebilirsiniz. 

2. Ölçeklenebilirlik

VPS, işletmeniz büyüdükçe kaynaklarınızı (CPU, RAM, depolama) yükseltebildiğiniz için daha zahmetsiz ölçeklenebilirlik sağlar. Paylaşımlı hosting, kaynakları aynı sunucudaki diğer kullanıcılarla paylaştığınız için ölçeklenebilirlik açısından sınırlıdır.

3. Performans

CPU, RAM ve disk alanı gibi özel kaynaklara sahip olduğunuz için sanal sunucular genellikle paylaşımlı hosting’den daha iyi performans gösterir. Bu, sitenizin daha hızlı yükleneceği ve daha yüksek trafik hacimlerini daha verimli bir şekilde işleyeceği anlamına gelir.

4. Güvenlik

Paylaşımlı hosting de, sunucuyu diğer kullanıcılarla paylaştığınız için güvenlik bir endişe kaynağı olabilir. Bir VPS, kaynaklar izole edildiğinden daha iyi güvenlik sunar ve güvenlik ihlali riskini azaltır.

5. Teknik Uzmanlık

Paylaşımlı hosting, sunucu yönetimini hosting sağlayıcısı üstlendiği için bir web sitesi yönetimine yeni başlayanlar veya fazla teknik uzmanlığı olmayanlar için uygundur. VPS, sanal sunucunuzu yönetmeniz ve bakımını yapmanız gerektiğinden daha fazla teknik bilgi gerektirir.

6. Kontrol

Paylaşımlı hosting’i tercih ederseniz, sunucu ayarları ve yapılandırmaları üzerinde sınırlı kontrole sahip olursunuz. Bunları hosting sağlayıcısı yönetir. Bir VPS ile sunucu ayarlarını özel gereksinimlerinize göre özelleştirmek için daha fazla kontrole ve esnekliğe sahip olursunuz.

  Paylaşımlı Hosting VPS Sunucu




Kaynak Verimliliği

Web siteniz başkalarıyla aynı fiziksel sunucuyu paylaşır.

 


Sınırlı RAM ve CPU sunar.


Sunucu kaynakları için diğer sitelerle rekabet edersiniz.

Paylaşımlı hosting’e benzerdir.

 


Sunucunun özel bir bölümünü alırsınız.


Size kendi alanınız ve bilgi işlem gücünüz tahsis edilir.






Hız ve Performans

Daha fazla kaynak daha iyi performans anlamına gelir. Paylaşımlı bir sunucu ortamında, özellikle başka bir kullanıcı çok fazla güç kullanıyorsa, genellikle daha fazla sorun ve yavaşlama olur. VPS’debarındırılan siteler, özel kaynaklara ve bant genişliğine sahip oldukları için genellikle daha iyi performans gösterirler.

Trafik Hacmi

Paylaşımlı hosting yüksek trafik için uygun değildir.

 


Bazı paketler aylık 10.000 ziyaretçiyi destekleyebilir.

VPS hosting daha fazla site trafiğini yönetir.

 


Ses ve video gibi çok sayıda medya içeren siteler için idealdir.


VPS indirilebilir içerik için daha iyidir.

Güvenlik Önlemleri

Paylaşımlı hosting, paylaşılan alan nedeniyle daha yüksek bir güvenlik riskine sahiptir; bir komşunuzun ihlali sizi etkileyebilir. Bununla birlikte, birçok paylaşımlı hosting sağlayıcısı sitenizi güçlendirmek için ekstra güvenlik eklentileri sunar. VPS genellikle daha fazla özelleştirme seçeneği ile daha iyi güvenlik sunar.

Kullanıcı Kontrolü ve Özelleştirme

Paylaşımlı hosting, sabit ve kullanımı kolay paketler sağlar.

 


Önceden onaylanmış eklentilerle birlikte gelir, yeni başlayanlar için harikadır.


Siteniz üzerinde sınırlı kontrol sağlar.

VPS daha fazla site kontrolü sağlar.

 


Tam yönetim için kök erişimi içerir.


Gerektiği gibi özellik ekleyebilir veya kaldırabilirsiniz.

Sunucu İdaresi ve Yönetimi

Her iki hosting türü de farklı ihtiyaçlara hizmet ettiğinden, sunucu yönetimi için en iyisini seçmek zordur. Paylaşımlı hosting, hata düzeltmeleri ve güvenlik güncellemeleri de dahil olmak üzere tüm yönetim ve bakım işlemlerini otomatik olarak gerçekleştirir. VPS daha karmaşıktır, özel uygulamalara ve arka uç değişikliklerine izin verir. Teknik bilgi ve sunucunun kendi kendini yönetmesini gerektirir.



Ölçeklenebilirlik

Paylaşımlı hosting kolayca ölçeklendirilebilir.

 

Depolama ve bant genişliğini artırmak için bir arama yapmanız yeterlidir.

VPS sunucu çok esnektir.

 

Sağlayıcılar gerektiğinde CPU çekirdeği ve bellek eklenmesine izin verir.



Maliyet Değerlendirmeleri

Paylaşımlı hosting en uygun fiyatlı seçenektir ve aylık düşük bir maliyetle tam bir e-ticaret sitesi açmanıza olanak tanır. VPS hosting planları büyük farklılıklar gösterir, genellikle paylaşımlı hosting’den 2 ila 10 kat daha yüksektir. Seçenekleri karşılaştırmak en iyi teklifi bulmanın anahtarıdır.

Teknik Bilgi

Neredeyse sıfır teknik bilgi gereklidir.

 

Başlamak için kaydolmanız, bir paket seçmeniz ve satın almanız yeterlidir.

VPS, paylaşımlı ve dedicated hosting arasında bir denge kurar.

 


En iyi kullanım için biraz teknik bilgi gerektirir.


Yönetilen VPS, teknik becerisi olmayanlar için bir seçenektir.





Müşteri Desteği

7/24 destek mevcuttur.

 

Şirket içi ekip teknik sorunları çözer.


Müşteri desteği genel sorular için en iyisidir.


Belirli sorunları iyi ele alamayabilir.

Daha yetenekli personele erişim sunar.

 


Müşteri destek kalitesi sağlayıcıya göre değişir.

Ne Tür Web Siteleri VPS’den Yararlanır?

Paylaşımlı Hosting vs VPS Sunucu - Atak Domain

Aşağıda listelemiş olduğumuz gibi paylaşımlı hosting’in sağlayabileceğinden daha fazla kaynak, özelleştirme ve kontrol gerektiren web siteleri bir VPS seçmelidir. 

1. E-ticaret Web Siteleri

Çevrimiçi mağazalar genellikle temel web sitelerinden daha fazla kaynak ve güvenlik özelliği gerektirir. Bir VPS, işlemleri ve müşteri verilerini güvenli bir şekilde işlemek için gerekli performansı ve güvenlik önlemlerini sağlayabilir.

2. Ticari Web Siteleri

Kurumsal web siteleri veya portallar, güvenilirlik, güvenlik ve ihtiyaçlarına uygun özelleştirme seçenekleri sağlamak için bir VPS tercih edebilir.

3. Yüksek Trafikli Web Siteleri

Yüksek trafik hacmine sahip web siteleri, paylaşımlı hostinge göre daha fazla kaynak ve istikrar sunduğu için bir VPS'den yararlanabilir. Buna popüler bloglar, haber siteleri ve forumlar dahildir.

4. Web Uygulamaları

Karmaşık web uygulamaları veya hizmet olarak yazılım (SaaS) platformları çalıştıran web siteleri, tutarlı performans, ölçeklenebilirlik ve özelleştirme seçenekleri sağlamak için bir VPS'den yararlanabilir.

5. Görsel Oranı Yüksek Web Siteleri

Videolar, görüntüler veya ses dosyaları gibi büyük medya dosyalarını barındıran ve sunan web siteleri, artan depolama ve bant genişliği özelliklerinden yararlanabilir.

6. Geliştirme ve Test Ortamları

Geliştiriciler genellikle üretim sunucularına çok benzeyen geliştirme ve test ortamları oluşturmak için sanal sunucular kullanır. Bu, dağıtımdan önce uygulamaları test etmeyi ve hata ayıklamayı kolaylaştırır.

7. Reseller Hosting

Müşterilere hosting hizmetleri sunan bireyler veya şirketler, her müşteri için özel kaynaklara sahip özelleştirilmiş hosting paketleri oluşturmak için bir VPS kullanabilir.

8. Güvenlik Odaklı

Finans kurumları, devlet kurumları veya hassas verileri işleyen web siteleri gibi güvenliğe öncelik veren web siteleri, gelişmiş güvenlik özelliklerinden ve izolasyondan yararlanabilir.  

9. Oyun Sunucuları

Çok oyunculu oyun sunucuları genellikle düşük gecikme süresi ve özel kaynaklar gerektirir. Bir VPS, oyun sunucularını barındırmak için gereken kontrol ve performans düzeyini sağlar.

En Çok Sorulan Sorular

Paylaşımlı Hosting vs VPS Sunucu - Atak Domain

1. VPS hosting nedir?

Mevcut en popüler hosting türlerinden biri VPS hosting, profesyonel işlevsellik ve uygun fiyat arasında harika bir denge sağlar. Bir sunucunun çeşitli hosting planları arasında kullanılmak üzere parçalara bölünmesini içerir ve kullanılabilecek yazılım türlerine herhangi bir sınırlama veya kısıtlama getirmez.

2. Küçük işletme web sitesi için hangi hosting türü daha iyidir?

Kullanıcılar, küçük işletmeleri için en uygun hosting çözümünü bulmak için çoğunlukla paylaşımlı hosting ve VPS’i karşılaştırır. Paylaşımlı hosting, nispeten ucuz ve kullanımı kolay olduğu için en yaygın olarak tercih edilir. Ancak siteniz yüksek trafikli hale geldikçe veya daha fazla kaynak gerektirdikçe, VPS veya dedicated hostinge geçmeniz gerekir.

3. Paylaşımlı hosting sunucusundaki işletim sistemini kontrol edebilir miyim?

Paylaşımlı hosting sunucuları, hosting sağlayıcısının kendisi tarafından yönetilir. Bu nedenle, kullanıcılar paylaşımlı hosting sunucularında bulunan işletim sistemi seçimini kontrol edemezler. Web hosting sağlayıcıları, o sunucuda barındırılan tüm web sitelerine ortak işletim sistemleri sunar.

4. VPS hosting paylaşımlı hosting’den daha mı güvenlidir?

Evet. VPS hosting, diğer web siteleriyle paylaştığınız paylaşımlı hosting sunucularına göre daha güvenlidir. VPS ile web sitenizi izole eden ve kaynaklarınız üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlayan sanal bir özel sunucunuz olur. Bu, kullanıcıların paylaşımlı hosting planlarında sunucuları paylaşırken karşılaştıkları güvenlik sorunları riskini ortadan kaldırır.

5. Web sitem büyüdükçe VPS sunucumu ölçeklendirebilir miyim?

Evet, VPS hosting'iniz tarafından kontrol edilen kaynakları artırarak planınızı kolayca ölçeklendirebilir ve yüksek ziyaretçi oranlarının üstesinden gelebilirsiniz.