İnternet Hızlandırmanın 10 Yöntemi
31.08.2023 17:32 837 Görüntülendi

İnternet Hızlandırmanın 10 Yöntemi

İyi bir internet hızı, her şeyin internet üzerinden erişilebilir olduğu ve internetin hayatımızın çok önemli bir parçası haline geldiği günümüz dünyasında bir gerekliliktir. Bu noktada yapabileceğiniz küçük değişiklikler internet hızınızı büyük ölçüde artırabilir. 

İnternet Hızı Nedir?

İnternet hızı, verilerin cihazınız ile web arasında ne kadar hızlı hareket ettiğini gösterir. Bu, çevrimiçi olarak siteler arasında ne kadar hızlı gezinebileceğiniz, yayın izleyebileceğiniz ve veri indirebileceğinizi gösterir. 

Bazen internet hızı şu şekilde adlandırılır: geniş bant hızı, WiFi hızı, bağlantı hızı. Ancak hepsi aynı anlama gelir. İnternet hızı saniye başına Megabit (Mbps) olarak ölçülür. Sayı ne kadar yüksekse, o kadar hızlı bir internete sahip olursunuz.

İyi İnternet Hızı Nedir?

Bu sorunun tek bir yanıtı yoktur. İdeal internet hızı ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Sadece e-posta gönderiyorsanız, yayın akışı ve oyunlarla dolu bir evden daha az Mbps'ye ihtiyaç duyarsınız. Mbps, verilerin cihazlar ve web arasında ne kadar hızlı hareket ettiğini ölçerken, hız, çevrimiçi olarak ne kadar hızlı gezinebileceğinizi, yayın yapabileceğinizi, sohbet edebileceğinizi, oyun oynayabileceğinizi ve daha fazlasını belirler. 

Broadband Hızı

Çevrimiçi Etkinlik

50+ Mbps

Tarama, e-posta ve sosyal medya için iyi.

100+ Mbps

Sorunsuz HD akış ve görüntülü arama için idealdir.

200+ Mbps

Sorunsuz ve duyarlı çevrimiçi oyunlar için mükemmeldir.



İnternet Hızlandırmanın 10 Yöntemi

İnternetinizin yavaş çalışmasının yaygın nedenleri İSS sorunu, WiFi sorunu, donanım sorunları vb. olabilir. Bazen sorunu gidermek ve tam olarak tespit etmek zordur, ancak böyle bir durumla karşılaştığınızda hemen tedirgin olmayın. Sorunu gidermek ve internetinizi hızlandırmak için hala deneyebileceğiniz çözümler olduğunu bilin.

  1. Sorunun donanımınızda olup olmadığına bakın

Bir bilgisayar gibi modem ve yönlendiriciler de mikroişlemcilere ve küçük belleklere sahiptir. Bir bilgisayarda sorun gidermenin ilk kuralı yeniden başlatmak olduğundan, modeminizi ve yönlendiricinizi kapatarak veya fişlerini çekerek hızlı bir şekilde sıfırlayın, bir süre bekleyin ve ardından tekrar açın. Ekipmanın tekrar çevrimiçi olması için birkaç dakika bekleyin, ardından internet sayfasını tekrar yüklemeyi deneyin.

Genel olarak, bağlantı sorunlarının %90'ı bu iki ekipmanın yeniden başlatılması ile çözülebilir.

Belirli sitelere erişiminizi engelleyen bir antivirüs yazılımınız da olabilir. Bir web sitesinin güvenli olduğunu biliyorsanız, URL'yi tarayıcınızın güvenilir sitelerine eklemeyi deneyin ve ardından sitenin yüklenip yüklenmeyeceğine bakın.

  1. Ekipman sınırlamalarını değerlendirin

Birçok kişi modem ve yönlendiricilerin periyodik olarak değiştirilmesi gerektiğinin farkında değildir. Her iki cihaza da birkaç yıldan uzun süredir sahipseniz, iyi çalışsalar bile eskimiş olabilirler.

Bunun nedeni, teknolojinin daha yüksek internet hızlarıyla ilerlemeye devam etmesidir, ancak eski ekipmanınız bu en yeni en yüksek hızları kaldıramayabilir. Hızlı bir bağlantı için ödeme yapıyor olabilirsiniz, ancak ekipmanlar yüzünden internetiniz hala yavaş olabilir.

Bu noktada modeminiz beş yıldan daha eski ise, sağlayıcınızdan modeminizi daha yeni bir modelle değiştirmesini isteyebilirsiniz.

Aynı şekilde periyodik olarak güncellenmesi gereken diğer önemli parça ise Wi-Fi yönlendiricinizdir. 

  1. Wi-Fi sinyalinizi düzeltin

Modeminiz ve Wi-Fi yönlendiriciniz güncelse, ancak Wi-Fi sinyaliniz zayıfsa, performansı ayarlamanın birkaç yolu vardır.

Kablosuz yönlendiricinizi büyük bir anten olarak düşünün. Merkezi bir yere yerleştirdiğinizden ve engellenmediğinden emin olun. Sinyalinizi diğer uzak odalara kadar artırmak için bazı yeni yönlendiricilere uydu istasyonları da ekleyebilirsiniz.

  1. Bir web sitesindeki bant genişliği sorunlarını ele alın

Bazen bazı web siteleri bant genişliği sorunları nedeniyle yavaş yüklenir. Örneğin, video banner'ı ve fotoğraf ağırlıklı içeriği olan bir web sitesi, sorunsuz bir kullanıcı deneyimi için daha fazla bant genişliğine ihtiyaç duyar. Bu yüzden medyayı siteye yüklemeden önce optimize edildiğinden emin olun. Dijital fotoğraf makinesinden çıkan bir görüntünün dosya boyutu, bir web sitesinde görüntülenmesi gereken boyuta kıyasla çok büyüktür. Bir başka alternatif de site videolarını Vimeo veya YouTube gibi ayrı bir sunucuda barındırmaktır.

Dosya boyutlarınız uygunsa ancak siteniz hala sorun yaşıyorsa, sitenizin tam bant genişliğini destekleyebilecek bir web hosting sağlayıcı bulun. Eğer test etmek isterseniz, web sayfalarınızın boyutunu webpagetest.org adresindeki ücretsiz bir aracı kullanarak kontrol edebilirsiniz.

  1. Yoğun zamanları göz önünde bulundurun

COVID-19 salgını sırasında kaynaklara erişen daha fazla insan da dahil olmak üzere bant genişliğini etkileyebilecek başka sorunlar da vardı. Evden çalışan bu kadar çok insan varken, hattan geçen bilgi miktarı artar ve bu da internetin en yoğun olduğu zamanlarda işleri yavaşlatabilir. Bu noktada özellikle kendi web siteniz varsa, Google Analytics ile web sitenizin en yoğun kullanım zamanını ayarlayabilir ve izleyebilirsiniz.

  1. Daha verimli çalışın

İnternet bağlantınızın günün farklı saatlerinde daha hızlı ve daha yavaş olabileceğini bilerek, işinize buna göre öncelik verebilirsiniz. Bu noktada büyük indirmeleri ve yoğun veri gerektiren projeleri daha hızlı bağlantıya sahip olduğunuz yoğun olmayan zamanlarda planlayabilir ve sabahları e-postaları yanıtlamak, belgeler üzerinde çalışmak ve telefon aramalarını yanıtlamak için kullanabilirsiniz.

  1. Bant genişliği tüketen uygulamaları etkisiz hale getirin

Çok sayıda reklam içeren sitelerde gezinmek veya bilgisayarınızda arka planda çalışan uygulamaların olması, web'de yaptığınız diğer her şeyi yavaşlatabilir.

Privacy Badger veya AdBlock Plus gibi uzantıları yüklemek, bağlantınızı yavaşlatabilecek bant genişliği tüketen reklamları, animasyonları ve videoları engelleyebilir.

Bilgisayarınız arka planda Google Drive veya Dropbox gibi hizmetlerle dosya senkronizasyonu gibi işlemler yapıyorsa, bunlar da bağlantınızı yavaşlatıyor olabilir. 

Bu noktada diğer işlemlerle daha az etkileşime neden olmak için her bir uygulamadaki indirme ve yükleme hızlarını azaltabilirsiniz. Ayrıca arka planda çalışması gerekmeyen diğer uygulamaları da kontrol edebilirsiniz.

Bir başka farklı örnek de, tam bir iş projesi üzerinde çalışmaya başladığınızda, uygulamaların ve bilgisayar sisteminizin bir güncelleme başlatmak istemesidir. Bu noktada sisteminizi, yoğun kullanım sağlamadığınız zamanlarda gerçekleştirecek şekilde yapılandırın. 

  1. Yeni bir DNS sunucusu deneyin

DNS sunucuları çökebilir ya da aşırı yüklenebilir. Süreci hızlandırmak için deneyebileceğiniz Google DNS veya Cloudflare gibi hızlı ve ücretsiz alternatifler vardır. Ayrıca Namebench adında, bulunduğunuz konum için en hızlı DNS'in hangisi olduğunu test eden ücretsiz bir yardımcı programdan da yardım alabilirsiniz.

  1. Yavaş bir bağlantı için optimizasyon sağlayın

Bir kafede ya da havaalanında beklerken yavaş bir internet bağlantınız varsa, küçültülmüş bir tarayıcıya geçebilirsiniz. Bu noktada Opera Mini veya Opera Turbo veri tasarrufu yapmanız için iyi çalışan tarayıcılardır. Mobil cihazınızda, Chrome'un daha küçük bir sürümü vardır: Chrome Lite (yalnızca Android).

Elektrik kesintisi sırasında Wi-Fi veya Ethernet bağlantınızdan vazgeçebilir ve akıllı telefonunuzu bağlayarak çevrimiçi olabilirsiniz. Fakat bunun telefonunuzun internetinden kullanacağını unutmayın, bu nedenle bu seçeneği acil işlemler için kullanın ve Netflix izlemek gibi etkinliklerden kaçının

  1. İnternet planınızı yükseltmeyi düşünün

Daha fazla cihaz eklemek ve Netflix gibi hizmetleri kullanmak daha fazla bant genişliği gerektirir. Bu noktada mevcut internet planınız artık yeterli olmadığını düşünüyorsanız, internet planınızı yükseltebilirsiniz.

En yüksek internet ve WiFi hızlarına erişim sağlamak için fiber internete geçebilir ve gig internet hızları satın alabilirsiniz.

Fiber internet, verileri fiber optik kablolar aracılığıyla iletir. Ayrıca mevcut en hızlı ve en güvenilir internet türüdür.

Gigabit+ hızları (1200 Mbps, 1500 Mbps veya 2000 Mbps) kablo veya DSL'den çok daha hızlıdır.

Fiber optik teknolojileri bu hızları evinize kadar ulaştırabilir.

Fiber internetin mevcut olduğu bir bölgede yaşıyorsanız, daha hızlı internete yükseltme yapmak hizmetinizi iyileştirir ve size birçok fayda sağlar:

Yüksek hızlı internetin avantajları aşağıdaki şekildedir:

  • Hızlı indirme hızları
  • Hızlı yükleme süreleri
  • Azaltılmış arabelleğe alma veya düşen bağlantılar
  • Video konferans ve canlı yayınlar için daha güvenli bağlantılar
  • Aynı WiFi ağında birden fazla kullanıcı için daha iyi destek
  • Oyun için optimize edilmiş hız

Fibere erişiminiz yoksa veya yükseltme seçeneğiniz yoksa, daha yüksek hızlara ulaşmanın hala yolları vardır.

En Çok Sorulan Sorular

  1. Geniş bant hızımı yavaşlatan bazı yaygın faktörler nelerdir?

Arızalı bir modem kullanmak, cihazlarınızda virüs olması, VPN kullanmak, modemin kendinize olan uzaklığı internet hızınızı yavaşlatabilecek yaygın faktörlerden bazılarıdır.

  1. İnternet hızımı artırmak için güvenlik yazılımını kapatmalı mıyım?

Güvenlik yazılımları, cihazınıza yönelik her türlü tehdidi tespit etmek ve bunları engellemek için diğer uygulamalar üzerinde çalışır. Bunları kapatmak internetinizi hızlandırabilir ancak aynı zamanda cihazınızı virüsler, izleyiciler, kimlik avı siteleri vb. tehditlere karşı savunmasız hale getirir.

  1. VPN kullanmak internet hızını yavaşlatır mı?

Evet, VPN kullanmak cihazınızdaki internet hızını yavaşlatabilir. Kullandığınız VPN'den daha hızlı olan diğer VPN'leri kontrol edebilir ve buna geçebilirsiniz.

  1. Netflix için hangi geniş bant hızına ihtiyacım var?

Sorunsuz Netflix akışı söz konusu olduğunda, daha yüksek internet hızları daha iyi bir izleme deneyimi sağlar.

  • Tek bir cihazda yüksek çözünürlüklü (HD) akış için, sürekli ara belleğe alma olmadan net video ve net ses için 3 Mbps veya daha yüksek bir hızı hedefleyin.
  • Tam yüksek çözünürlüklü (FHD) akış için Netflix, sorunsuz oynatma için 5Mbps veya daha yüksek hızlar önerir.
  • Ultra HD 4K yayın için Netflix, en iyi görüntü ve ses için 15 Mbps hız önerir. Aynı anda birden fazla cihazda 4K yayın izlemek daha da hızlı bir bağlantı gerektirebilir.
  • Birden fazla kullanıcının farklı cihazlarda aynı anda HD veya 4K video izlediği bir ev için 100+ Mbps hızlar, herkesin Netflix programlarını gecikme veya pikselleşme olmadan izleyebilmesini sağlar.
  1. İyi indirme hızı nedir?

İndirme hızı, verilerin internetten cihazınıza ne kadar hızlı aktarıldığı ile ilgilidir. Yükleme hızı ise web'e ne kadar hızlı veri gönderebildiğinizle ilgilidir.

Sıradan gezintiler için en az 3 Mbps indirme ve 5 Mbps yükleme hızı önerilir. Evde oyun oynamak ve yayın izlemek için en az 50 Mbps indirme hızı ve 6-8 Mbps veya daha yüksek yükleme hızı arayın. Görüntülü aramalar ve büyük dosya aktarımları için her cihaz için en az 10 Mbps indirme hızı ve 1Mbps yükleme hızı tercih edin.

  1. WiFi güçlendiriciler internet hızını artırır mı?

WiFi güçlendiriciler sinyalinizi genişletir ancak maksimum internet hızınızı yükseltmez. Yönlendiricinizin bağlı cihazlar tarafından paylaşılan belirli bir toplam hızı vardır. Güçlendiriciler WiFi kapsama alanını genişleterek her köşede daha yüksek hızların korunmasına yardımcı olur. Ancak internetinizi internet planınızdan daha hızlı hale getirmezler.

En iyi güçlendirici performansı için, yönlendiricinizi ve uydularınızı WiFi yerine kablo ile bağlamak için ethernet bağlantı noktalarına sahip modelleri seçin. Akıllı WiFi gibi güçlendiriciler kablosuz kapsama alanını iyileştirir ve zayıf bağlantılı bölgeleri azaltır. Geniş bant paketinizi yükseltmek mevcut geniş bant planınızın hızını artırmanın tek yolu olsa da, evinizin her yerinde daha hızlı WiFi için gereklidir.