Dropshipping Nedir, Nasıl Yapılır?
05.02.2021 11:32 2.138 Görüntülendi

Dropshipping Nedir, Nasıl Yapılır?

Dropshipping Nedir, Nasıl Yapılır?

Evden çalışma ihtiyacının arttığı dönemlerde online para kazanma yolları araştırılırken, birçok noktada dropshipping başlığı ile karşılaşmış olabilirsiniz. İlgi çekici ve aslında gerçekten kazandıran bir sistem olması ile birlikte dropshipping yöntemini Atak Domain olarak sizlere anlatmaya çalışacağız.

Dropshipping Nedir, Nasıl Yapılır? | Atak Domain Hosting

Dropshipping Nedir?

Satış gerçekleştirmek için öncelikle stok yapma ihtiyacı bulunurken, dropshipping Türkçesi stoksuz satış olarak dilimize geçmiş bir kavramdır. Dropshipping sisteminde; bir ürün stokunuzda bulunmasa dahi başka bir satıcı veya üretici tarafından sunulan ürünü, kendi web sayfanız veya farklı bir e-ticaret platformunda sanal mağazanız üzerinde e-ticaret yöntemiyle satmanızdır.

Pratik bir şekilde anlatılması gerekirse, bir sanal mağaza sahibi olarak, insanların talep ettiği veya sizin satmayı düşündüğünüz bir ürünü stokunuzda bulunmasa dahi belirli bir kar marjı ekleyerek, insanlara satabilirsiniz. Bu durumda ürünü sattıktan sonra anlaşmalı bulunduğunuz tedarikçi firma bu ürünü sattığınız kişiye ulaştırarak alışverişi tamamlar.

Dropshipping sisteminde stok zorunluluğu bulunmasa da sermaye gerekliliği yer alır. Elinizde hiç sermaye olmadan bu hizmeti yapmak büyük hüsranlara neden olabilir. Ancak fiziksel bir işletme açmak yerine düşük maliyetler ile satış yapma fırsatı sağlar.

Dropshipping Nasıl Çalışır, Nasıl Yapılır?

Dropshipping sayesinde e-ticaret gerçekleştirmek istiyorsanız, öncelikle vergi mükellefi olacak şekilde bir şahıs şirketi kurmanız gerekir. Sonrasında bir ürün seçimi yapmanız veya hedef kitlenize yönelip ürünleri belirlemeniz gerekir. Bu ürünler için bir veya birkaç farklı tedarikçi ile anlaşma yapabilirsiniz.

Şirketiniz, ürününüz ve tedarikçilerimiz belirlendikten sonra bir e-ticaret sitesi üzerinde veya bir online pazar yeri üzerinde mağaza sahibi olmanız gerekir. Ürünlerinizi bu mağazaya ekledikten sonra satış için elbette ki reklam yapmanız önemlidir. Reklam açısından da rakipleri inceleyerek, iyi bir fiyatlandırma yaparak, kampanyalar ve indirimler gibi fırsatlar ile müşterileri çekmeniz önemlidir.

Müşteri ürününüzü talep ettiğinde, yani satış sağlandığında, siparişi tedarikçiye yönlendirir ve tedarikçiden ürünün gönderilmesini talep edersiniz. Bu noktada tedarikçi ile müşteri arasındaki lojistik bağlantısının sorunsuz şekilde tamamlandığını kontrol etmeniz ve tedarikçi stoklarını da sürekli kontrol altında tutmanız önemlidir. 

Total olarak bakıldığında dropshipping için mutlaka müşteri memnuniyetini hesaba katarak, anbean tüm alışverişlerinizi takip etmeniz gerekir. 

Dropshipping işlemlerine başlamak aslında fiziki bir mağaza açmak kadar kolay görülse de öncelikle iyi bir fikir bulmanız, bir şirket kurmamız, yani vergi mükellefi olarak bir sanal mağaza sistemi oluşturmanız gerekir. Bu konuda günümüzde birçok e-ticaret sistemi yer alırken, satmak istediğiniz ürün için güvenilir bir tedarikçi bulduğunuzda ve kontrollü bir şekilde satışlarınızı sürdürdüğünüzde sonuca ulaşabilirsiniz.

Dropshipping Nedir, Nasıl Yapılır? | Atak Domain Hosting

Niş Kavramı Ve Ürün Ya Da Ürün Grubu Seçimi

Dropshipping yaparken ürün en önemli bileşeni ürün oluşturmaktadır. Mutlaka talep gören bir ürün seçilmeli ve bu konuda da Niş kavramı önemsenmelidir.

Niş, satış stratejisinde en temel nokta olmakla birlikte bu stratejiyi ortaya çıkaran fikir, ürün veya kategoriyi ifade etmektedir. Yani kimsenin talep etmediği bir ürünü satmak, hiç iyi bir strateji oluşturmaz. Farklı bir şekilde de herkesin satışta bulundurduğu bir ürün, düşük kar marjı nedeniyle daha yüksek maliyetler ortaya çıkarır.

Ürün seçerken satış potansiyeli, ciro ve maliyetler göz önünde bulundurulmalı ve niş ürün seçimleri yapılmalıdır. Niş ürün seçimlerinde de trendler, dönemler, pazar ihtiyaçları, müşterinin aradığı ürünler göz önünde bulundurulmalıdır. Yani dropshipping için mutlaka ne satacağınızı bilmeniz önemlidir.

Dropshipping İçin Tedarikçi Seçimi

Dropshipping yönteminde niş seçimini doğru yapsanız da doğru tedarikçi seçmek, seçtiğiniz nişin geçerli hale gelmesini sağlar. Tedarikçi, teknik olarak ürün temin edeceğiniz, bu ürünü stoklarında bulunduran ve müşteriye ulaştıracak kişidir.

Seçilen tedarikçi;

  • Siparişlerde kolaylık sağlamalı,
  • Limit koymadan minimum siparişlerde dahi sizin için ürün sunabilmeli,
  • İyi bir tedarikçi her zaman teknolojiyi takip etmeli,
  • Ürün çeşitlilikleri sağlamalı,
  • Toptan alışverişe önem vererek, perakende satışı kendisi yapmamalı,
  • Üründen komisyon alma vasıtasıyla sizden ödemeyi her satışta peşin almalı,
  • Konumu her zaman uygun olmalıdır.

Tedarikçiler konusunda yaşanan en büyük sorunlara bakıldığında da genellikle 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu kapsamında dava sürecine giren teslimat sorunları yer almaktadır. Bazı tedarikçiler ürün tedarikinde yani stok miktarlarında gerçeği yansıtmadığı için problemler ile karşılaşabilirsiniz.

İnsanlar sürekli olarak dropshipping sırasında sizinle iletişimde olduğu gibi siz de sürekli olarak tedarikçi ile iletişim kurabilmelisiniz. Tedarikçi açısından en büyük sorunlardan birisi iletişimin kopuk olması ve istendiği an size cevap vermemesidir. Ayrıca yine daha önce bahsedildiği şekilde tedarikçi sizin yerinize veya size rekabet oluşturacak şekilde perakende satış yapmayı seçebilir.

Dropshipping E-Ticaret Sitesi Nasıl Oluşturulur? | Atak Domain Hosting

Dropshipping İçin E-Ticaret Sitesi Nasıl Oluşturulur?

Vergi mükellefiyetini başlattıktan sonra bir e-ticaret sitesi kurmanız gerekecektir. Aslında online pazar yerleri ve e-ticaret sayfaları üzerinde satış gerçekleştirmeyi seçseniz de bir e-ticaret sitesi kurmak, bazı kişilere göre gerekli bazen gereksiz olarak görülmektedir. Bu noktada yapmanız gereken işlemleri kısa kısa maddeler halinde size sunacağız.

  1. İlk aşamada e-ticaret sayfası için bir alan adı belirleyin. Sonrasında domain sorgulama yaparak, uygun olan domain satın alımını yapın. Bununla birlikte mutlaka 24 saat teknik destek sunan, trafik kapasitesi yüksek ve SSL sertifikası bulunan bir hosting satın alın. 
  2. Günümüzde web sayfalarında en önemli ayrıntı hız olduğu için site tasarımı konusunda da WordPress sayesinde hazır site tasarımları kullanabilirsiniz. Hatta sitenizi kendiniz tasarlayabilir ya da düşük maliyetler ile bir tasarım yaptırabilirsiniz.
  3. Ardından hazır olan sitenize artık tedarikçilerden aldığınız ürün görselleri, stok bilgileri ve fiyatlar ile dosya yüklemelerini yani ürün yükleme işlemlerini gerçekleştirin. Genellikle tedarikçi tarafından size verilen XML dosyası stok tanımlamalarını ver ürün listelerini kolayca yüklemenizi sağlar.
  4. Sahip olduğunuz sitenin ve e-mağazanın tanıtımını gerçekleştirmek için farklı platformlarda insanlara ulaşın.
  5. Google üzerinde benim işletmem kaydı oluşturun.
  6. Ardından Google Analytics hesabı oluşturarak, web sitenizin trafiğini ve değerlerini öğrenin. 
  7. Tanıtım ve reklam aşamasında Google adsense ile reklam oluşturun, SEO çalışmalarını güçlü bir şekilde yerine getirerek, sitenizi güçlendirin.
  8. Sosyal medya reklamlarının kullanın ve ulaşamadığınız kitleye daha hızlı erişmek için Influencer Marketing yöntemlerini kullanın. Influencer Marketing; YouTube, blog sayfaları veya TikTok gibi mecralar üzerinde yaptığınız anlaşmalarla daha fazla kişiye ulaşmayı sağlar.
  9. E-mail marketing vasıtası ile insanlara toplu mailler sayesinde veya mesajlar sayesinde ulaşmayı seçebilir ve içerik pazarlama uygulamalarıyla hedef kitlenizde merak uyandıracak tanıtımlar sağlayabilirsiniz.

Dropshipping Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

Dropshipping sayesinde online satış yaptığınız için insanların farklı ödeme metotları elde etmesi gerekir. Bu konuda ilk olarak bankalar ile görüştüğünüzde, ticaret açısından avantajlar elde edebilirsiniz.

Bankalar kredi kartı kullanımı için size SSL sertifikası ve sanal pos imkanı sunabilir. Havale ile ödeme için insanlar sadece hesap bilginizi kullanarak ödeme yapabilir. Bir diğer yöntem olan kapıda ödeme yönteminde ise birçok kişi son noktada alışverişten vazgeçmeyi seçebilmektedir. Ama birçok müşteri için de firmanın şeffaflığını gösterdiği için seçilmektedir.

Dropshipping Hangi Platformlarda Yapılabilir?

E-ticaret sayfanızı açabildiğiniz gibi online pazar yerleri yani e-ticaret platformları üzerinde mağaza açarak da dropshipping yapabilirsiniz. Bu konuda yabancı dil bilginize, komisyon oranlarına, kullanım koşullarına ve hedef kitlenin uygulamayı ne kadar kullandığına bağlı olarak seçimler yapabilirsiniz. Atak Domain olarak size önerebileceğimiz platformlar arasında;

  • Her konuda rahatlıkla destek sunan Shopify sistemi,
  • Amerikan menşeili ve Türkiye'de de GittiGidiyor üzerinden anlaşması bulunan eBay platformu,
  • Türkiye'deki popüler seçimlerden biri olan Hepsiburada,
  • Kargo gibi noktalarda avantaj sunan Trendyol,
  • Tüm dünyaya daha kolay ulaşmanız için aylık 99 TL ve komisyon vasıtası ile çalışan Amazon Türkiye,
  • Çin menşeli ve biraz teferruatlı bir seçim olan AliExpress,
  • Türkiye'de en eskilerden biri olan GittiGidiyor,
  • Ve Türkiye'nin en fazla tanınan platformlarından biri olan n11.com yer almaktadır.

Dropshipping E-Ticaret Sitesi Nasıl Oluşturulur? | Atak Domain Hosting

Dropshipping Avantaj Ve Dezavantajları Nelerdir?

Dropshipping mantıklı fakat riskli görünse de hem avantajları hem de dezavantajları bulunmaktadır. Aslında avantajları daha önce anlatıldığı şekilde; mağaza açma maliyetini düşürmekte ve fiziki mağaza maliyetlerinden sizi kurtarmaktadır. Esneklik sağlamakta, stoksuz satış sayesinde kolaylık oluşturmakta ve kargo işlemlerinde tedarikçi sayesinde size kolaylık sunmaktadır. Temel olarak daha çok tüketiciye ulaşmayı sağlamaktadır.

Ancak dezavantajlara bakıldığında da

  • Daha önce yine bahsedildiği şekilde dropshipping sisteminde yanlış ve ayıplı üründen her zaman siz sorumlu olursunuz.
  • Tedarikçi stokları eksik tuttuğunda sorunlar yaşayabileceğiniz gibi bazen tedarikçiler ile anlaşmazlık yaşadığınızda, komisyon veya kar oranlarında sıkıntılar yaşanabilir. 
  • Sistemde satış oranları ve iş yükü arttığında tek başınıza yetişemediğiniz için personel masrafları ile karşılaşabilirsiniz.
  • Müşterilere ulaşacak ürünlerinizde faturayı sizin kesmeniz gerekecektir ve bu durumda kargo maliyetleri ile karşılaşabilirsiniz.
  • Tamamen kayıtlı bir para trafiği bulunduğu için yüksek bir gelir vergisi ortaya çıkabilir. 
  • Düşük kar marjı ile satışlar yapmanız durumunda daha fazla tanıtım gideri ile karşılaşma durumu yaşayabilirsiniz.
  • Dropshipping satışlarda müşteri ürüne onay vermediği sürece siz paranızı alamazsınız ve tedarikçi parasını almadığı için size komisyonu geç öder.

Son Olarak Dropshipping Tüyoları

Son noktada dropshipping için öncelikle bahsedildiği şekilde niş seçimini doğru yapmalısınız. Süreç pratik ve karlı görülse de iyi bir araştırma ile iyi bir yönetimi gerektirir.

Dropshipping yönteminde tedarikçi seçimleri iyi yapılmalı, anlaşmalar eksiksiz yapılmalı ve oranlar net olarak belirlenmelidir. Muhasebe kontrollü bir şekilde sağlanarak, gelirler/giderler ve alacak/verecekler mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Tedarikçiye direkt olarak güvenmek ve hiç araştırma yapmamak büyük dolandırıcılıklar ile karşılaşmanıza dahi neden olabilir.

Dropshipping yönteminde tedarikçi ile aranızdaki komisyon anlaşmaları dışında online pazar yerlerinde yapılan anlaşmalarda da komisyon oranları ve hizmet bedelleri karşınıza çıkacaktır. Bilhassa yabancı dropshipping platformlarında daha yüksek masraflar ve gümrük vergileri ile karşılaşılabilir.