Domain Türleri Nelerdir?
01.07.2024 14:22 446 Görüntülendi

Domain Türleri Nelerdir?

Domain Türleri Nelerdir? - Atak DomainYeni bir web sitesi oluştururken, domain seçmek en zor kararlardan biri olabilir, çünkü seçilen isim siteyi ziyaret etmek isteyen herkes tarafından görülecek ve adres çubuğuna girilerek sitenin tanımlayıcısı haline gelecektir.

Alan adınız markanızın yüzü olacağından, alan adınızın titizlikle seçilmesi, markalaştırılabilir ve akılda kalıcı olması gerekir. 

Domain Nedir?

Domain yani alan adı, en basit ifadeyle, belirli bir siteyi ziyaret etmek için tarayıcı pencerenize yazdığınız bir metindir.

Bir web adresindeki protokol işareti (yani HTTPS://) ile ilk URL eğik çizgisi (Uniform Resource Locator) arasında yer alır. Örneğin, https://atakdomain.com/dedicated-server/ adresinde alan adı atakdomain.com'dur.

Domain Neden Önemlidir?

Alan adları birçok nedenden dolayı çok önemlidir, ancak gerçekleştirmeye hizmet ettikleri üç temel şey vardır.

İyi alan adlarının en önemli özelliklerinden biri, mükemmel bir ilk izlenim yaratmak ve insanların işletmenizi hatırlamasına yardımcı olmaktır. Bu noktada potansiyel müşteriler benzersiz ve hatırlanması kolay isimleri anında öğreneceği için seçminiz bu yönde olmalıdır.

Alan adları ayrıca bir markanın tanımlanmasına yardımcı olabilir ve web sitesi ziyaretçilerinin işletmenizi hızlı bir şekilde anlamasını sağlayabilir. 

Web siteleri birincil anahtar kelimelerini alan adlarına ekleyebildikleri için alan adlarını arama motoru optimizasyonu için kullanabilirsiniz. Tam eşleşen anahtar kelimelere sahip alan adları kullanmak gereksizdir, ancak bunları yakın ve alakalı hale getirebilirsiniz.

Domain Nasıl Çalışır?

Domain Türleri Nelerdir? - Atak DomainAlan adları karmaşık IP adreslerini hatırlamak için bir kısayoldur, bu olmadan bir siteye bağlanmak istediğinizde, tarayıcınızın adres çubuğuna tam IP adresini girmeniz gerekir. Örneğin, www.google.com adresini hatırlamak yerine siteye bağlanmak için 192.168.10.10 adresini ezberlemeniz gerekir.

Ancak bu sayı dizisini yazmak sizi siteye bağlamaz. Yalnızca sitenin depolandığı sunucuyu işaret eder. Çoğu internet kullanıcısı için bu işlem çok karmaşık ve zaman a

lıcı olacaktır.

Bu durumda, alan adları bir aracı görevi görerek bu süreci otomatik ve inanılmaz derecede basit hale getirir.

Bu işlem, Alan Adı Sistemi veya yaygın olarak bilinen adıyla DNS yardımıyla yapılır. Alan adı sistemi, alan adlarını IP adreslerine dönüştürür. 

DNS sunucuları dünyanın her yerinde bulunur, ancak tek bir veri tabanı olarak hareket ederler. Daha iyi anlamak için, kendinizi Google Chrome arama çubuğuna bir web sitesi yazarken hayal edin. Enter tuşuna bastığınızda, Google Chrome girdiğiniz web sitesiyle ilgili belirli IP adresini bulmak için DNS sunucusuyla iletişim kuracaktır.

Veri tabanından geçecek ve web sitesini ekranınıza getirecektir. Bu işlem birkaç milisaniye içinde gerçekleşir. DNS sistemi internette gezinme sürecini son derece kolay hale getirmiştir.

Domain Uzantısı Nedir?

ICANN, domain uzantılarını 1998 yılında .org, .gov, .mil, .edu, .net ve .com dahil olmak üzere ilk altı üst düzey alan adı uzantısını oluşturduğunda tanıttı. Bugün hepimiz bu uzantılara aşinayız ve onları düzenli olarak görüyor ve kullanıyoruz. 

Bu uzantılar, alan adlarını farklı gruplara ayırmak ve onları bulmayı kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Örneğin, devlet web siteleri, kurumlar öncelikle ".org" uzantısını kullanır. 

Aynı zamanda bu uzantılar karmaşıklığı azaltır ve daha fazla alan adı seçeneği sunar. Örneğin, farklı uzantılara sahip iki aynı alan adınız olabilir. İnternet geliştikçe, alan adı uzantıları da gelişti ve bugün beş farklı kategorisi var.

Domain Türleri

Domain Türleri Nelerdir?

İnsanlar bir web sitesi düşündüklerinde, akıllarına standart .com uzantısı gelir. .Com çok yaygın olsa da, kullanılabilecek farklı uzantı türleri de vardır.

Aslında, istediğiniz alan adı ile kullanabileceğiniz beş uzantı vardır. Ancak, bazıları yalnızca belirli bir web sitesiniz varsa kullanılabilirdir.

1. Top-Level Domains (TLDs)

1990'larda Internet Assigned Numbers Authority (yani IANA) altı üst düzey alan adı yayınladı. Bu üst düzey alan adları (TLD), alan adı uzantıları olarak bilinir hale geldi ve Alan Adı Sistemi hiyerarşisindeki en yüksek seviyeyi temsil etti. 

Bunlar aşağıdakileri içerir:

  • .com: Ticari kelimenin kısaltması olan .com, yaygın olarak kullanılan ilk üst düzey alan adıydı. .Com başlangıçta ticari kuruluşlar tarafından kullanılmak üzere oluşturulmuş olsa da, bu konudaki kısıtlamalar katı değildi. 1990'ların ortalarında .com işletmeler, web siteleri ve e-posta için en popüler ve yaygın olarak kullanılan üst düzey alan adı haline geldi.
  • .net: ağ kelimesinin kısaltması olan .net, internet servis sağlayıcısı veya altyapı şirketi gibi ağ teknolojileri ile ilgilenen kurumlar için özel olarak oluşturulmuştu. .Com'da olduğu gibi .net'i ağ oluşturma amaçlarıyla sınırlandırmaya yönelik kısıtlamalar hiçbir zaman uygulanmadı. En popüler üst düzey alan adlarından biri haline geldi ve birçok kişi bunu .com üst düzey alan adının kullanımına yakın bir ikinci bir alan adı uzantısı olarak gördü.
  • .edu: Eğitimin kısaltması olan .edu, eğitim kurumları için yapılmıştır. Üniversiteler için tasarlanmış olmasına rağmen, TLD .edu yalnızca Amerika'daki eğitim merkezleriyle ilişkilendirildi. 
  • .org: Organizasyon kelimesinin kısaltması olan .org, kar amacı gütmeyen kuruluşlar için oluşturulmuştur. Diğer üst düzey alan adlarında gördüğümüz gibi, bu tür niyetler zaman içinde yerine getirilmedi veya uygulanmadı. Günümüzde .org kar amacı gütmeyen kuruluşlar, kar amacı güden işletmeler, okullar ve topluluklar tarafından üst düzey alan adı olarak kullanılmaktadır.
  • .mil: askeri kelimelerin kısaltması olan .mil, özellikle ABD askeri şubeleri için oluşturulmuştur. Diğer üst düzey alan adı türlerinin aksine bu kısıtlama hala devam etmektedir. .mil TLD ile birlikte ikinci ve üçüncü seviye alan adlarının kullanılması yaygındır.
  • .gov: Hükümet kelimesinin kısaltması olan .gov, kamu kurumları ve personelinin kullanımı için sınırlandırılmıştır. 

2. Country Code Top Level Domains (ccTLD)

Bir sonraki alan adı türü ülke kodlu üst düzey alan adlarıdır. Adından da anlaşılabileceği gibi bu alan adları teknik olarak farklı ülkelere bağlıdır ve her birinin kendi ccTLD'si vardır; ancak, belirli bir ülkedeyseniz bunlardan birini kullanmanız gerekmez.

Bu alan adı uzantıları, belirli bir ülkede bir site oluşturuyorsanız ve ziyaretçilerinizin doğru yere geldiklerini bilmelerini istiyorsanız kullanışlıdır. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri dışındaki şirketler .us uzantısını kullanabilir ve Litvanya'dakiler .lt kullanabilir.

Aşağıdaki listede bazı ccTLD örneklerini bulabilirsiniz:

  • .cn (China)
  • .de (Germany)
  • .uk (United Kingdom)
  • .nl (Netherlands)
  • .eu (European Union)
  • .ru (Russia)
  • .ar (Argentina)
  • .br (Brazil)
  • .it (Italy)
  • .lk (Sri Lanka)

3. Generic Top-Level Domains

Bu bir alan adı türünden ziyade bir tanım olsa da, TLD'nin farklı bir varyasyonu olarak kabul edilir. Bu nedenle, onu da bir üst düzey alan adı olarak sınıflandırabilirsiniz.

  • Tescil edilebilen 1500'den fazla gTLD'ye rağmen, alan adı sistemi yapısının en üst seviyesi olan kök bölgesinde 21 jenerik üst düzey alan adı bulunmaktadır. Dolayısıyla, bu 21 gTLD tüm alan adlarının çoğunu oluşturmaktadır. Bunlar aşağıdaki 4 alt kategoriyi içerir:
  • Genel amaçlar için kullanılabilen jenerik (.com, .net, .org, .info) alan adları.
  • Jenerik kısıtlı (.pro, .biz, .name) alan adları yalnızca belirli amaçlar için kullanılabilir.
  • Sponsorlu (.edu, .gov, .int, .mil, .aero, .cat, .asia, .mobi, .coop, .travel, .tel, .jobs) alan adları yalnızca o sektörle özel olarak ilgilenen işletmeler tarafından kullanılabilir.
  • Infrastructure (.arpa), DNS altyapısına yardımcı olmak için kullanılan orijinal üst düzey alan adlarından biriydi.

4. İkinci Seviye Alan Adları

İkinci seviye alan adları, alan adı hiyerarşisinde daha önce bahsedilen TLD'lerin altında yer alır. Örneğin, www.atakdomain.com adresinde "Atak Domain" SLD'dir (yani İkinci Seviye Alan Adı).

Ayrıca ülke kodlu ikinci seviye alan adları da vardır:

.co.uk - İngiltere'deki şirketler tarafından yaygın olarak kullanılır

.gov.au - Avustralya'daki devlet kurumları tarafından kullanılır

.ind.br - Brezilya'daki endüstriler tarafından kullanılır

5. Üçüncü Seviye Alan Adları

Bu alan adları, alan adı hiyerarşisi içinde SLD'lerin altında yer alır. Kendi başlarına tam alan adları olarak değil, bir alan adının parçası olarak kabul edilirler. Örneğin, www.atakdomain.com adresinde "www" kısmı üçüncü düzey alan adıdır.

Bir alan adının bir parçası olarak www. olması artık gerekli değildir; bu nedenle, bir alan adının düzgün çalışması için üçüncü düzey alan adları gerekli değildir. Denemek isterseniz, sitemize, adres çubuğuna "atakdomain.com" yazarak bağlanabilirsiniz.

Üçüncü seviye bir alan adına ihtiyaç duyulmasının ana nedeni, bir alt alan adı eklemektir. Örneğin, sitenize bir mağaza eklemek istiyorsanız, "store.sirketadi.com" alt alan adını oluşturabilirsiniz.

Domain ve Web Hosting Arasındaki Fark

Domain Türleri Nelerdir?

Bir web sitesini ziyaret etmek istiyorsanız, iki tane bileşenin yerinde olması gerekir: bir web sunucusu ve bir alan adı. İlki, dosyalar, veri tabanları, medya vb. gibi tüm web sitesi verilerinizi depolayacağınız yerdir. Bu, web hosting hizmeti satın aldığınızda kiraladığınız sunucu üzerindeki alandır.

Alan adı ise, bir ziyaretçinin sitenizi ziyaret etmek için adres çubuğuna yazması gereken şeydir; ancak siteye bağlanma hızı, web sitenizin optimizasyonuna ve siteyi barındırdığınız web sunucusunun kalitesine bağlıdır. Bu nedenle iyi bir web hosting hizmeti sağlayıcısına sahip olmak, başarılı bir site için çok önemlidir.

Doğru web hosting sağlayıcısı ile kesinti yaşamazsınız; web sitenizin performansı artar ve Google'da daha üst sıralarda yer alırsınız.

Yeni bir web sitesi oluştururken, domain seçmek en zor kararlardan biri olabilir, çünkü seçilen isim siteyi ziyaret etmek isteyen herkes tarafından görülecek ve adres çubuğuna girilerek sitenin tanımlayıcısı haline gelecektir.

Alan adınız markanızın yüzü olacağından, alan adınızın titizlikle seçilmesi, markalaştırılabilir ve akılda kalıcı olması gerekir. 

Domain Satın Al!