Co-location (Sunucu Barındırma) Nedir?
16.05.2023 16:22 1.452 Görüntülendi

Co-location (Sunucu Barındırma) Nedir?

Veri merkezleri, modern teknoloji endüstrisinin merkezinde yer alır. bu yüzden veri merkezlerinin sunduğu verimlilikten ve yeni teknolojilerden yararlanamamak, BT hizmetleriniz söz konusu olduğunda işletmenizin geride kalmasına yol açacaktır.

Bu noktada co-location, küçük şirketlere üçüncü taraf bir veri merkezi kullanma fırsatı sağlar, ancak bunun şirketiniz için uygun olup olmadığına karar vermek için değerlendirilmesi gereken birçok faktör vardır.

Web Hosting ve Sunucu Barındırma Arasındaki Fark Nedir?

Web Hosting ve Sunucu Barındırma Arasındaki Fark Nedir? | Atak Domain

Bir web hosting çözümü ile co-location arasındaki temel fark, sahip olduğunuz kontrol derecesidir. Co-location tesisleri size verimlilik, güvenilir hız ve bağlantı, risk yönetimi, yüksek düzeyde güvenlik ve modern altyapı gibi veri merkezlerinin avantajlarını sunar.

Ayrıca dedicated hosting gibi diğer yönetilen çözümlerin aksine BT ekipmanınız üzerinde tam kontrole sahip olursunuz.

Web hosting ise genellikle paylaşılır ve size aynı düzeyde kontrol veya güvenlik sağlamayan bulut tabanlı ve sanal bir özel sunucu kullanır. Ancak, paylaşımlı web hosting genellikle çok daha ucuzdur ve bu da ona bireyler ve küçük işletmeler için önemli bir avantaj sağlar.

Öte yandan, co-location, şirketlerin sunucuları gibi BT donanımlarının saklanmasını ve optimize edilmesini seçebilecekleri bazı veri merkezleri tarafından sunulan bir hizmettir.

Co-location (Sunucu Barındırma) Nedir?

Co-location (Sunucu Barındırma) Nedir? | Atak Domain

Co-location, sunucularınızı ve diğer BT ekipmanlarınızı üçüncü taraf bir veri merkezine taşıma eylemidir. Bu, kendi veri merkezinizi oluşturmaktan çok daha ucuzdur (ve önemli ölçüde daha az zordur), ancak başka pek çok avantajı da vardır.

Co-location’ın temelleri:

  • Her işletmenin bilgisayar hizmetlerini çalıştıracak sunucuları vardır ve bunların internet bağlantısına ihtiyacı vardır.
  • Sunucuları ofisinizde ayrılmış bir sunucu odasında tutmanın çeşitli sorunları vardır: Sunucularınızı çalıştırmak ve soğutmak için maliyetli enerji, sunucularınız 24 saat teknik mühendis tarafından izlenmelidir, sunucu odanızın güvenliğini sağlamak zor olabilir.
  • Sunucularınızı bir veri merkezine taşımak, dayanıklılığınızı ve güvenliğinizi yükseltmenin yanı sıra bu sorunları da çözer.
  • Veri merkezleri çok sayıda sunucu rafı içerir ve müşteriler, ekipmanlarının gerektirdiği kadar raf kiralar.
  • Bazı veri merkezleri, enerji kullanımını azaltmak için buharlaşmayı kullanan çevre dostu soğutma sistemlerine sahiptir.

Co-location Temel Avantajları

Co-location Temel Avantajları | Atak Domain

Aşağıdaki listede co-location’ın temel avantajlarından bazılarını bulabilirsiniz:

  1. Büyümek için alan yaratın 

Şirket içi sunucularınız çok fazla pahalı ofis alanı kaplar. BT ekipmanınızı bir ortak yerleşim veri merkezine taşımak size yalnızca daha fazla ofis alanı sağlamakla kalmaz, ayrıca taşınmanız gerekirse, sunucularınızı yeniden taşıma konusunda endişelenmenize de gerek kalmaz.

  1. Gelişmiş güç kaynakları kullanır

Veri merkezleri, ekipmanı elektrik kesintisinden korumak için UPS'ler (Kesintisiz Güç Kaynağı) ve jeneratörler kullanır, bu da BT sistemlerinizin çalışmaya devam etmesini garanti eder ve elektrik kesintisinin neden olabileceği herhangi bir hasarı önler.

  1. BT altyapınız büyüyebilir

BT ekipmanınızı ofisinizde sahip olduğunuz alanın ötesine genişletmeniz gerekirse, bu, işinizi operasyonel olarak büyütme yeteneğinizi engelleyebilir. Bir co-location veri merkezinde raf alanına geçtiğinizde, daha fazla raf alanı bulma konusunda asla endişelenmenize gerek kalmaz.

  1. Bağlantı seçenekleri sunar

Hibrit çalışma dünyasında, temel bilgisayar sistemlerini standart ofis geniş bantınız dışında çalıştırmak, uzaktan çalışanlarınız için bir felaket tarifidir. Bir veri merkezindeki internet bağlantısı, ultra hızlı, operatörden bağımsız ve son derece dayanıklı fiber ağları işlettiği için önemli bir yükseltme olacaktır.

  1. Kesinti konusunda endişeye gerek yoktur

Tier 3 veri merkezleri, gelişmiş eşzamanlı olarak bakımı yapılabilir güç, soğutma ve internet bağlantı sistemleri kullanır. Boşluğu gidermek için birden fazla yedekli sistem bulunduğundan, bir bileşen (yani bir klima ünitesi) arızalanırsa kesinti konusunda endişelenmenize gerek yoktur.

  1. Verimli soğutma sistemleri sağlar

Birçok sunucu çok fazla ısı üretir. Bu yüzden onları soğutmak çok pahalı olabilir. Veri merkezleri, maliyetleri düşük tutan geleneksel klima ünitelerinden çok daha verimli çalışır.

  1. Daha düşük maliyetler sunar

Bir veri merkeziyle ortak yerleşim hizmetlerinin size para kazandırmasının birkaç yolu vardır. Verimlilikleri, enerjiyle ilgili maliyetlerinizi azaltır ve internet hızlarınız ve faturalandırmanız konusunda size daha fazla esneklik sağlamanın yanı sıra sizi kesinti süresinden korur.

  1. AI ve VFX'i etkinleştirme

AI ve VFX gibi şeyler için HPC (yüksek performanslı bilgi işlem) kullanımı son zamanlarda önemli ölçüde artmıştır. Bununla birlikte, HPC kurulumlarının çalışması için kapsamlı bir altyapı gerekir, bu nedenle çoğu şirket için bunları kullanmanın tek yolu uzman bir HPC veri merkezi kullanmaktır.

  1. 24 saat izleme

24 saat izleme ile günün veya gecenin hangi saatinde teknik ekibin bir sorunu hızlı bir şekilde çözebileceği anlamına gelir. Bu, aksama süresini azaltır ve teknik ekiplerinize çok fazla zaman ve emek kazandırır.

Sunucu Barındırma Hizmetlerine Ne Zaman İhtiyaç Duyarsınız?

Sunucu Barındırma Hizmetlerine Ne Zaman İhtiyaç Duyarsınız? | Atak Domain

Alanın ve ortamın şu anda sağlayabilecekleri donanımı ve güç kaynağını sınırladığı bir sorunla karşılaştığınızda, sunucu barındırma hizmetlerine ihtiyacınız olacaktır.

Pek çok işletme, geliştirmesi ve bakımı çok pahalı olabilen kendi veri merkezlerini kurmayı seçmeyerek sermaye harcamalarını azaltabilir ve bunun yerine ortak tesislere yönelebilir.

Ancak, daha küçük bir işletmeyseniz, co-location, paylaşımlı web hosting gibi diğer seçeneklere kıyasla sermaye maliyetlerinizi artırabilir. 

Co-location Artıları

  • Yüksek bant genişliği
  • Ölçeklenebilirlik
  • IP adresleriniz, donanımınız ve daha fazlası için optimum güç
  • 7/24/365 kullanılabilirlik
  • Azaltılmış arıza süresi
  • Düşük gecikme süresi
  • Doğal afetlere karşı koruma
  • Profesyonel teknik destek

Co-location Eksileri

  • Uzun vadeli bir karar
  • Mühendislerinizin donanımınıza manuel olarak erişmesi gerektiğinde artan seyahat maliyetleri 
  • Daha az maliyetli

Sunucu Barındırmaya Kimler İhtiyaç Duyar?

Sunucu Barındırmaya Kimler İhtiyaç Duyar? | Atak Domain

Sunucu barındırma aşağıdakiler için yararlı olacaktır:

  1. Küçük İşletmeler

Küçük bir işletme, özellikle maliyet bir endişe kaynağıysa, sunucu barındırmaya ihtiyaç duymayabilir. Yine de sunucu barındırmanın faydaları, güvenliğini ve bant genişliğini artırmak isteyen bir işletme gibi diğer işletmeler için harika olabilir.

Bazı küçük işletmeler, büyük bir BT personelinin avantajlarından hiçbir ücret ödemeden yararlanabilecekleri için ortak sağlayıcılardan yararlanabilir.

Sunucu barındırma ayrıca bağlantınızın güvenilirliğini ve performansını artırır ve daha fazla güvenlik ve yüksek bant genişliği sağlar. İşletmenizin ihtiyaçlarına bağlı olarak co-location, daha küçük bir işletme için bile harika bir seçenek olabilir.

  1. Büyük İşletmeler

Büyük bir işletme, verilerinize her zaman erişebilmenizi sağlayan 7/24/365 kullanılabilirliği nedeniyle bir ortak yerleşim veri merkezinden çok fazla fayda sağlayabilir. Kontrol sizin için önemliyse, ortak yerleşim, müşterilerine donanımınızın tam uzaktan kontrolünü sağlar.

Hız ve üçüncü taraf bakımı, sunucu barındırmanın diğer büyük avantajlarıdır.

Co-location Veri Merkezleri Ne Kadar Güvenli?

Sunucularınızı bir ortak yerleşim veri merkezine yerleştirmek, artık kendi güvenlik protokollerinize değil, onların güvenlik protokollerine güvendiğiniz anlamına gelir. Bu, sizin ve işletmenizin üzerindeki baskıyı ortadan kaldırsa da, ekipmanınızın çevresinde hangi güvenlik önlemlerinin alındığını tam olarak anlamanız gerekir.

Hiç kimsenin sunucularınıza fiziksel erişim sağlamadığından emin olmak, sunucularda depolanan verileri korumak için çok önemlidir. Kişilerin bilgilerini kaydediyorsanız, KVKK bu korumanın yürürlükte olduğundan ve bilgilerinin kötüye kullanılmadığından (veya yanlış yerleştirilmediğinden) emin olmanızı sizin sorumluluğunuzda yapar.

Belirli veriler için gerekli güvenlik önlemlerini kendi ofisinizde uygulamak zor ve pahalı olabilir, ancak veri merkezlerinde yerleşik fiziksel güvenlik önlemleri olacaktır.

Bu noktada seçtiğiniz hizmet sağlayıcının aşağıdaki özellikleri içermesi gerekir:

  • 24 saat izleme, böylece sunucularınız hiçbir zaman gözetimsiz kalmaz.
  • Kombinasyon, anahtar veya biyometrik kilitlerle kilitlenmiş kilitli raf kapıları
  • Kimliği doğrulamak için biyometri
  • Yalnızca onayladığınız kişilerin rafınıza erişebilmesi için erişim listesi sistemi
  • İnsanların rafınıza yaklaşmasını engelleyen ek kafesli alan seçeneği

Co-location (Sunucu Barındırma) Neden Bu Kadar Maliyetli?

Co-location (Sunucu Barındırma) Neden Bu Kadar Maliyetli? | Atak Domain

Co-location, bir dizi farklı nedenden dolayı pahalıdır. Bu sebepler aşağıdaki şekildedir:

  1. Güvenlik

Co-location, web hosting sağlayıcılarından veya özel sunucu sağlayıcılarından çok daha yüksek düzeyde güvenlik sağlar. Ayrıca co-location barındırma sağlayıcıları genellikle yerinde fiziksel ve sanal güvenlik önlemlerine sahiptir.

Temel olarak sanal güvenlik, güvenlik duvarları ve diğer koruma yazılımları aracılığıyla oluşturulurken fiziksel güvenlik sağlanır. Bu önlemler, özellikle co-location barındırma sağlayıcısı 24 saat gözetim sistemi kullanıyorsa oldukça yararlıdır. Bu da bankalar, devlet kurumları veya müşterileri hakkında hassas bilgiler depolayan diğer şirketler gibi daha fazla güvenlik ihtiyacı olan şirketler için oldukça faydalı olabilir.

  1. Teknik Destek

Bir co-location sağlayıcı, elektrik kesintisi veya doğal afet durumunda 7/24/365 yedekleme desteği sunar. Bu yerinde destek, şirket için maliyetleri artırmakta ve müşteriye daha fazla masraf çıkarmaktadır.

  1. Depolama Alanı

Bir sunucu barındırma tesisi bina alanını müşterilerine kiralar. Sanal barındırma çözümlerinden farklı olarak, bir co-location BT ve ağ ekipmanınızın depolanması ve bakımı için fiziksel kiralama alanı sağlar ve bu da şirketin hizmet sağlama maliyetlerini artırır. Özellikle, tam bir BT personelinin veya birden çok sunucunun hizmetlerinden yararlanır, ancak alan veya insan gücüne sahip olmayan şirketler, co-location barındırmanın avantajlarından yararlanmak için harika bir yerdedir.

Co-location barındırma daha pahalıdır. Ancak karşılığında hizmet sağlayıcıdan en çok ilgiyi ve önceliği alırsınız. Bu sürekli dikkat, sunucularının her zaman çalışır durumda ve korunduğundan emin olmak için özellikle büyük müşteri tabanlarına sahip şirketler veya bankalar, sigorta şirketleri veya tıbbi tesisler gibi hassas bilgileri işleyen şirketler için önemli olabilir.

Şirketiniz mevcut BT kurulumunu ve sunucularını aştıysa ve 7/24 yönetime, bir olağanüstü durum kurtarma planına ve artırılmış güvenliğe ihtiyaç duyuyorsa, co-location hizmetinden yararlanmayı düşünebilirsiniz.

Co-location İle İlgili En Çok Merak Edilen Sorular

  1. Neden co-location’a ihtiyacınız vardır?

Yüksek kullanılabilirlik ve güvenilir bağlantı gerektiren bir web siteniz veya çevrimiçi uygulamanız varsa, co-location, sunucularınızı çalışır durumda tutmak için ihtiyaç duyduğunuz fiziksel altyapıyı ve teknik desteği sağlayabilir.

  1. Co-location’ın faydaları nelerdir?

Co-location, gelişmiş güvenlik, daha iyi ağ performansı ve eğitimli profesyonellerden 7/24 teknik destek dahil olmak üzere çeşitli avantajlar sunar. Ek olarak, sunucularınızı şirket içinde barındırmaya kıyasla elektrik, soğutma ve bakım maliyetlerinde tasarruf etmenizi sağlayabilir.

  1. Co-location sağlayıcısını nasıl seçerim?

Co-location sağlayıcısı seçerken konum, güvenlik önlemleri, bağlantı seçenekleri, çalışma süresi garantileri ve fiyatlandırma gibi faktörleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu yüzden kanıtlanmış bir güvenilirlik geçmişine ve mükemmel müşteri hizmetlerine sahip sağlayıcıları arayın.

  1. Sunucularımı co-location’a nasıl geçirebilirim?

Sunucularınızı bir co-location tesisine taşımak, fiziksel taşıma, sunucu yapılandırması ve veri aktarımı gibi görevleri içeren karmaşık bir süreç olabilir. Bu yüzden co-location sağlayıcınız, geçiş sürecinde size yardımcı olabilmeli, her adımda uzman rehberliği ve desteği sunabilmelidir.

  1. Bir co-location sağlayıcıdan ne tür bir teknik destek bekleyebilirim?

İyi bir co-location sağlayıcısı, sunucuyla ilgili herhangi bir sorun veya endişenizde size yardımcı olacak bilgili personel ile 7/24 teknik destek sunmalıdır. Ek olarak, sorunları ortaya çıkmadan önce önlemeye yardımcı olmak için proaktif izleme ve bakım hizmetleri sağlamalıdır.

  1. Co-location sunucularımın güvenliğini nasıl sağlayabilirim?

Co-location sunucularınızın güvenliğini sağlamak için video gözetimi, biyometrik kimlik doğrulama ve 7/24 güvenlik personeli gibi gelişmiş fiziksel güvenlik önlemleri sunan sağlayıcıları arayın. Ek olarak, sunucularınıza yetkisiz erişimi önlemek için ortak yerleşim sağlayıcınızın sıkı erişim kontrol politikaları oluşturduğunuzdan emin olmanız gerekir.

  1. Co-location sunucularımın performansını nasıl izleyebilirim?

Birçok co-location sağlayıcı, CPU kullanımı, disk alanı ve ağ trafiği gibi ölçümler dahil olmak üzere sunucularınızın performansını gerçek zamanlı olarak izlemenize olanak tanıyan web tabanlı araç ve panolar sunar. Ek olarak, potansiyel performans sorunları hakkında bilgi sahibi olmanıza yardımcı olmak için proaktif izleme ve uyarı hizmetleri sunabilir.

  1. Sunucu barındırmanın maliyeti nedir?

Sunucu barındırma maliyetleri, konum, hizmet düzeyi anlaşmaları ve donanım gereksinimleri gibi faktörlere bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Ancak, genellikle ortak konumlu sunucularınız için alan, güç, soğutma ve ağ bağlantısını kapsayan aylık bir ücret ödemeyi bekleyebilirsiniz. Bazı sağlayıcılar ayrıca donanım kurulumu, geçiş ve bakım gibi hizmetler için ek ücret talep edebilir.

  1. Colocation ve hosting nedir?

Colocation, kendi sunucularınızı ve donanımınızı sağladığınız, ancak ekipmanınızın bakımını ve depolanmasını sağlamak için bir sunucu barındırma sağlayıcısından alan kiraladığınız bir barındırma seçeneğidir. Bulut barındırma ise birçok kişinin erişebildiği popüler bir barındırma türüdür.

Colocation hizmetleri, sunucularınız üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar ve donanım ve yazılımlarınızın sahibi olmaya devam edersiniz.