Bandwidth Nedir, Nasıl Ölçülür?
11.10.2024 13:41 131 Görüntülendi

Bandwidth Nedir, Nasıl Ölçülür?

Bandwidth Nedir, Nasıl Ölçülür? - Atak DomainHer işletmenin en hızlı şekilde internete erişmesi gerekir; ancak verimli web hızı, en yeni fiber optik kabloları satın almak kadar basit değildir. Yüksek hızlı internet araçları, verilerin hızla akmasını sağlayabilir; ancak ağınızın bant genişliği birçok faktör tarafından belirlenir. 

"Bandwidth" genellikle internet hızı ile eş anlamlı olarak kullanılır; ancak birkaç önemli fark, bant genişliğini ağ hizmetini ölçmenin en etkili yolu haline getirir. Bant genişliği, ağınızın belirli bir hızda veri iletme yeteneğidir. Bant genişliğini optimize etmek için BT yöneticileri, ağınızın bant genişliğini kontrol etmek, ölçmek ve izlemek için hizmetleri kullanabilir.

Yavaş internet hızları genellikle düşük bant genişliğinin bir sonucu olduğundan, bant genişliği izleme, ağ performansını iyileştirmek için ilk temas noktanızdır. 

Bandwidth Nedir?

Bandwidth yani bant genişliği, veri aktarım miktarını saniye başına bit (bps) birimi cinsinden gösteren bir parametredir. Bant genişliği noktası, saniye başına yükleme ve indirme işlemindeki maksimum veri miktarıdır. Genellikle bant genişliği ölçümü, trafiğin ve bir web sitesinin içerik boyutunun tamamının sayılmasıyla yapılır.

Bilgisayar monitöründe veya akıllı telefonda görüntülenen bant genişliği bps, Kbps ve Mbps birimleriyle dijital olarak gösterilir. Bununla birlikte, belirli bir süre içinde veri veya bilgi aktarım frekansını bildirmek için Hertz (Hz) birimini kullanan analog bant genişliği de vardır.

Bant Genişliğinin İşlevleri Nelerdir?

Veri aktarım süreci için bant genişliğinin üç işlevi vardır. Bunlar aşağıdakileri içerir:

1. Veri Göndermek için Medya Ölçümü

Bant genişliği, bir bilgisayar veya ağ içindeki medya veya veri aktarım hatlarını ölçmek için işlev görür. Bu ölçüm, bant genişliği tarafından bir internet sağlayıcısı seçiminde parametre olarak kullanılır. Sağlanan bant genişliği miktarı ne kadar büyükse, internet bağlantısı o kadar sorunsuz olacaktır.

2. Veri Aktarım Hızının Dağıtılması

Bant genişliği ayrıca veri aktarım hızını tüm internet kullanıcılarına eşit olarak dağıtmak için çalışır, böylece aynı internet hızına sahip olurlar. Bu dağıtım bir kullanıcı için bir ''kısıtlama'' olabilir, böylece diğer kullanıcılar bant genişliğinin tamamını kendileri için kullanmazlar.

3. Veri Aktarım Miktarının Ayarlanması

İnternette kullanılabilecek veri aktarım miktarının sınırlandırılması, trafik ağın istikrarını etkileyebileceğinden yüksek trafiği azaltmak için çalışır. Kararsız bir ağ, mevcut bant genişliği kapasitesindeki bir bozulmadan kaynaklanır.

Bandwidth Kullanımı Nedir?

Bandwidth Nedir, Nasıl Ölçülür? - Atak Domain

Ağınızın benzersiz bant genişliği talepleri olacağından, "iyi" veya "kötü" bant genişliğinin tek bir ölçüsü yoktur. Örneğin, daha küçük bir ağdaki bir kullanıcı, fiber optik kablolara sahip büyük bir ağdaki bir kullanıcıdan daha fazla bant genişliğini görüntülü görüşmeleri yayınlamak için kullanabilir.

Düşük bandwidth, işletmeniz için çeşitli sorunlara yol açabilir. Kesinti süresi belki de en dikkat çekici sonuçtur; yavaş internet bağlantısıyla kesinti, istemciye bakan uygulamaları geciktirebilir, bu da işletme operasyonlarınızı yavaşlatır ve müşteri hizmetlerini sınırlar. Kesinti süresinin anında sonucu, hayal kırıklığına uğramış istemciler ve verimsiz sunucu ucu operasyonlarıdır. Kesinti süresinin uzun vadeli sonuçları daha da zararlı olabilir. Sürekli olarak yavaş yanıt süreleriyle, sinir bozucu, güvenilmez bir şirket olarak ün kazanarak marka imajınızı zedeleyebilirsiniz.

Ancak yavaş yanıt süreleri, düşük bant genişliğinin tek sonucu değildir. Ciddi bir bant genişliği sıkıntısıyla, web tabanlı uygulamalar donabilir. Kesintiye uğrayan hizmet, tüm etkileşiminizi durdurabilir ve bant genişliği sorunlarınızın nedenini teşhis etmek için doğru önlemler alınmadığında önemli verilerinizi kaybetmenize neden olabilir.

Sonuç olarak, düşük bant genişliğinin sonucu işletmeniz için önemli mali kayıptır. Uygulamalarınız yavaşlarsa veya tamamen donarsa, ağ performansı sorunları kısa vadede üretkenliğinizi veya paranızı kaybetmenize yol açabilir. Bu nedenle, düşük bant genişliğini ele almak işletmenizin geleceğine bir yatırımdır. Düşük bant genişliğini hızlı bir şekilde belirleyerek bant genişliği izleme size uzun vadede zaman ve para kazandırabilir.

Bant Genişliği Tüketiminin Nedenleri Nelerdir?

Bant genişliği izlemenin ilk adımı, düşük bant genişliğinin nereden kaynaklandığını anlamaktır. Bazı cihazların ve web uygulamalarının bant genişliğini kullanması ve işletmeniz için ağ performansı sorunları yaratması diğerlerine göre daha olasıdır. Yüksek bant genişliği gerektiren hizmetler, özellikle birden fazla arayüzden çalıştıklarında, büyük miktarda veriyi hızlı bir şekilde işlemenizi gerektirir.

Bant genişliği tüketiminin klasik suçluları, Zoom ve diğer video konferans platformları gibi video akışı hizmetleridir. Bazı yüksek bant genişliğine sahip dosya paylaşım hizmetleri (Dropbox gibi) düşük ağ kapasitesine uyum sağlamak için yavaşlayarak bant genişliği tüketimini en aza indirebilir. Öte yandan, video akışı yavaşlayamaz, akışın tüm amacı, donma veya gecikme olmaksızın verileri olabildiğince hızlı bir şekilde sunmaktır. Akış sürekli ve anlık bir trafik akışı gerektirdiğinden, diğer ağ cihazlarınız bundan zarar görebilir.

Düşük bant genişliğinin tek nedeni akış değildir; diğer işlemler daha az belirgin yollarla bant genişliğinizi tüketebilir. Bunlar aşağıdakileri içerir:

1. Kötü Amaçlı Yazılım

Zarar görmüş veriler, kötü amaçlı yazılım saldırısıyla ilişkili en bilinen sorun olabilir, ancak kötü amaçlı yazılımlar aynı zamanda önemli bir bant genişliği tüketimi kaynağı olabilir. Birçok kötü amaçlı yazılım programı, yalnızca ağınızı yavaşlatmak ve işletmenize maddi zarar vermek amacıyla büyük miktarda bant genişliği tüketir. Bunu yapmak için, kötü amaçlı yazılımlar çok sayıda gereksiz işlemi tekrar tekrar çalıştırır.

2. Bant Genişliği Tüketen Web Siteleri

Bazı web siteleri video akışı sağlamak, dosya indirmek veya çok fazla internet trafiği gerektiren işlemleri çalıştırmak için büyük miktarda bant genişliği kullanır. Hangi web sitelerinin bant genişliği tüketicisi olduğunu bilmek her zaman kolay değildir ve işletmelerin sorunlu web sitelerini ağ hizmetini etkilemeden önce tespit etmesi gerekir.

3. Ses Akışı

Ses akışı, tıpkı video akışı gibi, çok fazla bant genişliği kullanır. Voice over Internet Protocol (VoIP) aramaları ve diğer arama hizmetleri, yavaş internet hızlarının yaygın bir sorumlusudur.

4. Ağ Yapılandırma Sorunları

İnternet hizmetiniz görünüşte hızlı olabilir, ancak verimsiz yapılandırmaya sahip bir ağ, yavaş hizmet hızlarına ve düşük bant genişliğine yol açabilir. İşletmeniz büyüdükçe, ağ altyapınızı bant genişliğini en üst düzeye çıkaracak şekilde genişletmeniz önemlidir.

Bunlar, ağ trafiğini yavaşlatabilecek ve kâr marjınıza zarar verebilecek düşük bant genişliği kaynaklarından sadece birkaçıdır. Bandwidth sorunları çok çeşitli kaynaklardan kaynaklandığından, BT yöneticilerinin yalnızca düşük bant genişliğini tespit etmekle kalmayıp aynı zamanda yavaş internet trafiğinin temel nedenini de teşhis edebilen bir bant genişliği izleme aracı kullanmaları gerekir.

Bant Genişliği Kullanımı Nasıl Kontrol Edilir ve İzlenir?

Bandwidth Nedir, Nasıl Ölçülür? - Atak Domain

Bandwidth kullanımını izleyebilmeniz için önce bant genişliği kullanımını nasıl kontrol edeceğinizi anlamanız gerekir. Bant genişliği kullanımını düzenli olarak kontrol etmek ve her potansiyel bant genişliği kullanım kaynağını değerlendirmek, bant genişliği sorunlarını belirlemenizi sağlar.

Bandwidth kullanımını kontrol etmek için ilk adım hangi bant genişliği ile çalıştığınızı anlamaktır. BT yöneticileri, otomatik bir bant genişliği analizörü ile bant genişliği kullanımını değerlendirerek her cihazın bant genişliği kullanımını (genellikle Bps cinsinden ölçülür) belirleyebilir. Cihazlar için tahmini bant genişliği kullanımı internet servis sağlayıcınızdan öğrenilebilir, ancak bir bant genişliği izleme hizmeti, günlük operasyonlarınızda cihazların kullandığı bant genişliği miktarının doğru bir resmini çizme olasılığı çok daha yüksektir.

Ağınızdaki cihazların bant genişliği kullanımını kontrol etmek için bir araca sahip olduğunuzda, bant genişliği izleme konusunda harika bir başlangıç yapmış olursunuz. Bant genişliğinizi yönetmek, cihaz performansının tutarlı bir şekilde değerlendirilmesini gerektirir. Ancak bant genişliğini kontrol etmek, bant genişliğini izlemekle aynı şey değildir; izleme aşamasında yavaş internet hızlarını hızlı bir şekilde tespit etmeniz ve ardından darboğazın kaynağını bulmanız gerekir.

Bandwidth izleme genellikle LAN'larınızı (yerel alan ağları) birbirine ve internete bağlayan WAN (geniş alan ağı) ile ilgilenir. Düşük bant genişliğinin kaynağını belirlemek, ağ izlemeye çok yönlü bir yaklaşım gerektirir; bu da hangi cihazların sorunlara neden olduğunu ortaya çıkar çıkmaz tespit etmenizi sağlar.

Bant genişliği izleme zamana duyarlı bir süreç olduğundan, en iyi seçeneğiniz otomatik bir bant genişliği izleme aracıdır. Bant genişliği izleme araçları size gerçek zamanlı veriler ve bant genişliği kullanımınızı detaylandıran geçmiş raporlar sağlayabilir. Kapsamlı bir bant genişliği izleme aracı bant genişliği sınırlarını belirleyebilir ve bant genişliğiniz çok azaldığında uyarı eşikleri ayarlayabilir. LAN düzeyinde, izleme aracınız tek tek cihazların ne kadar trafik kullandığını izlemeye de yardımcı olabilir. Cihaz trafiği izleme, BT yöneticilerinin hangi cihazların veya uygulamaların ağ bant genişliğini zorladığını belirlemelerine olanak tanır, böylece bant genişliğinin aşırı kullanımının temel nedenini saptayabilirsiniz.

Bandwidth Nasıl Ölçülür?

Bandwidth ölçmek söz konusu olduğunda, göz önünde bulundurmanız gereken birkaç faktör vardır. Bunlar aşağıdakileri içerir: 

  • İnternet kullanımı - İnternet bağlantınız üzerinden aktarılan bilgi miktarı. 
  • Arka plan kullanımı - Kullandığınız arka plan yükleme ve indirme miktarı bant genişliğinizi yavaşlatır.
  • Bağlantıdaki kullanıcılar - Bağlantıda kaç kullanıcı olduğu bant genişliğinizin kalitesini ve hızını etkiler.
  • Bant genişliği bağlantınız simetrik olabilir - Bu, yükleme ve indirme veri kapasitesinin her iki yönde de aynı olduğu anlamına gelir veya asimetrik olabilir, bu da eşit olmadıkları anlamına gelir. Ortalama bir internet kullanıcısı için indirme hızları yüklemeden çok daha önemlidir, çünkü bu şekilde bant genişliğinizi kullanma olasılığınız çok daha yüksektir. 

Bağlantınızın hızını ve performansını test etmenin en kolay ve en hızlı yollarından biri olan Speedtest.net gibi web siteleri ile bant genişliği testi yapmaktadır. 

Bant genişliği hız testleri genellikle aygıt yazılımı veya yazılımın bir ağ arayüzü ile birleştirilmesiyle yapılır. Belirli bir süre boyunca gönderilen ve alınan toplam trafik miktarını sayar ve sonuç daha sonra saniye başına bir sayı olarak ifade edilir. 

İşletmenizin Bant Genişliği Hızını Nasıl Artırabilirsiniz?

Bandwidth Nedir, Nasıl Ölçülür? - Atak Domain

İşletmeniz kötü bant genişliğinden muzdaripse, bunun günlük operasyonları ve dolayısıyla bir bütün olarak işletmeniz üzerinde ciddi bir etkisi olabilir. Fakat bant genişliğinizi iyileştirmenin pek çok yolu var. Bunlar aşağıdakileri içermektedir:

1. İnternet planınızı yükseltin

İnternet planınızı daha fazla bant genişliğine sahip bir plana yükseltin. Bant genişliğini artırmanın en iyi yolu daha fazla bant genişliğine sahip bir plan satın almaktır.

2. Cihazınızı temizleyin

Arka plan uygulamalarını kapatmak, önbelleğinizi temizlemek ve kötü amaçlı yazılımları kaldırmak cihazınızı temizlemenin harika yollarıdır. Bu sayede önemli bant genişliği bağlantıları sağlamak için daha fazla alan açabilirsiniz.

3. VPN kullanın

Bant genişliği kısıtlamasını önlemek için bir VPN kullanın. Bu aynı zamanda IP adresinizi gizleyebilir ve trafiğinizi şifreleyerek izlenmesini zorlaştırabilir. Bu, internet sağlayıcısının çevrimiçi ne yaptığınızı göremeyeceği ve hızınızı sınırlayamayacağı anlamına gelir.  

4. Bağlı cihaz sayısını sınırlayın

Ağınızdaki cihaz sayısını sınırlamak bant genişliğinizi artırmak için harika bir yol olabilir. Bağlantıda aynı anda daha az kişi olması, bant genişliğinizin bölünmeyeceği ve her cihaza daha az miktarda tahsis edileceği anlamına gelir.

En Çok Sorulan Sorular

1. Daha fazla bant genişliği daha hızlı internet anlamına mı gelir?

Bant genişliği, verilerin bir noktadan diğerine taşınmasının ne kadar zaman aldığını ölçer, bu nedenle evet, daha fazla bant genişliği internet hızını artırabilir. Yüksek bant genişliği genellikle daha yüksek internet hızlarına karşılık gelirken, düşük bant genişliğinde internetinizin yavaşladığını görebilirsiniz.

2. İnternet bant genişliğimi nasıl kontrol edebilirim?

Bir bant genişliği ölçüm sitesini ziyaret ederek bant genişliğinizin nasıl performans gösterdiğini kolayca kontrol edebilirsiniz. Site, internetinizin yükleme, indirme ve bilgi taşıma işlemlerinin ne kadar sürdüğünü kontrol edecektir. Testin sonunda bir sonuç alacaksınız ve bant genişliğinizin iyi mi yoksa kötü mü olduğunu bu sayede görebileceksiniz. 

3. Düşük internet bant genişliğine ne sebep olur?

Bant genişliğinizi etkileyebilecek birkaç faktör vardır. Bu faktörlerden biri, sizinle aynı internet ağını veya cihazı kullanan çok fazla kişi olmasıdır. Bir diğeri de sağlayıcınızın kalitesi ve yerel bölgenizin internet sinyali açısından ne kadar iyi olduğu olabilir.

4. Bant genişliği ve internet hızı arasındaki fark nedir?

Bant genişliği ve internet hızlarının her ikisi de birbiriyle ilişkilidir, ancak bağlantı kalitesinin farklı ölçümleridir. Bant genişliği, bağlantınızın herhangi bir anda işleyebileceği maksimum veri miktarını ifade eder. Hız ise veri iletebileceğiniz maksimum hızı ifade eder.

Temel olarak, güçlü, güvenli ve hızlı bir internet bağlantısı oluşturmak için hem bant genişliğinin hem de hızın sorunsuz bir şekilde birlikte çalışması gerekir.