Alan Adı Nasıl Satın Alınır ?
10.07.2024 12:56 182 Görüntülendi

Alan Adı Nasıl Satın Alınır ?

Domain Nasıl Satın Alınır? - Atak DomainDomain yani alan adı, web sitenizin dijital adresidir. URL'nin "www. "den sonra gelen ve .com, .org, .net, .biz veya .info gibi belirli bir uzantıyla biten kısmıdır. Web sitenizi internette tanımlamak için kullanılır ve insanların sitenizi çevrimiçi olarak bulmasını kolaylaştırır.

Örneğin, alan adımız "atakdomain.com"dur. 

Alan adları benzersizdir, yani iki web sitesi aynı alan adına sahip olamaz. Bu, her web sitesinin kullanıcılar tarafından kolayca tanımlanabilmesini ve erişilebilir olmasını sağlar.

Alan Adları Nasıl Çalışır?

Alan adlarının nasıl çalıştığını daha iyi kavramak için, onları akıllı telefonunuzdaki telefon rehberleri gibi düşünün. Herkesin telefon numarasını ezberlemek yerine gerektiğinde kolayca hatırlamak için isimlerini rehbere kaydedersiniz.

Bu benzetmede:

  • Kişi listeniz = DNS sunucuları
  • İletişim adları = Alan adları
  • Telefon numaraları = IP adresleri

Süreç tarayıcınıza bir URL yazmakla başlar; daha sonra DNS sunucuları bu insan dostu metni makine tarafından okunabilir IP adreslerine çevirir, böylece tarayıcılar istenen içeriği bulabilir ve görüntüleyebilir.

Domain Neden Önemlidir?

Bir alan adı satın almak çeşitli avantajlar sunar. Bunlar aşağıdakileri içerir:

  • Profesyonellik: Kişiselleştirilmiş bir web adresi, işletmenizin hosting platformları tarafından sağlanan ücretsiz alt alan adlarını kullanmaktan daha profesyonel görünmesini sağlar.
  • Marka Kimliği: Benzersiz bir alan adı, marka kimliğinizi oluşturmanıza yardımcı olarak müşterilerin sizi çevrimiçi ortamda hatırlamasını ve bulmasını kolaylaştırır.
  • SEO Avantajları: Google gibi arama motorları, özel alan adlarını güvenilirlik ve otorite göstergesi olarak kabul eder ve bu da web sitenizin arama sıralamasını iyileştirebilir.

Özetle, bir alan adı sağlam bir çevrimiçi varlık oluşturmak için çok önemlidir. Web sitenizi üzerine inşa ettiğiniz ve işletmenizi veya kişisel markanızı büyüttüğünüz temeldir. 

Domain Türleri

Domain Nasıl Satın Alınır? - Atak Domain

Domain türleri, internet alan adlarını sınıflandırmak için kullanılan çeşitli kategorilerdir. Bu kategoriler genellikle alan adının sonunda yer alan uzantılarla belirlenir. 

Yaygın domain türleri aşağıdakileri içerir:

1. Top-level Domainler

Top-level domains (TLD'ler), hiyerarşideki alan adı uzantılarının en üst düzeyindedir ve her zaman web adresinin sonunda görünür. 

IANA (Internet Assigned Numbers Authority) bu alan adlarını tahsis eder ve yönetir, varlıklarını düzenler ve haklarını belirli alan adı kayıt şirketlerine satar. 

Üst Düzey Alan Adlarına (TLD'ler) Örnekler

  • .com (ticari)
  • .net (ağ)
  • .mil (askeri)
  • .gov (hükümet)
  • .edu (eğitim)
  • .org (organizasyon)

2. Jenerik Üst Düzey domainler

Jenerik üst düzey alanlar (gTLD'ler) da üst düzey alanlardır, ancak sponsorlu ve sponsorlu olmayan gTLD'lere bölünmüş tematik bir alanı temsil ederler.

ICANN ve ortakları sponsorlu olmayan adresleri merkezi bir şekilde yönetir ve kontrol eder. İlk başta, .net yalnızca internet sağlayıcıları için ayrıldığından bu uzantıları yalnızca belirli durumlarda kullanıldılar, ancak bugün özel kişiler ve şirketler de bunları kullanabilir. 

3. İkinci Düzey Domainler

İkinci düzey alan adları (second-level domains, SLD), bir üst düzey alan adının (TLD) hemen önünde yer alan ve genellikle belirli bir kuruluş, birey veya proje için özelleştirilmiş olan alan adlarıdır. İkinci düzey alan adları, bir web sitesinin ana kimliğini temsil eder ve kullanıcıların siteyi tanıyıp hatırlamalarına yardımcı olur. 

İkinci seviye alan adları, şirketlere ve bireylere, kullanıcıların web siteleriyle ilişkilendirebilecekleri ve bir markayı güçlendirecek bir şey ekleme olanağı sağlar. 

İkinci seviye alan adlarına (SLD'ler) örnekler

  • .example.com
  • .school.com
  • .marketing.biz

4. Üçüncü Düzey Domainler

Üçüncü düzey alan adları veya alt alan adları zorunlu değildir, ancak bunları ikinci düzey alan adlarından önce ekleyebilirsiniz. Kullanıcılar genellikle web sitesi içeriğine ve web sayfalarına daha iyi bir yapı sağlamak için bunları ekler.

Örneğin, üçüncü seviye bir alan adına farklı konular ve dil seçenekleri eklemek, alan adına anlam kazandırdığı için alan adını değiştirmemek mümkündür. 

Varsayılan olarak, çoğu web sitesi "www" üçüncü seviye alan adına sahiptir, ancak özellikle büyük şirketler çok sayıda sayfaya sahip olduklarından ve hatta "www1" ve "www2" uzantılarını kullanabildiklerinden, durum her zaman böyle olmayabilir. 

Üçüncü düzey alan adı örnekleri (alt alan adları)

  • www.domain.com.tr
  • news.domain.com.tr

5. Ülke Kodu Üst Düzey Domainler

Her ülkeyi temsil eden iki harfe sahip olan ülke kodu üst düzey alan adları (ccTLD'ler) ülkeler, egemen devletler ve bağımlı bölgeler için kullanılan alan adı uzantılarıdır. 

Örneğin, Türkiye uzantısı "TR"dir.

Küresel bir kitlenin ihtiyaçlarına hitap edecek bir site oluşturuyorsanız, ccTLD'lerden kaçınmanız gerekir. Ancak, özel web siteleri isteyen büyük ülkeler bu uzantıları yerel müşteriler için kullanabilir. 

Ülke kodu üst düzey alan adlarına (ccTLD'ler) örnekler:

  • .tr (Türkiye)
  • .uk (Birleşik Krallık)
  • .fr (Fransa)
  • .us (ABD)
  • .ca (Kanada)

Domain Satın Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Domain Nasıl Satın Alınır? - Atak Domain

Aşağıdaki ipuçlarını kullanmak, web siteniz için alan adı seçme sürecini basitleştirmenize yardımcı olabilir.

1. Kısa ve Basit Tutun

Kullanıcıların kolayca hatırlayabilmelerini ve tarayıcılarına yazabilmelerini sağlamak için alan adınızda uzun veya karmaşık kelimeler kullanmaktan kaçının. Mümkünse en fazla 15 karakter kullanmayı hedefleyin.

2. Anahtar Kelimeleri Akıllıca Kullanın

Uygun olduğunda alan adınıza niş veya sektörünüzle ilgili anahtar kelimeler ekleyin; bu, arama motoru optimizasyonu (SEO) çabalarına yardımcı olabilir ve web sitenizin ne hakkında olduğunu netleştirebilir.

3. Kısa Çizgilerden ve Sayılardan Kaçının

Tire veya sayı içeren alan adlarının hatırlanması daha zor olabilir veya sitenize doğrudan tarayıcılarının adres çubuğundan erişmeye çalışan kullanıcılar tarafından yazım hatalarına açık olabilir.

4. Hedef Kitlenizi Göz Önünde Bulundurun

Belirli bir ülkeyi veya bölgeyi hedefliyorsanız, Türkiye merkezli işletmeler için .tr, Birleşik Krallık'takiler için .co.uk gibi yerel müşterilere daha doğrudan hitap edebilecek bir ülke kodu üst düzey alan adı (ccTLD) kullanmayı düşünün.

5. Uzmanlık Alanınızı Göz Önünde Bulundurun

Müşterilerin hangi ürün ve hizmetleri sunduğunuzu bildiğinden emin olmak için işletmeniz için doğru alan adı uzantısını seçmek önemlidir. Örneğin, .photography uzantısı fotoğrafçılık sektöründe olduğunuzu gösterirken, .edu uzantılı bir alan adı genellikle eğitim faaliyetlerini ifade eder. Bu tür spesifik uzantılarla, şirketinizin tam olarak ne yaptığını anlatmak çok daha kolaydır.

6. Sosyal Medya Platformlarında Kullanılabilirliği Kontrol Edin

Sosyal medya kanalları gibi çevrimiçi varlığınızın olduğu tüm platformlarda tutarlılığı korumak için, herhangi bir kararı kesinleştirmeden önce seçtiğiniz alan adına benzer kullanıcı adlarının mevcut olup olmadığını kontrol edin.

Bu faktörleri dikkatlice değerlendirdikten ve bunlara dayalı olarak bazı potansiyel seçenekler üzerinde beyin fırtınası yaptıktan sonra, istediğiniz alan adının kullanılabilirliğini kontrol etmek için domain sorgulama yapın.

İstediğiniz alan adı mevcut değilse, yaratıcı olmanız ve yukarıda belirtilen kriterleri karşılayan alternatif seçenekler geliştirmeniz gerekebilir.

Domain Nasıl Satın Alınır?

Domain Nasıl Satın Alınır? - Atak Domain

Alan adınızı satın alacağınız bir kayıt kuruluşu veya web hosting sağlayıcısına karar verdikten sonra kayda devam etmeden önce kayıt şirketinin sitesinde veya uygulamasında arama yaparak istediğiniz alan adının kullanılabilir olduğunu doğrulayın.

Hayalinizdeki alan adının kullanılabilir olduğunu varsayalım. Farklı kayıt şirketleri benzer alan adları için farklı fiyatlar sunabileceğinden fiyatını da not edin.

İstediğiniz alan adı alınmışsa alternatif üst düzey alan adlarını değerlendirin. Eskiden en çok .com alan adı kullanılırdı, ancak artık her zamankinden çok daha fazla TLD (üst düzey alan adı) var. .agency'den .organic'e ve hatta .vet'e kadar, yeni ve heyecan verici bir şey isteyen herkes için bir dizi olasılık var.

Atak Domain üzerinden bir alan adı satın almak için, Domain Sorgulama sayfasından işleme devam edin ve seçtiğiniz alan adının yanındaki Sepete Ekle butonuna tıklayın.

Bir sonraki adımda kayıt döneminizi seçmeniz gerekecektir. Bu dönemi kayıt kuruluşunuz belirler (bir ila on yıl arasında değişebilir). İlk kaydın süresi dolmaya yaklaştığında, yenilenmesi gerektiği konusunda bilgilendirilirsiniz.

Ardından, devam etmek için Ödeme Yap butonuna tıklayın. 

Ödeme sayfasına geldiğinizde, aşağıdaki gibi kayıt bilgilerinizi vermeniz gerekecektir: 

  • İsim
  • E-posta adresi
  • Telefon numarası
  • Adres 

Daha sonra, ödeme yöntemini seçin ve siparişi gözden geçirin. Bitirdiğinizde, alan adı kayıt işlemini tamamlamak için Ödeme Yap'a tıklayın.

Domain kaydını tamamladıktan sonra gerçek sahibi olduğunuzu doğrulamanız çok önemlidir. Bu doğrulama, size gönderilen ve genellikle kurulumu tamamladıktan sonra birkaç dakika içinde ulaşan bir e-posta yoluyla yapılır. Bu görevi tamamlamak için tek yapmanız gereken, iletişim bilgilerinizi onaylamak üzere e-postadaki bir bağlantıya tıklamaktır.

Bu konuda derhal harekete geçmeniz çok önemlidir. Alan adınızın sahiplik doğrulamasını 15 gün veya daha uzun süre ertelemeniz, alan adınızın kayıt defterinden geçici olarak askıya alınmasına neden olabilir.

Domain Satın All!