Helpdesk
22.09.2021 17:08 4519 Görüntülendi

Türkçe Karakterli Domain Nedir?

Türkçe Karakterli Domain

Türkçe Karakterli Domain Nedir?

İnternet, bundan uzun yıllar öncesinde Türkiye menşeli olmamakla birlikte Amerikan İngilizcesinin Latin alfabe harflerinin kullanılması ile oluşturulmuş bir teknik altyapıya sahiptir. Cern profesörlerinden biri olan Tim Berners-Lee tarafından dünyaya sunulan “WWW” sayesinde bugün Latin alfabesinde ki 26 karakter, 0-9 arasındaki rakamlar ve bunun yanında bazı “-“ ve “.” gibi karakterlerin birleşimi ile alan adları ve e-mail adresleri oluşturulabilmektedir. 

İnternet altyapısının belirli karakterlerle oluşturulduğu kabul edilse de 2006 yılı civarlarında Türkiye piyasasında yayılan bir haber ile artık Türkçe karakterli domain alma imkanı bulunduğu duyurulmuştur. İlk dönemlerde bu tercih çok popüler bir yere sahip olurken, sonrasında kısmen azalsa da günümüzde halen Türkçe karakterli domain satın almayı tercih eden birçok kişi bulunmaktadır. Bu durum internet üzerinde standart bir şekilde belirtilen Amerikan İngilizcesi karakterleri ve rakamlar ile oluşturulan alan adlarıyla ters bir sonuç ortaya çıkarmaktadır.

Mantıken alan adlarının oluşturulması için desteklenen karakter kümesi Amerikan İngilizcesinin Latin alfabesi ile elde edildiği için bu karakter kümesi içerisinde Türkçeye has bir şekilde yer alan Ç, İ, Ğ, Ö, Ş, Ü ve küçük harfler açısından da “ç, ı, ğ, ö, ş, ü” gibi harfler bulunmamaktadır. Ancak Türkçe karakterli domain ile tescil yapılmak istendiğinde tescil edilen alan adlarında belirtilen bu karakterler standartlardaki “C, I, G, O, S, U” veya “c, i, g, o, s, u” harfleri yerine kullanılır hale gelmiştir.

İnternet altyapısında günümüzde kullanılan İnternet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox veya Opera gibi internet tarayıcıları IDN (Uluslararasılaştırılmış Alan Adları) adı verilen bir sistem ile Türkçe karakterli veya Rusça, Çince gibi dillerdeki özel karakterlerin kullanılması ile oluşturulmuş web adreslerini desteklemektedir. IDN sayesinde Latin alfabesindeki desteklenmeyen karakterler, ASCII adı verilen bir dile çevrilerek, uluslararası anlamda kullanılabilecek yani internette kabul edilebilecek bir karakter kümesine dönüşmektedir.

Bu konuda bir örnek verilmesi gerekirse, Türkçe karakterli alan adı satın almak istediğinizde, bu alan adı sadece web sayfanıza ulaşabilmek açısından kullanılabilecektir. IDN standardı ile birlikte bu tarz bir alan adında örnek olarak “yoğurtçuhaşim.com” gibi bir alana da almak isterseniz, bu alan adı kullanıcı tarafından tarayıcıya girildiğinde, aslında ASCII dönüşümünün gerçekleştirilmesi ile birlikte bu alan adının karşılığındaki “xn--yourtuhaim-s6a28dh0a.com” adresi kullanılır olacaktır. 

IDN bir standart olarak alan adlarının birbirine dönüştürülmesi için bir algoritma üzerinde çalışma sergilemektedir. Bahsedilen algoritma sayesinde standart dışındaki karakterler ile oluşturulmuş bir alan adı standart bir şekilde kullanılabilecek ASCII karakterleri ile oluşturulmuş bir alan adına dönüştürülecektir.

IDN olarak bahsedilen algoritmanın web tarayıcısı üzerinde yer alması gerekliliği sadece sizin alan adı sahibi olmanız ile ilgili değil kullanıcının web sayfanıza ulaşabilmesi açısından da önemlidir. Yani bir kişinin bu alan adı ile birlikte bir web sayfasına ulaşabilmesi için web sayfasını açacak internet tarayıcısında IDN desteği bulunmalıdır. Bu durumda tarayıcı biraz önceki örnekte yer alan “yoğurtçuhaşim.com” web adresine giriş talep ettiğinde, gerçekleştirilen dönüşüm ile birlikte “xn--yourtuhaim-s6a28dh0a.com” karakterlerinden oluşan alan adı elde edilecek ve bağlantı sağlanarak, IP adresi ile birlikte DNS sunucusu üzerinden dönüştürülen bu alan adıyla sorgulama yapılarak kullanacağı sayfa açılacaktır.

Türkçe Karakterli Alan Adlarını Destekleyen Uzantılar

Günümüzde ICANN tarafından desteklenen şekilde IDN ile birlikte tarayıcılarda Türkçe karakterli alan anları kullanılabilmesi açısından seçilebilecek uzantılar arasında da

  • .com
  • .net
  • .com.tr
  • .net.tr
  • .org.tr
  • .av.tr
  • .bel.tr
  • .biz.tr
  • .gen.tr
  • .gov.tr<
  • .k12.tr
  • .name.tr
  • .pol.tr
  • .web.tr uzantıları yer almaktadır.

Günümüzde popüler bir şekilde akla gelebilecek tüm internet tarayıcıları IDN desteği sağlamak ile birlikte İnternet Explorer açısından da 7.0 ve üzeri versiyonlarda bu destek bulunmaktadır. Ayrıca İnternet Explorer 6.0 versiyon kullanımında da bir eklenti ile bu destek elde edilmektedir.

Türkçe Karakterli Alan Adında Mail Kullanımı

Türkçe karakterli alan adlarında her ne kadar tarayıcılar sayesinde karakter dönüşümleri sağlanarak web sayfalarına ulaşım imkanı gerçekleştirilmiş olsa da mail kullanımında dezavantajlı bir durum yer almaktadır. Türkçe karakterler ile alınan bir alan adı şirket prestiji açısından veya kişisel prestij açısından daha etkili görülebilir ve marka isimlerini daha güçlü bir şekilde internette temsil edilmesi açısından kabul görebilir. Fakat bu durumda web sayfası ile birlikte kullanılacak mail adreslerinde karşınıza bir sorun çıkabilir.

Türkçe karakterli bir alan adı satın alındığında, bu alan adı ile eşleşen bir şekilde bir e-posta adresi açmak isteyebilirsiniz. Yani örnekte bahsedilen “yoğurtçuhaşim.com” web sayfası için “hasim@yoğurtçuhaşim.com” gibi bir e-posta adresi sahibi olmak isteyebilirsiniz.

Web sayfası adreslerinde Türkçe karakterli alan adları karşılığında tarayıcılar avantajlı bir şekilde bu alan adları ile web sayfasına giriş imkanı sunsa da e-posta kullanımı açısından sorun yaşanabilmektedir. Bu durumda yapılması gereken mail adresini yazarken IDN çevirici kullanmaktır. Örneğin “hasim@yoğurtçuhaşim.com” adresine mail göndermek istiyorsanız adres kısmına “[email protected]” yazmalısınız.

Eğer bu şekilde bir kullanım sağlanmak istenmiyorsa Türkçe karakterlerin yer almadığı mail adresleri tercih edilmelidir. Standart karakterlere sahip olan alan adı ile birlikte istediğiniz mail adreslerini yine Türkçe karakter bulunmadan temin edebilirsiniz. Bu sayede sahip olduğunuz web sayfası ile birlikte iletişiminizi çok daha güvenilir ve sorunsuz bir şekilde sağlayabilirsiniz.

Türkçe Karakterli Domain Türkçe Karakterli Domain Nedir? türkçe karakterli domain nasıl alınır türkçe karakterli alan adı